Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nce fen bilimleri, matematik ve bilişim teknolojileri alanlarında görev yapan öğretmenlere yönelik düzenlenen "Eğitimde İnovasyon İçin Tasarım Odaklı Düşünme" mesleki gelişim programı
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Eğitimde İnovasyon İçin Tasarım Odaklı Düşünme" mesleki gelişim programına katılarak bir konuşma yaptı.
Burada fen bilimleri, matematik ve bilişim teknolojileri alanlarında görev yapan öğretmenlere hitap eden Selçuk, eğitim konusunda yerel bir bakış açısıyla hareket etmediklerini belirterek, mesajı insan olan her meselenin evrensel bir çıkışa sahip olduğunu, daha sonra milletlere göre şekillendiğini ifade etti.
Selçuk, "Hep ifade etmeye çalıştığım husus, meselemizin öğretmen meselesi olmasıdır. Çocuklar zaten hazırlar, onların hizmet içi eğitim alması gerekmiyor. Biz kendimizden başlayan bir süreci, sürekli tazelenme, yenilenme ve insanın hayvandan farklı olarak her an yeni ve farklı olanı tasavvur etme ve ortaya koyma edimini düşünmek durumundayız. Tekrar temelli bir bakış açısı yerine, sürekli yeni ve karşılaşılmadık durumlarda nasıl bir tavır ve tutum takınacağımızın muhakkak suretle öğretmenlerimiz tarafından içselleştirilmesi lazım." dedi.
Millî Eğitim Bakanlığının da tasarım odaklı bir düşünce etrafında şekillenmesinin önemine değinen Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonunun, bu manada bütün eğitimsel alt sistemlerin birbiriyle ilişkilendirilmiş biçimde, eş güdümlü ve eş zamanlı olarak bir süreci hayata geçirme yaklaşımını taşıdığını söyledi.
Bütün sistemlerin, alt sistemleri ve bileşenleri birlikte tasarlanmaz ve tasavvur edilmediği takdirde her bir alt sistemin diğerlerinden kopuk olarak gelişme seyri yaşayacağını ama bunun genellikle verimsizlikle neticeleneceğini söyleyen Selçuk, kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi.
Selçuk, "Bu meseleyi, öğretmen arkadaşlarımızla öncelikli olarak ele almamızın temel sebebi eğitimin ekip işi olduğuna inanmamız." diye belirtti.
Her an yeniden tazelenen ve canlanan varoluşsal bir yapı içinde olduklarını belirten Selçuk, insanların bu yapıya uyum sağlayabilmek için her an yeniden üreten, tasarlayan, hayal eden bir bakış açısıyla hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.
Selçuk, şöyle devam etti: "Bütün okullarımızda tasarım odaklı düşünme anlayışının gelişmesiyle ilgili bir ümidimiz var. Bu yüzden, fen bilgisi, matematik, bilişim teknolojileri gibi alanlardaki öğretmenlerimiz ile taze başlangıç yapalım ve ortaya çıkacak yapının ölçeklendirilmesi anlamında yeni çalışmalarımız olsun istedik. Bütün Türkiye'ye hemen yapmak zorunda değiliz. Altyapısı hazır olan, bizim rahatlıkla uygulama imkanı bulabileceğimiz iş ve işlemleri yapalım. Aniden bütün ülkenin eğitim sistemine yönelik çalışmalara girmeyelim istiyoruz."
İLKHA