Balık Avlanmaları 1 Eylül'de Başlıyor

Tarım Bakanlığı gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için, 15 Nisan 2012 tarihinde başlayan genel av yasağının, gırgır gemileri için 1 Eylül'de trol gemileri için ise 15 Eylül'de sona ereceğini duyurdu.

HABER MRK - Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için, 15 Nisan 2012 tarihinde başlayan genel av yasağının, gırgır gemileri için 1 Eylül 2012'de trol gemileri için ise 15 Eylül 2012'de sona ermekte olup, bu tarihlerden sonra avcılık faaliyetinde bulunabileceği belirtildi.

Tebliğ'de; avlanma araçları ve yöntemleri başta olmak üzere, avlanan su ürünlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemeler yer aldı.

Yeni Tebliğ'de Getirilen Bazı Değişiklikler
Tebliğ'de ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde; İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatıldığı, balıkların yumurtlama ve üreme alanları ile koruma alanları oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi.

Tebliğ'de şu ifadelere yer verildi: "Marmara denizinde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece avcılık yapılması yasaklanmıştır.
Akdeniz'de, 6 mil dışında, ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına yıl boyunca müsaade edilmektedir. Göç balığı olan ton balıklarının avlanmasına imkan verilmek suretiyle ekonomiye kazandırılmasına ve balıkçılarımızın yıl boyunca av yapabilmelerine imkan tanınmaktadır.

Güllük körfezinde ışıkla avcılığa kısıtlama getirilmiştir.

Zonguldak ilinde trol avcılığına uygun olduğu belirlenen Alacaağzı burnu ile Tekke burnu arasında 3 mil olarak uygulanan avlanma yasağı 2 mile indirilmiştir.

Akdeniz'de demir iskelet üzerine tel sarılmak suretiyle yapılan kafesle avcılık seçiciliği olmadığından yasaklanmıştır."

Balıkların Boy Uzunlukları ve Avlanma Zamanı
Balık nesillerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma yasak zamanlarında değişiklik yapıldığı belirtilerek, "Kalkan 40santimetreden 45 santimetreye, Levrek 18santimetreden 25 santimetreye, Sinagrit 20santimetreden 35 santimetreye Eşkina 25 santimetre çıkartılmıştır.

Kalkan balığında 1 Mayıs - 30 Haziran olan yasak dönem; 15 Nisan - 15 Haziran, Dil balığında 15 Şubat - 15 Mart olan yasak dönem; 1 Ocak - 1 Şubat olarak değiştirilmiştir." denildi.

Nakil Belgesi Zorunluluğu
Nakil Belgesi alınması zorunluluğu getirildiğinin ifade edildiği tebliğde "Avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere kadar naklinde Nakil Belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir. Menşe Belgesi düzenlenen ve 50 kilogramdan daha az miktardaki ürünler bu uygulamadan muaf tutulmuştur." açıklamasında bulunuldu.

Denetimler Titizlikle Sürecek
Tebliğin sonunda, "Alınan kararlar balıkçılığımızı ve balıkçılarımızı korumak için getirilmiş olup, uzun vadede balıkçılarımız bu kararların faydalarını göreceklerdir. Bu nedenle balıkçılarımızın getirilen düzenlemelere titizlikle uymaları önem arz etmektedir. Getirilen bu düzenlemelerin uygulamasının takibi amacıyla denetimlerin etkin bir şekilde yapılmasına devam edilecektir." denildi. (İLKHA)



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi