Baharda çocuk hastalıklarına dikkat

Uzmanlar, bahar aylarının riskli aylar olduğunu ve bu mevsimde çocuklarda grip, nezle, bronşit ve bronşiolit gibi hastalıkların sıklıkla görüldüğü uyarısında bulundu.

Mevsimsel geçişlerde çocuklarda baş gösteren hastalıklar ve bu hastalıklardan korunma yolları ile ilgili bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, bahar aylarının riskli aylar olduğunu ve bu mevsimde çocuklarda grip, nezle, bronşit, bronşiolit gibi hastalıkların sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Özellikle anaokulu, kreş gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda bu hastalıkların yayılma oranının çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Ayas, enfeksiyonların en önemli bulaşma yolunun yakın temas ve hapşırık ve öksürük yoluyla olduğunu belirtti.

Bu nedenle özellikle de kapalı ortamlarda bulunan çocukların hastalık durumlarında birbirleri ile yakın temasta bulunmamaları gerektiğine dikkat çeken Ayas, "Kış, bahar ve sonbahar aylarında toplu halde bulunulan kapalı mekanlar hastalıklara ortam hazırlar. Çocuklar, okulda arkadaşlarının kendilerine bulaştırdıkları grip, nezle, bronşit gibi hastalıkları eve bulaştırmakta, ya da tam tersi çocuk evde aile bireylerinden kaptıkları hastalıkları okuldaki çocuklara bulaştırmakta. Bu bir kısır döngü olarak devam etmektedir." dedi.

Bu tür hastalıklara karşı çok basit gibi görünen yöntemlerle önlem alınabileceğini dile getiren Ayas, "Hastalıkların yayılmaması için öncelikle hijyene önem verilmeli. Yapılacak en önemli şeylerden biri çocukların, burun akıntısı ve öksürüğü olan kişilerden ve yaşıtlarından uzak tutulmalarıdır. Mümkün olduğunca bulunulan oda havalandırılmalı. Diğer yandan, bol bol C vitamini almak, düzenli uyumak, iyi beslenmek ve spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini de artırır. Özellikle hapşırırken ağız kapatmaya ve elleri sık sık yıkamakta da fayda var. Çocuklarımıza el yıkamayı ve hijyeni çok iyi öğretmeliyiz." önerilerinde bulundu.

Çocukların mevsime uygun giydirilmesinin önemine dikkat çeken Ayas, "Çocuklar, ani hava değişimine karşı korunmalıdır. Ne terleyecek kadar kalın ne de üşüyecek kadar ince giydirilmemelidir. Çok kalın giysiler yerine birkaç kat orta kalınlıkta giysiler giydirmek vücut sıcaklığını dengede tutmaya yardımcı olur." tavsiyesinde bulundu.

Hasta olan çocukta belirtinin ilk başta ateş ve öksürük olarak kendisini gösterdiğini söyleyen Ayas, "Bu belirti varsa çocukların hemen doktora götürülmesinde ve erken müdahale edilmesinde de fayda var. Çünkü erken önlem alınmazsa hastalık ilerleyebilir. Hırıltı, aşırı öksürük ve yüksek ateşle birlikte üst solunum yolunda yerleşen nezle, grip çoğu zaman akciğerlere iner ve bronşit ve bronşiolite neden olur. Bu durum da tedavinin daha güçleşmesine neden olur." diye konuştu

Ayas, bu dönemde ailelerin yaptığı en büyük hatanın çocuğa antibiyotik verilmesi olduğuna işaret ederek, her burun akıntısının, öksürük ya da hapşırmada hekime danışılmadan verilen antibiyotiğin, mikrobun direnç sağlamasına ve zamanla hastalıkla mücadelenin daha zor olmasına yol açacağını da sözlerine ekledi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?