Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul dünyayı Türkiye’ye bağlayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla 26 Haziran’da gerçekleşecek olan “Kanal İstanbul Köprüsü Temel Atma Töreni” öncesi açıklama yaptı.

Kanal İstanbul’un güzergâhı içindeki Sazlıdere Barajı üzerine inşa edilecek ilk köprünün temelinin atılacağı alanda incelemelerde bulunan Karaismailoğlu, “İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demiryolu bağlantıları, lojistik üstleri ve dünyanın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul, ‘Dünyayı Türkiye’ye bağlayacak.” diye konuştu.

Kanal İstanbul Projesinin dünyada ve Türkiye’de yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ve Türkiye’nin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bir vizyon projesi olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye; küresel alanda söz sahibi olma hedefiyle adım atan, Karadeniz’i Ticaret Gölü hâline dönüştürmeye çalışan çok güçlü bir ülkedir. 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimizdeki ülkemizin küresel bir lojistik merkez olması hedefi, gençlerimize iş, ailelerimize aş olarak dönecektir. Toplumsal ve ekonomik kalkınmanın temel dinamikleri olan bu hedeflerimize ulaşmada ise Kanal İstanbul kilit rol oynamaktadır. Kanal İstanbul halkımız için, Türkiye için doğru olandır. Biz bugüne dek ülkemiz için doğru olanları yaptık, yine yapacağız.”

“2050’li yıllarda İstanbul boğazından geçen gemi sayısı 78 bine ulaşacak”

İstanbul boğazından geçen gemi sayısının 1930’lu yıllarda ortalama 3 bin olduğunu anımsatan Bakan Karaismailoğlu, bu sayının bugün yılda ortalama 43 bin olduğunu kaydetti.

Gemi geçişlerinin artışına ek olarak, gemilerin taşıma kapasitelerinin de gün geçtikçe arttığına vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, “İstanbul Boğazı’ndaki keskin dönüşler, sert akıntılar ve 54 iskelede günde 500 bin yolcu taşıyan şehir içi vapur ve feribotların oluşturduğu şehir içi deniz trafiği gibi nedenlerle gemiler için oluşan seyir zorluğu da bir gerçek. Daha geçen hafta İstanbul boğazında bir kargo gemisinin balıkçı teknesine çarpması sonucu maalesef 2 balıkçımız hayatını kaybetti. Bu ve benzeri can kaybına neden olan kazaların yaşanmaması, İstanbul ve Türkiye’mizin her türlü felaketten korunması, Kanal İstanbul Projemizin önemli bir başka gerekliliğini gösteriyor. Üstelik dünyadaki ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındığında, gemi trafiğinin 2050’li yıllarda geçen gemi sayısının 78 bine ulaşacağı öngörülüyor. Bu da İstanbul Boğazı’nda alternatif bir geçiş güzergâhına ne denli ihtiyaç olduğunu apaçık gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

“Kanal İstanbul Projesi dünyanın kavşak noktasındaki İstanbul Vadisi’ni ön plana çıkaracak”

Kanal İstanbul Projesi’nin mühendislik çalışmasında 204 bilim insanının görev aldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, aynı zamanda projenin dünyanın kavşak noktasındaki İstanbul Vadisi’nin ön plana çıkarılmasında ve Türkiye’de lojistik üs, teknoloji geliştirme ve yaşam merkezi kurulmasında önemli bir görevi yerine getireceğine işaret etti.

Karaismailoğlu, “Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere koridorunda yapılacak Kanal İstanbul’un uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. İnşasına başlayacağımız köprümüz ülkemize kazandırdığımız dev bir eser olan Kuzey Marmara Otoyolunun son parçası olan 45 kilometre uzunluğundaki Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy kesimindeki Sazlıdere geçişini sağlayacak. Gergin eğik askılı köprü tipinde ana açıklığı 440 metre uzunluğunda olan köprümüzün, sağ ve solda yer alan 210 metre uzunluğundaki yan açıklıklarıyla birlikte uzunluğu 860 metredir. Eğik askılı köprü tabliyesi 46 metre genişliğindedir. 196 metre uzunluğundaki betonarme kuleleri olacaktır. Yaklaşım viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunluğu 1618 metre olacaktır.” dedi.

“Türkiye’yi dünya ekonomik koridorlarında lider pozisyona getirecek”

Dünya ticaretinde zaman kavramının önemi düşünüldüğünde, Türkiye’nin konumu itibarıyla son derece avantajlı olduğunu kaydeden Bakan Karaismailoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Ulaştırma alanında Türkiye’nin yıllardır süren altyapı problemini büyük ölçüde çözdük ve ülkemizi; Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasında ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora dönüştürdük. Türkiye’nin dünya ticaretinde etkinliğini artıracak ve Türkiye’yi dünya ekonomik koridorlarında lider pozisyona getirecek Kanal İstanbul Projemiz, gelişen dünyanın en önemli ticari koridorları üzerinde yer alan Türkiye tarihe damgasını vuracaktır. Kanal İstanbul ile Türkiye’nin denizyolu küresel taşımacılığındaki rolü güçlenecektir. Güvenlikten, ticarete, yaşamdan çevreye her yönüyle Türkiye’nin vizyon projesi olan Kanal İstanbul, Avrasya bölgesinin lokomotifi olan Marmara’da alternatif bir su yolu olarak ülkemizin hizmetine sunulacak.”










İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez