Bahar aylarında hangi meyve ve sebzeler nasıl tüketilmelidir?

Sebzelerin pişirilmesinin sebzede var olan vitamini azalttığını söyleyen uzmanlar, bahar aylarında sebze ve meyvelerin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Meyve ve sebze insan hayatında çok önemli olmakla beraber sağlıklı bir beslenme için olmazsa olmaz durumdadır.

Meyve ve sebzelerden vitaminin tam olarak alınabilmesi için çiğ ya da çok az pişirilerek yenilmesini tavsiye eden uzmanlar, bahar aylarının yemekleri arasında bol yeşillik içeren sebze yemeklerinin öncelikli olduğunu söylüyor.

Pek çok sebzede pişirildikten sonra vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalmaların meydana geldiğini belirten uzmanlar, "Mesela C vitamini bakımından zengin brokolinin sadece 3-4 dakika haşlanması veya buharda pişirilmesi C vitamini değerinin yaklaşık yüzde 25 azalmasına neden olur. Daha uzun sürelerde pişirmek ise (10-20 dakika) vitaminin yüzde 50'sinin kaybolmasına yol açar. Bu nedenle, vitaminin tam olarak alınabilmesi için sebze ve meyvelerin çiğ ya da çok az pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir. Önceden pişirilen ve dondurulmuş olarak satılan sebzeler normal C vitamini değerinin sadece 1/3'ünü içerir." diyor.

"Bahar aylarının yemekleri arasında bol yeşillik içeren sebze yemekleri önceliklidir"

Pişirmenin var olan vitamini azaltması nedeniyle özellikle salata şeklinde yenilebilecek sebzelerin pişirilmeden tüketilmesi, meyvelerin de taze olarak yemeklerle birlikte yenilmesinin daha fazla vitamin alınmasını sağlayacağını ifade eden uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor:

"Yemeklerde kullanacağımız sebzelere gelince; İlkbaharda yeşil yapraklı sebzeler gözdedir. Marul, ıspanak, maydanoz, fesleğen gibi yeşilliklerin yanında havuç, kuşkonmaz, enginar, bakla, bezelye, roka, semizotu, taze sarımsak, biberiye, tere, kekik ve taze soğan sofralardaki yerini alır. Mandalina ve portakal son demlerini yaşarken, muz ve elma sofradaki yerini korumaya devam edecektir. Güneşin yükselmesi ile domates de yenilebilecek sebzeler arasında bulunur. Bahar aylarının en gözde yemekleri arasında bol yeşillik içeren sebze yemekleri önceliklidir. Kesinlikle bezelyeyi, baklayı, kuşkonmazı, Barbunyayı, brokoliyi, karaciğer dostu enginarı haftanın 6 gününe yayın. Her yemekte kullanılan, biber, tere, maydanoz, havuç, güneşten yeterince nasibini almış domates, roka da sofralardan eksik kalmamalıdır."

"Etli, tavuklu veya kıymalı bezelye de çok güzel bir öğündür"

Enginarın karaciğer dostu olduğunu ve enginarı pişirirken ege usulü yaprakları ile birlikte pişirilmesini tavsiye eden uzmanlar, "Enginarın sadece dip kısmı besleyici olabilir fakat küçük bireylere yapraklarının dip kısımlarını sıyırmayı öğretirseniz, hem burada hapsolan değerli bölümleri midelerine indirerek bağışıklık sistemlerine ve karaciğerlerine ekstra destek olurlar. Üstelik küçük yaşta tutumlu olmayı ve yedikleri yiyeceğin her tarafından yararlanmayı önerirler. Etli, tavuklu veya kıymalı bezelye de çok güzel bir öğündür. Yanında güzel bir pilavla hem yüksek enerji hem de besleyici bir yiyeceğe kavuşmuş ve bahar aylarındaki canlanmayı vücutlarında yaşamış olurlar." ifadelerine yer veriyor.

"Yoğurtlu bakla ve bol domatesli mevsim türlüsü de güzel bir alternatiftir"

Bahar aylarında hem protein hem de vitamin mineral almanın, vücudun değişen hava koşullarında güçlenmesine de katkı sağlayacağını kaydeden uzmanlar, "Bu sebeple yemeklerde alınacak proteini de eksik etmemeliyiz çünkü küçük yaşta olanların baharda dışarıda oynarken çok miktarda enerjiye ihtiyaçları olacaktır. Yoğurtlu bakla ve bol domatesli mevsim türlüsü de güzel bir alternatiftir. Bahar aylarında hem çocuklarımızın hem de bizim enerjik olmamızı sağlayan bir diğer önemli besin de çiğ olarak tükettiğimiz ve sabah harici ekmeğe alternatif olarak sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz badem, Ceviz ve fındık var. Hem enerji hem omega 3 kaynağı olan bu yemişleri de öğünlerde eksik etmeyelim." şeklinde tavsiyede bulunuyor.

"Yediğimiz gıdaların sağlıklı sindirilebilmesi için Probiyotik destekleri de unutmamalıyız"

Sağlıklı sindirimin önemine değinen uzmanlar, "Günümüzde bağırsakların ikinci beyin olarak sıkça konusu geçiyor. Bağırsaklarımızın ve genel olarak sindirim sistemimizin en çalışkan bireyleri Probiyotik bakterilerdir. Bahar aylarını doğa gibi vücudumuzun da yeniden yapılanma ayları olarak değerlendireceksek bu aylarda beslenmenin yanında yediğimiz gıdaların sağlıklı sindirilebilmesi için Probiyotik destekleri de unutmamalıyız. Birçok probiyotik gıda mesela lahana turşusu, sarımsak, soğan, peynir yoğurt dışında eczanelerimizde bulunan hazır probiyotik takviyeleri de destek olarak tüketebiliriz." şeklinde belirtiyor. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor