GAZİANTEP - Gaziantep’te düzenlenen 5’inci Türkiye Enerji Zirvesine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, zirve’nin ardından düzenlenen oturumda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, kayıp kaçak oranlarından petrol aramalarına, doğalgaz fiyatlarından nükleer konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Vatandaşımız elektrik kullanıyorsa bu elektrik borcunu mecburen ödeyecektir”
Kayıp kaçak oranlarıyla ilgili sorulan soruya Yıldız, “Kayıp kaçak oranlarıyla ilgili gittiğimiz yol doğru bir yoldur. Herhangi bir vatandaşımız ister evinde ister iş yerinde yani hangi alanda elektrik kullanıyorsa bu elektrik borcunu mecburen ödeyecektir. Eğer vatandaşlarımız her hangi bir kolaylık istiyorsa bu konuda onlara yardımcı oluruz. Zaten son çıkardığımız torbada buna ilişkin yasa kanunlaştı. Elektrik borcunu ödemek isteyen vatandaşlarımızın yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Fakat kayıp kaçak oranlarında çok açık söylüyorum birkaç bölgemizi çıkardığımızda kayıp kaçak kullanımında Avrupa Birliği'nin daha altında diyebilirim.”şeklinde cevap verdi.
“Sınırlar petrole göre çizildi”
Petrol aramalarıyla ilgili bilgi veren Yıldız, “2. Abdulhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasından sonra sınırlar petrole göre çizildi. Bu harita bize Mezopotamya'dan gelip şimdiki Türkiye üzerinden geçiyor. Diğeri de Kafkaslardan gelip Karadeniz üzerinden Türkiye'den geçiyor. Biz aramayı buna göre yapmıyoruz ancak araştırmalar bu haritanın doğruluğunu teyit ediyor. Sınırlarımızın o tarafında var da niye bu tarafından yok diye sorulduğunda belki Türkiye'nin sınırı buna göre çizilmiştir. Tarihçilerimiz bunu daha net ortaya koyacaktır inşallah çünkü bu çok önemli bir hadisedir arkadaşlar. O zamanlar bu bilgiler yok değil vardı. Başta dediğim gibi sınırlar petrole göre çizildi. Dolayısıyla siyasi sınırlarımıza bağlı kalmaksızın ekonomik sınırlarımızı geliştirmeliyiz” diye konuştu.
“Kışın ciddi doğalgaz sıkıntısı beklemiyoruz”
Doğalgaza zam gelecek mi? sorusuna Yıldız, “Vatandaşlarımız bu konuda rahat olsun. Kışın kullanım yazın tam 22 kat artmaktadır. Belki Gaziantep'te o kadar değil ama mesela Eskişehir'de böyle bir durum söz konusu bunu tabiri caizse şuna benzetebiliriz, 26 ton yükümüz var. Fakat bizim yükümüz 30 tondur. Bunu 40 tona çıkarak maliyetleri mi artırırsınız yoksa gelirleri giderleri optimal düzeyde düzenlemeye çalışan bir yapı mı kurgulamaya çalışırsınız. Biz ikincisini istiyoruz. Bu anlamda kışın ciddi doğalgaz sıkıntısı beklemiyoruz. Bu noktada vatandaşlarımız rahat olsun.”diyerek cevap verdi.
Nükleer kazalarla ilgili soruları da cevaplayan Yıldız, “Nükleer kazalar özellikle Fukuşima bize güvenlikle alakalı sistemleri bir kez daha gözden geçirmemizi sağladı. Yaklaşık 186 temel ve alt başlıkları yeniden gözden geçirdik. Çernobil'den sonra dünyada 144 nükleer santral kuruldu. Kaza tehdittir ama onun getirdiği daha iyisinin gerçekleşmesi için fırsatlar da vardır. Nükleer santral devreye girdiğinde, onun oluşturduğu elektrik fiyatının yarısından daha çoğu üretim kaynaklı değil güvenlik kaynaklı olacaktır. Akkuyu ve Sinop'ta yapacağımız çalışmalar masa üzerinde çok ciddi aşamalardan geçtik. Bundan sonra inşallah fiili duruma da geçmiş olacağız. Çalışmalar kapsamında bazı malzemelerin siparişleri verildi, kamulaştırmalar yapıldı. Ayrıca depremsellikleri de yeniden gözden geçirildi.”şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)