Bakan Varank: "TEKNOFEST'e ilgi her sene katlanarak artıyor"

​Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen dünyanın en büyük "Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020" heyecanı başladı.

Bu yıl ilk defa İstanbul dışında Gaziantep'te 24-27 Eylül tarihlerinde yapılacak festival için kentte rekor düzeyde yarışmalara başvuru yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan TEKNOFEST düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı.

Bugün başlayan ve 27 Eylül'e kadar devam edecek olan TEKNOFEST 2020’ye katılmak üzere kente gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tarihi Gaziantep Kalesi önünde düzenlenen törende konuştu.

TEKNOFEST’in İstanbul’un dışında ilk defa Gaziantep’te düzenlediklerini anımsatan Varank, festivale ziyaretçi kabul etmek istediklerini, 2 milyon ziyaretçi hedeflediklerini ancak pandemi nedeniyle bu yıl ziyaretçinin kabul edilmediği festivalin, Coronavirus’e rağmen gerçekleştirildiğini belirtti.

"Fiziken kıramadığımız ziyaretçi rekorunu dijital olarak kıracağız"

Milli teknoloji hamlesinin adeta markası haline gelen festivalin, her aşamasında emeği geçen T3 Vakfı başta olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür eden Varank, "Ekipteki herkes insanüstü bir çaba ortaya koydu. Gece gündüz demeden sadece bu işe odaklandı. Tabi gönül isterdi ki keşke ilk iki TEKNOFEST'te kırdığımız ziyaretçi rekorlarını, bu sene Gaziantep'te daha da yukarılara çekebilseydik. Salgın müsaade etmedi. Ama ben şundan eminim bu sene fiziken kıramadığımız ziyaretçi rekorunu, televizyonlar ve sosyal medya yayınları sayesinde dijital olarak kıracağız." diye konuştu.

"TEKNOFEST'e 100 binden fazla yarışmacı başvurdu"

TEKNOFEST'e olan ilginin her sene katlanarak arttığına dikkat çeken Varank, "Festivalin ilk yılında, 4 bin 333 takım yarıştı, 550 bin ziyaretçi bizleri yalnız bırakmadı. İkinci senemizde yarışan takım sayısı 17 bin 773'e çıktı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençlerin yanı sıra sınırlarımızı da aştık, 122 ülkeden de yarışmacıya ülkemizde ev sahipliği yaptık. Geçen sene bir milyon 720 bin ziyaretçiyle, kendi alanında dünyanın bir numaralı festivali olduk. Biliyorsunuz ilk 2 sene İstanbul'daydık, üçüncü senemizde ‘Anadolu'ya çıkarma yapalım’ dedik ve işte Gaziantep'teyiz. Bu sene TEKNOFEST'e 100 binden fazla yarışmacı başvurdu, bu hakikaten muazzam bir rakam." dedi.

"TEKNOFEST'in gerçek kahramanları gençlerdir"

Pandeminin teknolojiye gönül verenleri ve gençleri durduramadığını ifade eden Varank, "Teknoloji üreten Türkiye hedefiyle çıktığımız bu yolda, yıldan yıla yüz binlerce genç bize katılmaya devam ediyor. Hepsi sadece tek bir amaca, çığır açıcı teknolojileri geliştirmeye odaklanmış durumda. Ben açıkçası, bir ülkenin geleceği için bundan daha kıymetli bir şeyin olmadığını düşünüyorum. Bugün işte o yerinde duramayan, ayakları yere basmayan gençlerimizin çoğu aramızda. Ellerindeki imkanları zorlayarak, gençlerimiz önce takımlarını oluşturdular. Sonra fikir jimnastiği yaptılar, AR-GE ve inovasyon yol haritalarını çıkartıp, projeye döktüler. Atölyelerinde sabahlayıp, elektrikli otomobillerden roketlere, otonom araçlardan insansız su altı araçlarına varıncaya dek birbirinden iddialı, özgün işlere imza attılar. Ürünlerini test ettiler, yarıştırdılar. Kimileri test aşamasında, kimileri de yarışmalarda geride kaldılar ama inanın bizim için bunun hiçbir önemi yok. Bizim için başarı; sizlerin cesaretle, azimle ve inançla buradaki yarışmalara başvurmanız, kendi sınırlarınızı zorlamanız. Sizler TEKNOFEST'in gerçek kahramanlarısınız. Dereceye girmek elbette çok güzel, çok gurur verici ama dereceye giremeyenler de hiç üzülmesinler." şeklinde konuştu.

"Gençlerimiz, yarın bu ülkenin mimarları olacak"

TEKNOFEST’in toplumu dönüştürme gücüne sahip olan bir etkinlik olduğunu belirten Varank, "Şimdi ektiğimiz tohumların etkilerini orta ve uzun vadede hep birlikte göreceğiz. Bugün burada roket fırlatan, İHA yarıştıran, enerji araçları üreten gençlerimiz, yarın bu ülkenin en modern füzelerinin, uçaklarının ve akıllı şehirlerinin mimarları olacak. Festivalde yarışmalara katılan gençler gelişimini festivalin haricinde de takip etmektedir. Dereceye girenlere staj imkanı sunuyoruz. Uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil etmeye yönlendiriyoruz. Paydaş kurumlarla gençlerin kariyer haritalarını çiziyoruz." diye konuştu.

"En kıymetli yatırım, insana yapılan yatırımdır"

TEKNOFEST sayesinde gençlerin potansiyelini keşfettiklerini belirten Varank, "Onların hayallerine yol arkadaşı oluyoruz. On binlerce gencimizin teknoloji geliştirmesi, Ar-Ge takımlarında yer alması, şirketler kurması ve dünya pazarlarına açılmasını teşvik etmeye elbette devam edeceğiz. Her zaman söylediğim gibi en kıymetli yatırım, insana yapılan yatırımdır. Eğer biz bu etkinlik sayesinde, bir kişinin bile hayallerini gerçeğe dönüştürebiliyor, ona ilham verebiliyorsak inanın bizden mutlusu yok." dedi.

"Geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek için çalışıyoruz"

Teknoparklarda, üniversitelerde, kuluçka merkezlerinde kurulan gencecik firmaların küresel boyutlara ulaşıp adlarından söz ettirmesini istediklerini, buradan hareketle 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde kendilerine somut hedefler koyduklarını belirten Bakan Varank, şunları söyledi:

Bakanlığımızın tüm politikalarını Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla şekillendirip hayata geçiriyoruz. Geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürünler çıkartmak için çalışıyoruz ancak bu şekilde ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı kazanabiliriz. Bizim iddialı, ama bir o kadar da gerçekçi hayallerimiz var. Tüm dünyanın peşinden koştuğu yenilikçi ve vazgeçilmez ürünler geliştirmeyi ve bunların üzerinde 'Türkiye'de üretilmiştir' damgasını görmek istiyoruz.
"Hız kesmeden yolumuza devam edeceğiz"

Bakan Varank, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Bilim Merkezleri, Bilim Fuarları, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle gençlerin hayallerine dokunduklarını kaydederek "TÜBİTAK kanalıyla son iki senede 16 binin üzerinde gencimize, 313 milyon liralık burs ve destek verdik. Sanayi Doktora Programı ve Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı gibi vizyoner projeleri hayata geçirdik. Son 2 senede 15 milyon vatandaşımız TÜBİTAK popüler bilim yayınlarından faydalandı. Bundan sonraki dönemde de hız kesmeden yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Selçuk Bayraktar: "Pandemiye rağmen rekor seviyede başvuru aldık"

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve TEKNOFEST Başkanı Selçuk Bayraktar,  TEKNOFEST'in Anadolu kenti olan Gaziantep'te yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

TEKNOFEST için yola çıktıklarında bir hayalinin olduğunu belirten Bayraktar, dünyada en ileri teknolojileri geliştiren bir Türkiye'nin hayalini kurduklarını, bugün bu hayali tüm gençlerle ve milyonlarla paylaştıklarını ifade etti.

Festivalin Coronavirus pandemisi nedeniyle ziyarete kapalı olduğunu hatırlatan Bayraktar, festivalde tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

Pandemiye rağmen rekor başvuru olduğunu dile getiren Bayraktar, "Bu yıl pandemiye rağmen rekor seviyede başvuru aldık adeta dünyayı buraya getirdik diyebilirim. 7 binden fazla takım toplamda 100 bin genç bulunuyor. Bunlar yarışmalara başladı. Genç kardeşlerim bir yıldır bu yarışmalara hazırlandı ve eğer yarışmalar yapılmasaydı emekleri, hayalleri, zayi olacaktı ve motivasyonları düşecekti. Onların heyecanı sönmesin projelerine dört elle sarılıp devam etsinler diye TEKNOFEST'e sadece yarışmalarla devam ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin tam bağımsız, güçlü ve müreffeh olabilmesinin yalnızca teknolojiyi kullanmakla değil hayal eden, araştıran ve onu geliştirip üretmekle mümkün olabileceğini belirterek, TEKNOFEST'in geleceği inşa eden gençlerin yer aldığı platform olduğunu vurguladı.

TEKNOFEST’in zorluklardan yılmayan, yenilikten kaçmayan, araştırıp geliştirmekten yorulmayan gençlerin yeri olduğuna dikkat çekti.

Vali Gül: "TEKNOFEST, kentimize her anlamda değer katacaktır"

Gaziantep Valisi Davut Gül, TEKNOFEST'in Gaziantep’te gerçekleştirilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

TEKNOFEST, kentimize her anlamda değer katacaktır. Dünyanın dört yanından gençlerin gelip bu tarihi ve kültürel şehrin dokusuyla birleşip burada teknoloji hamlesi yapması hem ülkemiz hem de bizim için inanılmaz büyük gurur.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türkiye'nin en kadim şehri olan kente ilk defa böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için çok heyecanlı ve gururlu olduklarını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Yapıcıoğlu, Gaziantep'te çeşitli temaslarda bulundu
Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman: Bir Müslümanın dikkat etmeyeceği hiçbir anı olamaz
Gazze davası salt bir coğrafya meselesi değildir
Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
Bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz