Bakan Varank: Covid-19 önümüzdeki dönemin mihenk taşı olmaya en güçlü aday

​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İkinci dünya savaşı yeni dünya düzeninin kurulmasında nasıl bir etkiye sahip olduysa, Covid-19 da önümüzdeki dönemin mihenk taşı olmaya en güçlü aday." dedi.

Bakan Varank, TÜBİTAK’ın, "COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler" başlıklı çağrısı kapsamında desteklenen projelerden elde edilen bulguların paylaşıldığı çevrim içi çalıştaya, video konferans yöntemiyle katıldı.

Programın açılışında konuşan Bakan Varank, küresel salgının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birey davranışlarını, toplum psikolojisini, eğitim-öğretim yöntemlerini ve ticari faaliyetleri derinden etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Varank, "Pandeminin neden olduğu çok boyutlu bu etkilerin kapsamlı olarak anlaşılmasına ve çözüm önerileri geliştirilmesine yönelik özgün çalışmalara ihtiyaç duyuyoruz." dedi.

Bu ihtiyaca cevap vermek üzere TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, salgının daha başlangıç döneminde, proje çağrısı açtıklarını hatırlatan Varank, "160 farklı kurumdan 682 proje önerisinin sunulduğu çağrı kapsamında bizden destek alan 97 proje ile ilgili elde edilen bulgular iki günlük konferansımız süresince paylaşılacak." diye ekledi.

Varank, "Destek verdiğimiz projeler arasında, pandemi sürecine yönelik birçok somut çözüm ve önerinin ortaya konulduğu uygulamalı çalışmalar da yer alıyor. Yapay zeka destekli öğrenci izleme ve değerlendirme sistemi geliştirilmesi, yükseköğretimde uygulamalı derslerde çevrim içi eğitime yönelik etkileşimli arayüz tasarlanması, aday öğretmenler için elektronik mentorluk programı, Pandemi ile ilişkili psikolojik zorlanmaların değerlendirildiği psikolojik eğitim paketleri, özel gereksinimli çocuklar için çevrimiçi destek programı. Sağlık çalışanlarımıza yönelik sanal ortamda psikolojik destek programı geliştirilmesi, yine sağlık çalışanlarının yükünü azaltabilecek yeni tele-sağlık hizmet entegrasyonlu analiz yazılımı." diye konuştu.

"Covid-19 önümüzdeki dönemin mihenk taşı"

Varank, şöyle dedi: "Ekonomiden bireyler arası ilişkilere kadar birçok sosyal ve toplumsal kuramın yeniden tasarlandığı bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. İkinci dünya savaşı yeni dünya düzeninin kurulmasında nasıl bir etkiye sahip olduysa, Covid-19 da önümüzdeki dönemin mihenk taşı olmaya en güçlü aday."

"E-ticaret hacmi yüzde 93 gibi rekor bir artış gösterdi"

Uzaktan alışverişin, salgın süreciyle birlikte daha yoğun bir şekilde insan hayatına girdiğini söyleyen Varank, "Artık daha az nakit kullanıyor, kartla daha fazla alışveriş yapıyoruz. Kredi kartı ile yapılan market ve alışveriş merkezleri harcamaları pandemi öncesi döneme göre yaklaşık yüzde 60 artmış durumda. E-ticaret hacmi ise Ticaret Bakanlığımızın yayınlandığı en güncel veri olan Haziran 2020 itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 93 gibi rekor bir artış gösterdi." ifadelerini kullandı.

Varank, "Dijitalleşme alanında yaşanan bu ani dönüşüm, kayıtdışılığın azaltılmasından, verginin tabana yayılmasına kadar birçok faydalı dışsallıklar doğuruyor. Diğer taraftan, salgının başlangıç döneminde yaşanan arz şokları uluslararası ticarette korumacılık eğilimlerini güçlendirdi, arz kaynaklarına yakın olmanın önemini artırdı. Önümüzdeki dönemde hem devletlerin hem de çok uluslu şirketlerin ekonomi ve yatırım kararlarında muhtemelen çok önemli trend değişimleri göreceğiz." şeklinde konuştu.

Hükümet olarak yaşanmakta olan bu değişimi yakından takip ettiklerini, imalat sanayinden turizme, eğitimden sağlığa tüm alt yapıyı yeni döneme hazır hale getirmek için yoğun bir mesai harcadıklarını ifade eden Varan, bu süreçte bilim insanlarının yapacağı ufuk açıcı analizler, proje ve önerilerin, süreci yönetmede çok kıymetli girdiler sağlayacağını kaydetti.

Aşı ve ilaç çalışmalarına değinen Varan, "Covid-19 için yerli ve milli aşı ve ilaç çalışmalarına da Bakanlık olarak öncülük ediyoruz. Ar-Ge ve yenilik sisteminde birlikte geliştirme, birlikte başarma odaklı yaklaşımımızın güzel bir örneği olarak, salgın başlar başlamaz COVID-19 Türkiye Platformunu oluşturduk. 47 farklı kurum ve kuruluştan, 436 araştırmacı aşı ve ilaç geliştirme odağında bir araya geldi. Bu platform aracılığıyla; aşı, ilaç ve tanı kitleri alanlarındaki Ar-Ge projelerini fonluyor ve koordine ediyoruz." diye konuştu.

Uyguladıkları politikaların etki analizlerini yapmak ve işletmelerin verimlilik düzeylerini ölçmek üzere Bakanlıkta bir Girişimci Bilgi Sistemi kurduklarını hatırlatan Varank, "Kurum dışından araştırmacılara da açık olan bu sistemde, Türkiye’deki tüm işletmelerin bilanço ve gelir tablosu gibi finansal verilerini, ürün-ülke seviyesindeki dış ticaret kayıtlarını ve çalışan seviyesindeki sosyal güvenlik kayıtlarını panel veri setleri olarak bir araya getirdik." diye belirtti.

Varan, sosyal bilimlerde veriye dayalı analiz ve kantitatif yöntemlerin, dünyada giderek daha yaygınlaştığını belirterek, "Akademisyen ve araştırmacılarımız, Bakanlığımıza gelerek bu verilerle çalışabilir, ülkemizin sosyo-ekonomik sorunları ve politikaları üzerine betimsel ve ekonometrik nitelikli analizler yapabilirsiniz. Son dönemde Girişimci Bilgi Sistemini kullanan birçok araştırmacı başarılı makalelere imza attılar." şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Covid-19 sürecinin birçok disiplinin birlikte çalışma gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydederek, "Desteklenen projelerimizin yüzde 5 buçuğu sosyal ve beşeri bilimler alanından geliyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri

TUSAŞ saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti 14 kişi yaralandı
İşgal rejiminin BM üyeliği iptal edilmeli
Ankara'da Ağrı firmasına ait yolcu otobüsü üst geçide çarptı: 9 ölü, 26 yaralı
​Ankara’da Sezai Karakoç için gıyabi cenaze namazı kılındı
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan yetişkinlere "camide Kur'an" çağrısı