Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan atılan ve 31 Mart'ta belediye başkanı seçilen kişilere mazbata verilmeyeceğini açıkladı.
Kararın ardından KHK ile öğretmenlik görevine son verilen HDP Bağlar Belediye Başkan Adayı Zeyyat Ceylan, ilçe belediye binası önünde oturma eylemiyle kararı protesto etmek istedi.
İlçe Belediye binası önüne intikal eden çok sayıda kolluk kuvveti, eyleme son verilmesi çağrısında bulunması üzerine polis ile kalabalık arasında gerginlik yaşandı.
Burada bir açıklama yapan HDP'li Ceylan, "31 Mart'ta Bağlar'da yüzde 71 oy oranıyla birinci parti olarak seçimi tamamladık. 1,2,3 gün geçti mazbatalar verilmedi. 4 Nisan'da Doğanşehir ve muhtar örneği toplumla paylaşıldı. Bunun bir ön hazırlık olduğuna dair tespit yaptık. Sürece yönelik takibimiz, tespitimiz, çalışmalarımız ve avukatlarımızın Yüksek Seçim Kurulu nezdindeki girişimleri devam etti. En son ayın 10'unda Adana'nın Kozan ilçesiyle ilgili bir açıklama yapıldı. Muş'un bir beldesi ile ilgili CHP'den alınıp HDP' ye verildiğine dair bir paylaşım yapıldı. Biz her iki planlamanın da programlı hazırlandığına inanıyoruz. Akşam 5'te de 7 noktamız ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nda kararlaşma yaşandı." dedi.
Süreci bozanın Yüksek Seçim Kurulu'nun olduğunu ileri süren Ceylan, "Biz bu kararın emsaller, Anayasa mahkemeleri kararı, kanunlar göz önünde bulundurularak ve bunun tespit, tahlil ve yorumunu yaptıktan sonra şu kanaate vardık: Şu anda süreci bozan Yüksek Seçim Kurulu'nun ta kendisidir. Bize göre bu bir tuzaktır ve bu tuzağı bize hazırlayan Yüksek Seçim Kurulu'nun kendisidir. Elbette siyasal iktidarın baskısı vardır, her zaman da olmuştur, olacaktır da. Ama bu kadar da aşikar, aleni, açık bir hukuk ihlalini kimse Yüksek Seçim Kurulu'ndan beklemiyordu." ifadelerini kullandı.
Ceylan, "İlk hukuk ihlali 'KHK'lıların seçimde mazbata alamazlar' ile ilgiliydi. 2'nci hukuk ihlali mazbatanın kime verileceği ile ilgiliydi. 2'nci karar bizimle paylaşıldığı kadarıyla, ikili bir tartışma çerçevesinde geçmiş ve 6'ya 5 oranında bir kararlaşmayla mazbatanın seçimde 2'nci olan partiye verileceğine dair tespit yapılmıştır. Bu süreci hukuksuzluk ve zulüm süreci olarak yorumluyoruz. Halkımızın iradesinin kayyum zihniyetiyle bizden alınıp başka güçlere, AK Parti'ye verilmesi olarak yorumluyoruz. Bunu ne biz ne de halkımız kabul edecektir. Biz bu sürecin takipçisi ve organizatörü olacağız." şeklinde konuştu.
Ceylan, YSK kararını Anayasa Mahkemesi'ne, buradan da sonuç çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
Belediye Meclisinde HDP'den 30, AK Parti'den 7 kişinin seçildiğini aktaran Ceylan, "Bizim düşmemiz ile birlikte gayri hukuki, insani ve vicdanı durumla birlikte 4 arkadaşımızın hukuku bizimle birlikte düşüyor. 26 arkadaşımız belediye meclisinde kalıyor." dedi.
İLKHA