Bangladeş'te 2010 yılında eski defterlerin açılmasıyla başlayan süreç tüm hızıyla devam ediyor. 2009 yılında işbaşına gelen Şeyh Hasina başkanlığındaki hükümet, 1971 yılındaki Pakistan-Bangladeş savaşında yaşananları yeniden masaya yatırdı ve yıllardır ülkede siyaset yapan, ülkenin önde gelen Müslüman liderlerini tek tek yargılamaya başladı. 40 yıl sonra açılan savaş suçluları dosyasına bakan Özel Yetkili Mahkemeler, Cemaat-i İslami hareketinin mensuplarına yönelik yargılamalarda şu ana kadar çok sayıda kişiyi idama mahkum etti.
Son olarak iki gün önce hareketin liderlerinden 65 yaşındaki Abdülkadir Molla idam edildi. Molla'nın ardından şu an 6 kişinin daha idam edileceği belirtiliyor.
Şu an Partinin eski lideri 91 yaşındaki Gulam Azam ile birlikte üst düzey yöneticilerinin tamamı cezaevinde. Temmuz ayında Gulam Azam, 90 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Partinin iki numaralı ismi Abdülkadir Molla ise Perşembe akşamı asılarak idam edildi.
Haber7'den Taha Dağlı'nın haberine göre Şeyh Hasina Başbakanlığındaki rejimin elinde 6 kişilik yeni bir idam listesi var. Cemaati İslami'nin lider kadrosunu oluşturan bu isimlerin de 2014 yılı içerisinde idam edilmesi planlanıyor.
1-Allama Delwar Hossain Sayeede, Cemaat i İslaminin Genel Başkan Yardımcısı ve halen cezaevinde. Rejim 73 yaşınd aki lideri Ocak ayında idam etme niyetinde.
2- Ali Ahsan Muhammad Muzahid, Cemaati islami Partisinin Genel Sekreteri 66 yaşındaki Muzahid ile idam cezasına çarptırılan liderlerden. Onun akıbeti ise Şubat ayı içerisinde belli olacak.
3- Muhammad Kmaruzzaman, Cemaati İslami'nin Genel Sekreter Yardımcısı. 2010'da Şeyh Hasina'nın iktidara gelmesinin ardından başlatılan Cemaati İslami'yi tasfiye planında tutuklanan ve idam cezası alan liderlerden biri. 63 yaşındaki Kmaruzzaman'ın temyiz duruşması Şubat ayında görülecek.
4- Maulana Abul Kalam Azad, Cemaati İslami'nin eski lideri. Kendisi Bangladeş'in önemli din alimlerinden biridir. 75 yaşındaki Azad, kaçak durumda ve rejim tarafından aranıyor. Yakalandığı takdirde o da idama mahkum edilecek.
5- Chowdhury Moeen Uddin, Cemaati İslami'nin sürgündeki liderlerinden biri. İngiltere'de yaşıyor. 67 yaşındai Uddin'i de arananlar listesinde.
6- Ashrafuzzaman ise Amerika'da bulunuyor. Cemaati İslami'nin üst düzey yöneticilerinden biri, hakkında yakalama emri var.
42 YIL ÖNCEKİ OLAYLAR
Mahkeme, bağımsızlık savaşı sırasında Cemaati İslami üyesi olan bu kişileri, Kasım 1971'de 9 üniversite öğretim üyesi, 6 gazeteci ve 3 doktordan oluşan 18 kişinin kaçırılarak öldürülmesinden suçlu bularak idam cezasına çarptırdı.
Bangladeş, 1971 bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyon kişinin Pakistanlı askerler ve yerel işbirlikçileri tarafından öldürüldüğünü, binlerce kadının tecavüze uğradığını savunuyor.
Cemaati İslami partisi, liderliğini Bangladeş'in eski başbakanlarından Halide Ziya'nın yaptığı muhalefetteki Bangladeş Ulusal Partisi ile ittifak halinde bulunuyor.
İdam cezalarını veren özel mahkeme, savaş suçu şüphelilerini yargılamak üzere Başbakanı Şeyh Hasina tarafından 2010 yılında oluşturulmuştu.
EYLEMLERDE ÇOK SAYIDA KİŞİ ÖLDÜ
Bangladeş'te, Cemaat-i İslami partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdüldakir Molla'nın idam edilmesinin ardından çıkan olaylardatoplam 18 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Cemaat-ı İslami, yüzlerce kişinin gözaltına alındığını açıklarken, Molla'nın kabrini ziyaret etmek isteyen halk polis tarafından engelleniyor. Bangladeş'te dünkü idamın ardından başlayan olaylar, cuma namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazı sonrasında da devam etti.
Cemaat-i İslami ve Bangladeş İslami Çatro Şibir Öğrenci Hareketi mensupları, başkent Dakka da dahil olmak üzere ülke genelinde gösteriler düzenledi. Dakka'da cuma namazına müteakiben Molla için gıyabi cenaze namazı kılındı. Göstericilerin cami dışına taşmasının ardından polis biber gazı ve mermi kullanarak müdahale etti. Ülke genelinde ve Dakka'nın farklı bölgelerinde Cemaat-İ İslami taraftarları ile polis arasında çıkan çatışmalarda 2 günde 18 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.
CADDELER SOKAKLAR ALEV YERİ
İslami Çatro Şibir Öğrenci Hareketi mensupları bazı otobüs, motosiklet ve araçları farklı bölgelerde ateşe verdi, caddelere barikatlar kurdu, trafiğin durmasına neden oldu. Cemaat-i İslami, yaptığı açıklamada, ülke genelinde son 2 günde 300 kişinin yaralandığını ve 150'den fazla göstericinin gözaltına alındığını bildirdi.
Öte yandan, Abdülkadir Molla'nın defnedildiği Faridpur bölgesinin batısındaki Amirabad köyüne gitmek isteyen çok sayıda Bangladeşli ise emniyet güçleri tarafından engelleniyor. Abdülkadir Molla'nın oğlu Hasan Cemil, babasının idam sonrası fotoğrafını, yayımlaması için Anadolu Ajansı ile paylaştı.
Bangladeş'in 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezası, temyiz mahkemesinde idama çevrilmişti. Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hükümetin yargı kurumu aracılığıyla muhalifleri sindirmeye çalıştığını vurgulamıştı.
Muhalefetteki Cemaat-i İslami, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıyı siyasete alet ettiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu ve yargılamanın ulusararası hukuk standartlarına hiçbir şekilde uygun bulunmadığına dikkati çekiyor.