Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, özel bir otelin toplantı salonunda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.
Diyarbakırlı çiftçilere destek olmaya devam ettiklerini söyleyen Nebati, "Kıymetli katılımcılar, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra 130 asırdan bu yana akan Dicle nehrinin bereketlendirdiği Diyarbakır, bugün ülkemizin en geniş tarım arazisine sahip sekizinci ili. Ülkemizin toplam kırmızı mercimek üretiminin yüzde 21’ini gerçekleştiren Diyarbakır, ipek böceğinde de yaklaşık 43 ton koza üretimiyle birinci sıradadır. Bizler de bu bereketli topraklardaki üretimin daha da artması için Diyarbakırlı çiftçilerimize destek olmaya devam ediyoruz. Tarımsal üreticilerimize Ziraat Bankamızla uygun koşullu kredi imkânı sunuyoruz. 2021 yılında toplam 6 bin 438 üreticimize yaklaşık 1,4 milyar liralık kredi kullandırdık." dedi.
"Modern sulama projelerine büyük önem veriyoruz" diyen Nebati, "Bu yılın ilk 5 ayındaysa 3 bin 371 tarımsal üreticimiz toplam 978 milyon lira tutarında kredi kullanmış bulunuyor. Tarımda modern sulamanın her bakımdan son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple DSİ vasıtasıyla yürüttüğümüz modern sulama projelerine büyük önem veriyoruz. Bölgemizde Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük ikinci sulama projesi olan ve 2 milyon 350 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Silvan Barajı inşaatının bu yılın sonuna tamamlanabilmesi için tüm çalışmalar devam ediyor. Silvan Barajı, ara depolamaları ve sulama tesislerinin de bitirilerek hayata geçirilmesiyle yaklaşık 305 bin kişiye iş imkânı sağlayarak ekonomimize yılda 5,4 milyar lira katkıda bulunacak dev bir projedir." ifadelerini kullandı.
"Diyarbakır ve çevre illerimizde tarımsal alandaki elektrik maliyetlerini çok cüzi rakamlara düşüreceğiz."
Tarımsal alandaki maliyetlerde değişikliklere gidileceğini aktaran Bakan Nebati, "GES’e yönelik desteklerimiz kapsamında çiftçilerimize Ziraat Bankası’yla ilk 1 yılı geri ödemesiz toplam 84 ay vadeli kredi imkânı sunuyoruz. Tarım arazisinin en fazla yüzde 1,5’ine kadar GES kurulumuna ve aylık mahsuplaşmaya imkan getirdik. Böylelikle bölge insanımızın tarımdaki en önemli sorunlardan biri olan elektrik maliyetlerinin zamanla sıfırlanması konusunda tarihi bir adım atmış durumdayız. İnşallah en kısa zamanda Diyarbakır, Şanlıurfa ve çevre illerimizde tarımsal alandaki elektrik maliyetlerini çok cüzi rakamlara düşüreceğiz. Hatta ve hatta güneş enerjisinden ürettiğiniz elektriği satma imkanına da sahip olacaksınız. Diyarbakır'ımızda sanayinin ve üretim kapasitesinin daha da gelişmesini arzu ediyor, bu doğrultuda yatırımcılarımızın her daim yanında olmaya devam ediyoruz. Son 19 yılda Diyarbakır’a yatırım yapmak isteyen firmalar için düzenlediğimiz bin 800 teşvik belgesinde öngörülen yatırımların 850'den fazlası tamamlanmış bulunuyor. Hayata geçen bu yatırımlar sayesinde Diyarbakır'ımızda 40 bin kişinin istihdam edilmesini sağladık." şeklinde konuştu.
"Diyarbakır 20 yıl önce yıllık bazda yaptığı ihracatın çok daha fazlasını artık aylık olarak yapıyor"
Diyarbakır'ın dış ticaretine de değinen Nebati, "Şehrimizin ihracatı 2002’de yıllık bazda 6,8 milyon dolar düzeyinden 2022 yılı Nisan ayında yaklaşık 58 kat artışla yine yıllık olarak 394 milyon dolar seviyesine yükseldi. Diyarbakır 20 yıl önce yıllık bazda yaptığı ihracatın çok daha fazlasını artık aylık olarak yapıyor. Bu olumlu gelişmeler neticesinde 2002 yılında dış ticaret açığı veren ilimiz 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla yıllık olarak 278 milyon dolar dış ticaret fazlası veren bir duruma gelmiştir." dedi.
"Diyarbakır hava, kara ve demiryolu ulaşımıyla Ortadoğu ülkelerine yakın olması büyük avantajdır"
Diyarbakır'ın lojistik yönden hızla ilerlediğini aktaran Nebati, "Asya ile Avrupa arasındaki tarihsel İpek Yolu ticaret ağının kesişim noktasında bulunan ilimiz bugün de lojistik bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Hava, kara ve demiryolu ulaşımıyla Ortadoğu ülkelerine yakın olması Diyarbakır'ımızın büyük bir avantajıdır. Güneydoğu’da bir ilk olan ve demiryolu bağlantısıyla bölgesinde ön plana çıkan Diyarbakır Lojistik Merkezi küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği günümüzde hem şehrimize hem de ülkemize çok ciddi bir rekabet avantajı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
"Salgından alnımızın akıyla daha da güçlenerek çıktık"
Salgın döneminde Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değinen Nebati, "Gelişmiş ülkelerin ekonomide tökezlediği, sağlık hizmetleri açısından sınıfta kaldığı salgın döneminden alnımızın akıyla, daha da güçlenerek çıktık. 2020 yılında G-20 ülkeleri arasında Çin’le birlikte pozitif büyüme kaydeden iki ülkeden biri olan ekonomimiz 2021 yılında da yüzde 11 oranında büyümeyi başardı.Bu başarılı performansın 2022 yılının ilk çeyreğinde de sürdüğünü görüyoruz. Bu dönemde ülkemiz yıllık yüzde 7,3 oranında, dengeli bir büyüme görünümü sergiledi. Geride kalan 2 yılda güçlü büyüme ve yatırımların istihdamda da karşılık bulmasını sağladık ve Nisan ayı itibarıyla toplam istihdamımızı 30,4 milyona çıkardık. Böylece pandeminin derinden hissedildiği 2020 yılı Nisan ayına göre 5 milyon yeni istihdam oluşturarak önemli bir başarıya daha imza attık. 2023’te hedefimiz inşallah 300 milyar dolarlık ihracat yapmaktır. " dedi.
"Hükümet olarak pek çok alanda vergi oranlarını düşürdük"
Nebati, "Covid-19 salgını sonrasında ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı, toparlanma eğiliminde olan arz ve tedarik zincirlerini olumsuz yönde etkilerken, küresel emtia fiyatların önemli ölçüde artmasına neden olmuş, enflasyonun tüm dünyada son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına yol açmıştır. Bu durumun bize de yansıması sonrasında ülkemizde de enflasyonda yükseliş meydana geldi. Hükümet olarak halkımızın alım gücünü ve refahını korumak amacıyla pek çok tedbiri hayata geçirdik. Vatandaşlarımızın tüketiminde önemli yer tutan gıda ve temizlik ürünleri, elektrik gibi pek çok alanda vergi oranlarını düşürdük.
Son olarak asgari ücretin iyileştirilmesine yönelik Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapılan çalışmaları nihayetlendirdik. Dar gelirli ve sabit ücretli vatandaşlarımızı hayat pahalılığından korumak amacıyla temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde asgari ücret yeniden belirlendi. Bu müjdeyi Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaktır. Önümüzdeki dönemde de Fiyat İstikrarı Komitesi ve Gıda Komitesinde aldığımız kararlarla arz güvenliğini ve istikrarını güçlendirmeye, tarımsal üretimi geliştirmeye ve enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz." şeklinde konuştu.