Bakan Yılmaz: 3 bin 530 dershane kapatıldı

​Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 14 Mart 2014 tarihinden itibaren 3 bin 530 dershanenin kapatıldığını açıkladı.

Kapatılan dershanelerle ilgili soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, düzenlemenin yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014 tarihinden itibaren 3 bin 530 dershanenin kapatıldığını bunlardan bin 472’sinin özel okula dönüştüğünü açıkladı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde hükümetin aldığı kararla özel dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle kapatıldığını, bunlardan pek çoğunun özel okul ya da özel öğretim kursu adı altında faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. CHP Milletvekili Gürer, "Anılan tarihten itibaren kapatılan özel dershane sayısı kaçtır? Dershane olarak faaliyetine devam ederken, hükümetin aldığı kapatılma kararının ardından özel okul ya da özel eğitim kursuna dönüştürülen dershane sayısı kaçtır? Dershane olarak faaliyetlerine devam ederken spor salonu ve toplanma alanı gibi bölümleri olmayan ve sonradan aynı binada özel okula dönüştürülen dershanelerin okul olabilmesi için gerekli olan bu eksiklerini gidermediği halde özel okul olarak halen faaliyetlerine devam eden dershane sayısı kaçtır?" şeklindeki sorulara yanıt istedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, özel dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemelerin yapıldığı 14.03.2014 tarihinden itibaren 3 bin 530 dershanenin farklı bir özel öğretim kurumuna dönüştüğünü veya faaliyetine son verildiğini açıkladı.  

Yılmaz, "Özel dershane olarak faaliyetine devam ederken özel öğretim kursuna dönüşen 152, muhtelif kurslara dönüşen bir, özel öğrenci etüt eğitim merkezine dönüşen 6, özel okullara dönüşen bin 472 kurum bulunmaktadır." dedi. Dershanelerin 01.03.2014 tarihli ve 6528 sayılı kanunun 9 uncu maddesiyle, 5580 sayılı kanunun 2'nci maddesinin (b) bendindeki "dershaneler" ibaresi yürürlükten kaldırılarak kapatıldığını belirten Yılmaz, "Halen faaliyetlerine devam eden dershane bulunmamaktadır." diye Konuştu.

Kapatılan dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesiyle ilgili geçici maddeden bahseden Yılmaz,  "Bakanlık, Bunlardan 01.09.2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi hâlinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alır. Dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenir." hükmünün yer altığını hatırlattı.

Yılmaz, "Yukarıda belirtilen kanun hükmü gereğince dönüşüm taahhüdünde bulunan okullar 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar gereken dönüşümü sağlamak zorundadırlar. O zamana kadar bu tip okullarımızdan mevcut okullarda aranan standartların hepsi istenmemiştir. Bu okullar taahhütlerinin bitimine kadar gereken standartları taşıyacak hale gelmek ve gereken dönüşümü yapmak zorundadırlar, aksi takdirde eğitim öğretim faaliyetleri durdurularak ruhsatları iptal edilir." ifadelerini Kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aralarında Diyarbakır'ın da olduğu 19 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 40 gözaltı
İnternette şiddet her yerde, çocuklar nasıl korunmalı?
HÜDA PAR: Zalimlerin pençesinde inleyen mazlumlar için tüm insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz
Hizbullah Cemaati’nden Suriye’deki gelişmeler ile ilgili mesaj
Aralarında Diyarbakır'ın olduğu 20 ilde uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama