Diyarbakır Valiliğinde Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu başkanlığında gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Hasan Bebek, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantı sonrası Bağlar ilçesinde başlatılacak olan kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, sürecin aşamaları, işleyişi ve yol haritası hakkında bilgileri paylaştı.
Bölgede kentsel dönüşüm yapmak üzere çalışmalara fiilen başlamış olduklarını belirten Karaloğlu, “6 Eylül Cumartesi günü sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe mahallesinde 53 bin 600 metrekarelik alan riskli alan ilan edildi.” dedi.
Bağlar Belediyesinde kentsel dönüşüm ofisi oluşturulacak
Bugünün Diyarbakır için bir milat olduğunu söyleyen Karaloğlu, “8 Ekim Perşembe gününden itibaren ilgili birimler alana inmiş olacaklar. Öncelikle Bağlar Belediyemizin içinde hem bakanlıktan gelen arkadaşlarımızın rahat bir ortamda çalışabilmeleri hem onlara destek verebilecek arkadaşların hem de bu ofiste işi olan hak sahiplerinin güzel bir ortamda karşılıklı olarak oturup anlaşabilmeleri için bir kentsel dönüşüm ofisi oluşturuyoruz.” şeklinde konuştu.
Karaloğlu, “Perşembe günü sahaya indikten sonra ilk olarak alanla ilgili jeolojik ve jeo-teknik etütler ile raporlar hazırlanacak ve hak sahipleri belirlenecek. Başlanacak olan gayrimenkul değerleme çalışmaları için 60 günlük süre öngörülüyor. Bu süre içerisinde hem jeolojik ve jeo-teknik raporlama hem hak sahipli gayrimenkul değerleme çalışmalarını bitirmeyi hedefliyorlar.” diye ekledi.
Kentsel dönüşüm alanında 357 adet yapıdan 354’ü ruhsatsız
Kentsel dönüşüm alanındaki yapıların durumuna dikkat çeken Karaloğlu, “Şu anda alandaki yapı stoğuna bakıldığında 357 adet yapı, bin 267 bağımsız birim ve bin 354 hak sahibimiz var. 357 binamızın 354’ü ruhsatsız. Ruhsatı olan 3 bina ise kamu kurumu mahiyetinde olan yapılardır.” dedi.
Süreci aktarmaya devam eden Karaloğlu, “60 günlük süre zarfından sonra planlama safhasına geçilerek öngörülen 90 günlük süre içerisinde 1/1000’lik planlar yapılacak. Bakanlıkça ihtiyaç duyulması halinde 1/5000’lik planlar yapılabilecek. Ardından imar uygulamaları, modelleme ve hak sahipleri ile uzlaşma için 60 günlük bir süreyi öngörüyoruz.” diye belirtti.
Konut sahiplerinin mağdur edilmeyeceğinin altını çizen Karaloğlu, “Hak sahiplerinden herhangi biri ‘ben bölgemden ayrılmak istemiyorum’ dediği takdirde orada üretilecek konutlardan öncelik onların olacaktır. Kamulaştırma bedelini almak isteyenlere de bedelini ödeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İlk kazma Temmuz 2021’de vurulacak
8 ayın sonunda uygulama planlarına geçildikten sonra 2021 Temmuz ayında ihale aşamasına gelineceğini söyleyen Karaloğlu, bu şekilde ilk kazmayı vurarak kentsel dönüşümü başlatacaklarını ifade etti.
Karaloğlu, “Bu, Diyarbakır için bir ilk adımdır. Bu ilk adımda başarılı olmamız durumunda bundan sonra Diyarbakır’da kentsel dönüşüm faaliyetlerine mutlaka devam etmemiz lazım. 200 bin vatandaşın ikamet ettiği Bağlar’ın şu anlık sadece 7-10 bin insanımızın oturduğu alandan bahsediyoruz.” dedi.