Bakan Işık: "Hedef 2020'de yerli otomobil"

Otomotiv Sektör Toplantısına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "2020 yılından önce yerli otomobilin yollarda olmasını bizim hedefimiz" dedi.

KOCAELİ - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri Işık, Kocaeli’de Otomotiv Sektörü Yetkilileriyle bir araya gelerek, otomotiv sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye'nin üretim ortalamasının şuanda orta teknoloji düzeyinde olduğunu ifade eden Bakan Işık, "Ancak 2023 hedeflerine erişmek için üretim teknolojimizi mutlaka daha üst seviyelere taşımak zorundayız. Burada ilk hedefimiz orta düzeyli yüksek teknoloji hedefine ulaşmak. Ve ardından da ileri teknoloji düzeyine ulaşmaktır. 2023 için ihraç edeceğimiz veya üreteceğimiz ürünlerin en az yüzde 15’i yüksek düzeyli teknoloji düzeyinde olması hedefimizdir.” diye belirtti.

 

‘3 Y’ diye formüle edilen Yerli, Yenilikçi ve Yeşil Üretim anlayışı artık sanayide öncelik olarak belirlemiş durumda olduklarını ifade eden Işık, “2013 verilerine göre dünya ticareti 18 trilyon dolar, otomotiv sektörünün cirosu ise bir trilyon 555 milyar Dolardı.  Ülkemiz dünya araç üretiminde 15’inci, Avrupa’da 6’ıncı, ticari araç üretiminde ise Avrupa’da birinci sıradadır. Ülkemiz otomotiv sanayinde dünya otomotiv ihracatından aldığı pay, 2002’de binde 6 iken, şuan da 1,4’e yükselmiş. Bu oranlar sektörümüz ve ülkemiz için gelinen nokta açısında sevindirici bir oranlar. Şu an da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 2013 verilerine göre 3 bin 280, bu firmaların, 138 KOBİ üstü 319 orta ölçekli, 980’i küçük ölçekli 1843'ü ise mikro ölçeklidir. 2013 yılında ana ve yan sanayi ile birlikte sektörde 74 milyar TL’lik ciro, 4,3 milyar TL faaliyet kârı elde edildi. Yüz 62 bin 590 istihdam edildi. 2011 yılında uygulamaya başladığımız otomotiv sektörü strateji belgesi ve eylem planı 2011-2014 yılları kapsıyordu. Geçiremediğimiz birkaç eylem planı önümüzdeki dönemlerde bunları hayata geçirmek için yüksek oranda çalıyoruz. Bu belgeyi tekrar revize edeceğiz ve 2015 2018 dönemi için yeni bir Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yolumuza devam edeceğiz. Ülkemize test ve muayene kapasitesine bu anlamda geliştirmek için ciddi bir gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.

 

Dünyanın en iddialı test merkezi inşa ediyoruz
Yazılım teknoloji konusuna hepimizin ayrı bir önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Işık, şöyle devam etti: “Bursa Yenişehir'de kuracağımız test merkezinde vites büyüklük belki dünyanı en iddialı test merkezi kuruyoruz. Yerini değiştirdik testleri çok daha iyi yapılabilmesi için gerekli tüm çalışmalı yapıyoruz. Bugün gelinen nokta da araçlarda elektronik ve gömülü yazılım pay yüzde 40’lardayken önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 70’lere çıkacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan Gebze faaliyete geçecek olan bilişim vadisinde otomotiv sektörüne yeni bir ivme kazandıracağını tahmin ediyoruz. Türkiye’nin artık yerli bir markaya ihtiyacı olduğunu toplumun geniş kesimleri tarafından da kabul görmüş durum. Yerli bir markanın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz.” diye kaydetti.  (Medeni Topaloğlu - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kocaeli Haberleri

Kocaeli’de geri dönüşüm tesisinde yangın
Kocaeli'de cinayet şüphelisi tutuklandı
Kocaeli'de öğrencileri taşıyan servis dereye düştü: 25 yaralı
Kocaeli'de 106 kilo skunk ele geçirildi
Kocaeli'de ekim ayında uyuşturucu operasyonlarında 78 kişi tutuklandı