HABER MRK - BALİSTİKA, Türkiye'den sonra Suudi Arabistan'da da faili meçhul olayların aydınlatılması için kullanılacak. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın kullanımı için geliştirilecek olan Balistik İz Görüntü Analizi ve Tanıma Sistemi Geliştirilmesi Projesi, TÜBİTAK Uzay ve VERİSİS A.Ş. arasında düzenlenen imza töreni ile resmen başladı.
BALİSTİKA Dünya'da Sayılı Sistemlerden Biridir
İmza törenin konuşan TÜBİTAK Uzay Enstitü Müdürü Tamer Beşer, proje ile Türk mühendislerin tecrübelerinin yurt dışına taşınacağını açıkladı. Beşer, "Dünyadaki sayılı sistemlerden biri olan BALİSTİKA, ülkemizin kazandığı yeteneklerin dünyaya açılması ve teknolojimizin gücünün ortaya konması açısından önemli bir kilometre taşıdır. Kriminal olaylar için kullanılan balistik iz inceleme sistemleri konusunda uluslararası alanda bir tekel var ve biz BALİSTİKA ile tekeli kırmayı amaçlıyoruz. Proje bu açıdan çok önemli. BALİSTİKA'yı ülkemiz emniyet güçleri için geliştirirken yurt dışından da talep olacağını biliyorduk ve bu konuda ilk anlaşma Suudi Arabistan ile yapıldı. Arabistan için eldeki yetenek ve tecrübelerimiz ile ilgili ülkenin istekleri doğrultusunda yeni bir sistem geliştireceğiz. İstekler doğrultusunda VERİSİS A.Ş. tarafından geliştirilmiş Kriminal Laboratuvar Yönetim Yazılımı (CLIMS) da BALİSTİKA sistemine entegre edilmiş olacak." dedi.
Sisteme Arapça Dil Desteği Eklenecek.
Daha önce Türkçe, İngilizce dil kapasitesine sahip olan sisteme Arapça dil desteği de bu proje ile eklenecek. Sistem, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalar sonucunda uluslararası yetkin ve tanınmış rakipleri arasından seçildi. Bir merkez ve 6 şubede dağıtık bir yapıda faaliyet gösterecek olan sistemin Suudi Arabistan'ın yanı sıra bölge ülkelerinde de ilgi çekmesi bekleniyor. Uluslararası platformda çok az sayıda bulunan balistik iz inceleme ve analiz sistemleri pazarına yeni giren BALİSTİKA, bu alanda önde gelen ikame ürünlere sıkı bir rakip olacak.
BALİSTİKA Sistemi ile silahlardan alınan kovan ve çekirdekler, arşivde bulunan ve silahı tespit edilemeyen olaylardan toplanmış bilgiler ile karşılaştırılabilecek. Sistemin en önemli özelliklerinden biri de daha fazla ayrıntı ve daha az hata veren 3 boyutlu veri alma ve gösterme yeteneğine sahip olması. Karşılaştırma verileri ve eşlik eden bilgiler, sistem sayesinde bir arada saklanarak sorgulanabiliyor. Kovanlar ve çekirdekler birbirleri ile karşılaştırılarak, kardeş çekirdekleri ve kardeş kovanları bulmak amacıyla benzerlik sırasına diziliyor. Hukuki bir sorumluluk içeren karar alma ise yine konunun uzmanları tarafından yapılıyor.
Yeni balistik iz inceleme sistemi, daha önceki yeteneklerine ek olarak, VERİSİS A.Ş. tarafından geliştirilen Kriminal Laboratuvar Yönetim Sistemi (CLIMS) ile entegre olarak yinelenmiş verinin tutulmasını engelleyecek. (Veysi Çetik - İLKHA)