Akdeniz Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı'nda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, etle ilgili tavan fiyat uygulaması konusunda, "Bu kararları aldıktan sonra kimsenin keyfi olarak hareket etme hakkı yok. Ya gelip beraber bu kararı almayacaktık ya da aldığımız bu karara uyacağız. Başka yolu yok bu işin. Çocuk oyuncağı değil bu, 78 milyonun hukukunu koruyoruz, hakkını korumak için yola çıkmışız." değerlendirmesinde bulundu.
Adana’da bir otelde düzenlenen Akdeniz Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı'nda katılan Bakan Çelik, bölgede 31 milyar liralık tarımsal üretim yapıldığını, tarımsal ihracatın yüzde 15'inin buradan gerçekleştirildiğini belirtti.
“Uçak krizinin çiftçiyle ne alakası var!”
Rusya ile yaşanan uçak krizi ve bunun çiftçiye olumsuz yansımasına da değinen Bakan Çelik, "Bölgede biliyorsunuz özellikle Rusya ile uçak kriziyle meydana gelen sorunlarla karşı karşıyayız. Gönül bu meselenin bu noktalara taşınmasını arzu etmezdi. Hele Türkiye bu meselenin kendi yani yaşanan uçak olayı çerçevesinde değerlendirilmesini çok arzu ederdik. Ama sözüm ona büyük devlet olduğunu iddia eden Rusya'nın, konuyu nerelere taşıdığını ibretle ve dikkatle izliyoruz. Konunun çiftçi ile ne alakası var, narenciye ile ne alakası var, domates ile ne alakası var, buğday ile ne alakası var. Evet biz 750 milyon dolarlık bir ihracat yapıyoruz Rusya'ya ama 3 milyar dolarlık bir ithalat söz konusu. 3-4 misli daha fazla ithalat yaptığımız bir ülkenin çiftçisi de yine çiftçi. Dünyada çiftçilerin gelir düzeylerini hepimiz biliyoruz. Bu faturayı çiftçiye kesmek kadar yanlış bir şey olamazdı ama sözüm ona büyük devletin getirip bunu çiftçinin üzerine faturaya dönüştürmesi inanın anlaşılır bir tablo olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum."ifadelerini kullandı. Bakan Çelik, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin iki ülkenin de yararına olacağını söyledi.
“Hayvan varlığı arttırmalı"
Et fiyatlarında gözlenen artış ve ardından uygulamaya konulan tavan fiyat konusunda da görüşlerini açıklayan Bakan Çelik, hayvan ürünlerinde ithalatın pençesine düşmeme konusunda büyük çaba göstereceklerini söyledi.
Kırmızı ette fiyatların düşürülmesine yönelik çok kolay bir çözüm olduğunu, o enstrümanın da ellerinde bulunduğunu ifade eden Çelik, "Bazı yasal düzenlemeleri yapıyoruz. İstediğimiz kadar et ithalatı yapabilme imkanı elimizde var. Peki doğru mu? Bunu açıkça paylaşıyoruz, kamuoyu ile kasaplarımız ile besicilerimiz ile bütün taraftar ile paylaştık. Bu doğru değil. Dışarıda daha ucuz var diye ithalatı eğer bir çıkış yolu olarak görürsek o zaman içerdeki hayvan varlığımızın tehlikeye gireceğini hepimizin bilmesi gerekiyor." diye konuştu.
Hayvan varlığını artıracak bir bakış açısı geliştirmeleri gerektiğini de belirten Çelik, "Bu ülke hayvan varlığını artırmalı. Kendi kendine yeterli hale gelmeli. Bir milyon ton kırmızı etimiz var, bir milyon 300 bin tona ihtiyacımız var. Açığımız belli, bu açığı kapatabilmeliyiz. Dişi hayvan getireceğiz, köylümüze, işletmecimize vereceğiz ve bu hayvan sayısını hızlı şekilde artırmamız gerekiyor. Fiyatları da üretim girdilerini düşüre düşüre. Şu anda dışarıdan getirilen hayvan pahalı geliyor. Türkiye'de özel sektör yaygın şekilde hayvan ithalatı gerçekleştirdiği için de dış piyasalarda hayvan fiyatları yükseliyor, tavan yapıyor. Biz bunları seyredemeyiz, bu hayvan girişleri Türkiye'ye daha düşük fiyatta olacak. Maliyetleri ve destekleri de destekleyerek, üretim maliyetlerini düşürerek et fiyatlarını düşürmek doğru olandır."dedi.
“Ette tavan fiyata uyulsun!”
Karkas et, kıyma ve kuşbaşı etle ilgili tavan fiyat açıkladıklarını anımsatan Çelik, bu kararı tek başına almadığını, hayvancılığın geleceğini herkesin düşünmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, kasaplar, besiciler ve bakanlığın el birliğiyle Türkiye hayvancılığının geleceğini tartışıp görüştüğünü anlattı.
Bazı kasapların, "Bu geçiş sürecinde, geçici süre zarar etsek de önemli değil sayın bakanım" dediğini aktaran Çelik, "Bu kararları aldıktan sonra kimsenin keyfi olarak hareket etme hakkı yok. Ya gelip beraber bu kararı almayacaktık ya da aldığımız bu karara uyacağız. Başka yolu yok bu işin. Çocuk oyuncağı değil bu, 78 milyonun hukukunu koruyoruz, hakkını korumak için yola çıkmışız" diye konuştu.
“Ekmek fiyatlarında 1 lira fazla”
Çelik, 250 gramlık standart 5-10 bin ekmek üreten yerlerde maliyetin 61 kuruşu geçmediğini, bu nedenle 40 ilde fiyatın 75-80 kuruş olduğunu dile getirerek, "Şimdi bunun maliyeti bu olduğuna göre 40 ilde de 75-80 kuruşa satıldığına göre arkadaş sen neye göre bir liraya satıyorsun? Serbest piyasa. Böyle bir serbest piyasa, zulme dönüşen serbest piyasa, vatandaşı hiçe sayan serbest piyasa olur mu?" değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)