Bal hasadından memnun olan Bingöllü arıcılar piyasa fiyatlarından şikâyetçi

Bal hasadından memnun olan Bingöllü arıcılar, ballarının piyasaya çok ucuza gittiğini belirterek, bu konuda devletin arıcılara destek olmasını istiyorlar.

Bingöl'ün yaylalarında çiçeklerin bol olduğu yerlerde konaklayan 850'den fazla bal üreticisi, havalar sıcak olduğu için sabahın erken saatlerinde kovanları açarak, sağım yapıyor.

Kovanlardan topladıkları petekleri çadırlarda sağım makinesiyle sağan üreticiler, balları piyasaya sunmaya hazır hale getiriyorlar.

Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan arıcılar, bu yılın hasat açısından verimli geçtiğini ve yaklaşık bin 200 ton bal üretimi gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdiler.

Geçmiş yıllara göre bu yıl hasadın daha iyi seviyede olduğunu belirten Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, şehrin dağlarında yetişen çiçeklerden elde edilen Bingöl balının çok kaliteli ve şifalı olduğunu söyledi.

Üzer, "Bingöl balının 2017 hasat mevsimi başladı. Yaylaya çıkıp, arıcı arkadaşlarımıza misafir olduk. Arıcı arkadaşlarımızın hepsini bu yıl ziyaret ettik. Kendileri bu yılki hasattan memnun. Geçtiğimiz yıl hava şartlarından dolayı yüzde 70 bir verim düşüşü yaşadık ama bu sene arıcılarımız memnun, çok şükür. Arıcılarımız güzel verim elde ettiler bu sene." dedi.

Pazarlama konusunda arıcıların şikâyetlerinin olduğunu bildiren Üzer, "Arıcılarımızın kanayan yarasıdır. Bingöl Üniversitesinde güzel bir çalışma yapılıyor. Bingöl balının patentini alırsak bunu güzel bir şekilde tüketicilerimize sunarız." ifadelerini kullandı.

Garip köyünde bal hasadına başlayan Zeki Üzer, bu yılki sağımın fazla olduğunu ve Bingöl balının piyasaya ucuza satıldığını belirterek, şunları söyledi: "2013 yılından beri arıcılık işini yapıyorum. Eski yıllarda çok iyi verim alıyorduk. Son iki sene arkadaşlarımız verim alamadılar. Bu sene hava şartlarından dolayı güzel bir verim var. Devletimizin bu yıl bize destek çıkmasını istiyoruz. Bizim Bingöl balı çok ucuza gidiyor. Bunun için bir önlem alınmasını istiyoruz."

Bal sağım çadırında çalışan M. Şirin Üzer ise süzme balın yapılışını anlatarak, "Bal petekleri dışarıdan, arı kovanlarından geliyor. Çadırda bal peteklerinin etrafını temizliyoruz. Sır perdelerini alıp, makineye yerleştirip çalıştırıyoruz. Burada süzme balı elde ediyoruz. Ayrıca diğer bal peteklerini kara kovan ve normal peteklerde ayrı kovanlara yerleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bingöl Haberleri

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, Bingöl'deki ulaşım sorununa dikkat çekti
Bingöl İLİM İRFAN Medresesi icazet ve mezuniyet programı düzenledi
Bingöl'de açık alanda kitap okuma etkinliği düzenlendi
​Bingöl’de İTTİHADUL ULEMA'nın yetiştirdiği talebeler icazetlerini aldı
Bingöl Devlet Hastanesinde "Organ Bağışı" standı açıldı