UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'in en önemli lezzetleri arasında yer alan baklavadaki fiyat artışı, muz ve kaymak ile hazırlanan "atom" tatlısına olan ilgiyi artırdı.
Antep fıstığındaki fiyat artışı nedeniyle kentin en önemli tatlısı olarak bilinen baklava fiyatları da kısmen olsa yükseldi. Baklavanın kilosunun 75 ile 100 lira civarından satışa sunulduğu kentte, 25 liradan satılan atom tatlıda ise talep artışı yaşandı.
Ramazan ayında artan sıcağa rağmen halka ve tulumba tatlı satışlarının arttığı kentte özellikle iftar sofralarını süsleyen tatlılar, iftar saatine yakın ise tezgâhlarda satışa sunuluyor. “Atom” adının verildiği halka tatlıya vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Gaziantep'te uzun yıllardır tatlıcılık yapan ve yaptığı tatlı çeşitleri ile kentin tanınan tatlı ustalarından olan Muhammed Aslan, halk tarafından halka tatlı olarak bilinen kelep tatlısını muzlu, kaymaklı ve Antep fıstıklı yaparak, damaklarda farklı bir lezzet oluşturduğunu belirtti.
Atom tatlısının 7'den 70'e tüm Gazianteplilerden çok büyük bir talep gördüğünü söyleyen Aslan, fıstık fiyatlarının yükselmesinden dolayı baklavaya kısmen zam yapıldığını ve bundan dolayı vatandaşların tatlı çeşitlerine yöneldiğini söyledi.
Tanesi yaklaşık bir kilogram gelen ve 25 liradan satılan atom tatlısının oldukça rağbet gördüğünü belirten Aslan, “Malumunuz fıstığın fiyatının son günlerde aşırı yükselmesinden dolayı vatandaşların baklava ve kadayıfa olan ilgisi azaldı. Bu tatlı daha önce alt ve orta kesime hitap ediyordu. Ama son zamanlarda Ramazan ayının da bereketiyle halkın tamamına hitap etmeye başladı.” dedi.
“Ramazan ayının bereketi her yeri sardı”
Ramazan ayının bereketinin her yeri sardığını belirten Aslan, “Satışlarımız Allah-u Teala’ya şükürler olsun çok iyi gidiyor. Fıstık fiyatının çok yüksek olmasından dolayı tatlılarımızın üzerine yüzde 90 artık ceviz kullanıyoruz. Bir de kendimizin geliştirdiği ‘atom tatlısı’ dediğimiz bir tatlı çeşidimiz var ve insanların bu tatlı çeşidine yoğun bir ilgisi var. Fiyatı çok ekonomik, insanlar alırken utanmıyor. Hediyelik olarak da misafirlerine götürebiliyor. Bu tatlı çeşidimiz iftar sofralarını süsleyen bir tatlı çeşididir.” ifadelerini kullandı.
“Fıstık fiyatlarının yükselmesinden dolayı cevize yöneldik”
“Atom” adını verdikleri tatlının halka tatlıdan oluştuğunu, üzerine muz ve kaymak koyduktan sonra da Antep fıstığı döktüklerini belirten Aslan, ancak son zamanlarda Antep fıstığı fiyatındaki artıştan dolayı yoğunluk olarak ceviz kullanmaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Tatlımızı hazırlıyoruz, üzerine muz serpiyoruz. Onun üzerine kaymak, onun üzerine ise ceviz ve fıstık döküyoruz. Daha önceleri sadece fıstık ile yapıyorduk. Malumunuz son zamanlarda fıstık fiyatlarının yüksek olmasından dolayı daha çok cevize yöneldik. Bu tatlımızı ceviz ve fıstık ile süslüyoruz. Biz daha önce bu tatlı çeşidini kendimiz için yapmaya başladık. Muz ve kaymağın tatlının o tat ağırlığını aldığına inanıyoruz. Zamanla bu tatlı çeşidimizi misafirlerimize, gelen müşterilerimize ikram etmeye başladık. Bu tatlı çeşidimiz çok yoğun talep gördüğünden dolayı insanların ilgisini çekti. O günden bu yana ise biz ‘atom’ adını verdiğimiz muzlu ve kaymaklı tatlımızı müşterilerimize sunmaya başladık.”
“Ramazan’dan dolayı atom tatlıya olan ilgi iki kat arttı”
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan atom tatlısına vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Aslan, “Gerçekten bu tatlı çeşidimizin farklı bir tadı var ve insanların da çok yoğun talep ettiği bir tatlı çeşidi haline geldi. Ramazan ayı münasebetiyle de atom tatlıya olan ilgi iki kat arttı. İnsanlar baklava ihtiyacını artık bu tatlıdan karşılamaya başladı.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)