Önümüzdeki 10 senede yapay zekânın, küresel ekonomiye 16 trilyon dolara yakın katkı sağlamasının beklendiğine dikkati çeken Varank, tek başına bu alanın, küresel çıktıda yüzde 19’luk bir artış oluşturacağını dile getirdi. Ülkeler arasında bu pazardan pay kapmak adına kıyasıya bir yarışın olduğunu kaydeden Varank, “Bu yarışın hala bir galibi yok. İpi göğüsleyenler; kamu, sanayi, akademi ve girişimciler arasındaki iş birliğini en üst seviyede gerçekleştirebilenler olacak.” dedi.
Varank, 2023’e kadar 23 akıllı ürün çıkarma hedeflerinin olduğunu belirterek, bu ürünlerin bir kısmının yapay zeka içereceğini ve bunu yapacak girişimcilere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Varank, TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı’nda geliştirilen yapay zekâ ve makine öğrenmesi platformunun dünyada ilk kez bir aviyonik sistemde, Milli Muharip Uçak projesinde yer alacağını belirtti.
Elektronik harp alanında yapay zekâ kullanarak geliştirilen teknolojilerin ürünleştirme aşamasına geldiğini belirten Varank, “Milli ve özgün olarak geliştirdiğimiz bunun gibi projelerin ticarileşmesi, en kısa sürede özel sektörün kullanımına taşınması temel önceliğimiz. Akademisyen hocalarımızı, özel sektör kuruluşlarımızı bu manada enstitülerimizle daha sıkı dirsek temasında bulunmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.
İLKHA