Dışarıdan getirilen kaçak ballar, bal üreticilerini olumsuz etkiliyor. Vanlı bal üreticileri ve satıcıları, bölgede ciddi bir bal üretimi olduğunu, ancak sektörlerinin bir taraftan da kaçak ve sahte ballarla mücadele ettiğini belirtiyorlar.
Konu ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan balcı Abdulselam Ege, Kaçak ve ithal balların bölgemizde üretilen hakiki balın engellediğini ifade ederek “Biz balımızı Hakkâri’de kendi köyümüzde üretmekteyiz. Bu iş yerindeki balların yüzde sekseni kendi ürettiğimizdir. Yüzde yirmisini ise, dışarıdan tedarik ediyoruz. En çok sattığımız bal çeşitleri ise, Kasnak balı ve hakiki Kara Kovan balıdır. Ancak sahte ve ithal ballar bunlarında satışlarını olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.
“Tüm ballarımız barkotludur”
Sağlıklı, zararsız nitelik kontrolü yapılan balcıların tavsiye edilmesini söyleyen Ege, “Tarım Müdürlüğü’nde işletme numaramız var. Biz bu işletme numarasını bütün balımıza vuruyoruz. Kesinlikle tüm ballarımız barkotludur, işletme numarasına göre satıyoruz. Yarın balımızda bir problem olursa tüketiciler işletme numarasıyla rahatlıkla bize ulaşabilirler.” dedi.
“Hakiki balı genizi, boğazı yakmasından ve kokusundan biliyoruz”
Piyasada kaçak bal satan seyyar satıcılardan rahatsız olduğunu dile getiren Ege, “İş yerimizde ikinci kalite de bal satışına yer vermiyoruz. Bir balın hakiki olup olmadığını biz yediğimiz zaman genizi yakmasından, boğazı yakmasından ve kokusundan biliyoruz. Yinede bilmeyenler için, hakiki bir balı diğer ballardan ayırmak çok zordur. Tarım müdürlüğünde üye olan dükkânlardan bal almalarını tavsiye ediyoruz. Dışarıda eli poşetli seyyar satıcılardan bal alınmasını sağlık açısından mantıklı bulmuyorum. Sağlık için hiçbir önem taşımayan glikozlu bal almalarını halkımıza önermiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Biz üretici olarak biliyoruz ki TV reklamlarında satılan fiyatta ‘bal’ olamaz”
Bal tanıtımına yönelik yapılan bazı reklam ve ilanlarda yanıltıcı ve aldatıcı unsurlara sıklıkla kullanılıyor. TV programları özellikle satışlarımızı etkiliyor. Normal şartlarda ne olursa olsun bir balı o fiyata satamazlar. Biz üretici olarak biliyoruz ki TV reklamlarında satılan fiyatta ‘bal’ olamaz. RTÜK’ün de artık bunlara bir dur demesini istiyoruz. Hakiki balın ortalama kilosu 70-80 TL’dir, fakat bir bal 70 TL’nin altına giriyorsa o hakiki bal değildir. Devletin İran’dan gelen kaçak balın önüne geçmesini talep ediyoruz. Eğer önüne geçilirse üretimimiz daha çok artar, kalitemiz de daha iyi olur.” ifadelerini kullandı. (Sedat Karatay-İLKHA)