Bahar Alerjisi: Belirtileri, riskleri ve tedavisi

İlkbaharın gelmesiyle birlikte polenlerin artması, alerjiye yatkın olan insanlarda bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin görülme sıklığını artırıyor.

Bahar nezlesinin kişilerin duyarlı oldukları alerjenlerle teması sonrasında ortaya çıkan ve birçok kişiyi etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Sezgin, hastalığın belirtilerinin burun akıntısı, gözlerde yaşarma, hapşırma, burunda kaşıntı ve koku almada azalma olduğunu belirtti.

Ailesinde alerjisi olan veya geçmişte alerjik reaksiyonlar yaşamış kişilerin bahar nezlesi riskinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Sezgin, ilaç kullanımı konusunda da uyarılarda bulunurken, özellikle riskli gruplarda olan kişilerin ilaç kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Bahar nezlesinden korunmanın en etkili yolunun nemli, tozlu ve sigara içilen dumanlı ortamlardan uzak durmak olduğunu ifade eden Sezgin, ayrıca, sıcak içecekler ve ıhlamur gibi bitkisel çayların da belirtileri hafifletmede yardımcı olabileceğini söyledi.


Bahar nezlesi nedir?

Sezgin, "İlk bahara girdik ve her yerde polenler bulunuyor. Alerjiye yatkın olan insanlarda bahar nezlesi görülmeye başlandı. Bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, kişilerin duyarlı oldukları alerjenlerle teması sonrasında ortaya çıkan ve birçok kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Genel olarak hiçbir zaman kötü sonuçlanmaz, sadece uzun süre insanları rahatsız eden bir hastalıktır," ifadelerini kullandı.

Bahar nezlesinin belirtileri nelerdir?

Dr. Bişar Sezgin

Bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, hapşırma, burunda kaşıntı, koku almada azalma gibi belirtiler gösterdiğini ifade eden Sezgin, "Kimi insanlarda nadiren de olsa baş ağrısı görülür, bunun dışında herhangi bir şikâyet veya belirti vermez. Bahar nezlesiyle ilgili insanların kaygısı genellikle grip gibi hastalıkla karıştırdıklarından ötürü özellikle KOAH ve astım olan insanların bu nedenle acil servislere ve polikliniklere başvurularında bir artış olur. Bu yoğunluğu halihazırda hastanede yaşıyoruz. Hastanelerde bu nedenle belirli bir yoğunluk mevcut," bilgisini paylaştı.

"Alerjik bünyeye sahip insanlarda bahar nezlesinin görülme ihtimalinin daha yüksek"

Ailesinde alerjisi olan ya da geçmişte alerjik bünyeye sahip olan insanlarda bahar nezlesinin görülme ihtimalinin daha yüksek ve daha uzun sürdüğüne dikkat çeken Sezgin, 'Her zaman istirahatin yanında bazı ilaç grupları kullanılır, ancak çok gerekmedikçe ilaç kullanılmasını önermiyoruz. Bazı insanlar risk grubundadır. Astımı tetikleyebilir, solunum sıkıntısını artırabilir ve bazen de nezle biraz daha ileri gidip sinüzit gibi sıkıntılara sebep olabilir. Çok uzun sürdüğü durumlarda doktora başvurmak mantıklı bir yol olacaktır, ancak şikayetler başladığı anda ilaç kullanmayı tavsiye etmiyoruz." önerisinde bulundu.

"Riskli gruplarda olan insanların ilaç kullanırken dikkatli olmaları gerekir"

Bahar nezlesi gibi insan sağlığına kalıcı zarar verme ihtimali oldukça düşük hastalıklarda antibiyotik kullanılmasından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Sezgin, "Özellikle böbrek yetmezliği veya karaciğer yetmezliği gibi riskli gruplarda olan insanların ilaç kullanırken doktor önerisi olmadan ilaç almamalarını tavsiye ediyoruz. Acil durumlarda hayati tehlike arz eden hastalara odaklanıldığı için acil servislere bu grup hastaların gitmesi, hem zaman kaybı hem de fayda sağlamayacak bir durumdur. Bahar nezlesine yakalanmamak için nemli, tozlu, sigara içilen dumanlı alanlardan uzak durmaları, ilaç kullanmaktan daha etkili olacaktır. Bahar nezlesi için sıcak içecekler ve ıhlamur gibi halkın güvendiği bitkiler kullanılabilir," şeklinde önerilerde bulundu.

İlaç kullanımı konusunda dikkatli olmanın önemini vurgulayan Sezgin, ayrıca doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamaları gerektiğini belirtti.

Sezgin, acil durumlarda ise hastaların uzman görüşü almadan ilaç almamaları ve acil servislere başvurmaları gerektiğini hatırlattı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor