Bir kimse cünüplükten dolayı gusül alırsa ayrıca abdest almasına gerek yoktur. Çünkü gusül, abdestin yerine geçiyor. Aişe validemiz şöyle buyurdu:
Peygamber (aleyhissalatu vesselam) gusülden sonra abdest almazdı. (Tirmizî)
Aynı şekilde kendisine "Ben gusülden sonra abdest alıyorum" diyen adama İbn Ömer (radiyallahu anh) "Muhakkak ki sen derine indin" diyerek bunun gerekli olmadığını vurguladı. Ebu Bekr bin Arabi derki:
Âlimler gusülle birlikte abdestin gerekmediği konusunda ihtilaf etmedi. Çünkü guslü gerektiren durumlar, abdesti gerektiren durumlardan daha fazla ve daha yüksektir. Cünüplük sebebiyle temizlenildiği zaman, abdestte alınmış olur. Bu bakımdan küçük olan büyük olanın altına girdi. (El Mubârekfûrî, Tuhfetü’l-Ahvezî Şerhu't Tirmizî I, 377)
Fakat cünüplük hali mevcut değilse, kişi öylesine temizlenmek için banyo yapıyorsa bakılır; eğer gusüle niyet getirirse ayrıca abdest almasına gerek yoktur. Fakat gusüle niyet getirmezse o zaman bununla ilgili ihtilaf gusül abdesti alırken niyeti farz gören ve görmeyen mezheplere göre değişir. Şafi mezhebi gusülde niyeti farz görürken aynı durum Hanefi mezhebine göre sünnettir. Dolayısıyla Şafi olan kimse normal banyo yapınca gusüle niyet getirmezse ayrıca abdest alması gerekir.
Gusül alırken abdestin de ayrıca gerekli olmadığına delalet eden bir diğer hadiste Ebu Hureyre (radiyallahu anh)'ın Peygamber (aleyihissalatu vesselam)'dan rivayet ettiği şu hadistir:
Bir kimse cuma günü cünüplükten temizleniyormuş gibi boy abdesti aldıktan sonra erkenden cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır.
Hadisi şerifte gusül mutlak olarak zikrediliyor. Peygamber (aleyihissalatu vesselam) abdesti gerektiren cuma namazı için ayrıca namaz abdestini zikretmedi. Bundan anlaşılıyor ki; sadece guslün alınması yeterlidir. Ayrıca abdest almaya hacet yoktur.