“Tevfik (başarı) isterseniz, kavanin-i adetullah’a uygun hareket ediniz. Yoksa tevfiksizlik (başarısızlık) ile cevab-ı red alacaksınız.” der Üstad Bediüzzaman.
Yaptığımız her işi Sünnetullah’a uydurmak hayatta başarılı olmamıza vesile olur. Allah ‘u Teâla her bir insanın kaderini belirlemiş ve onu bir kitaba(levh-i mahfuza) yazdırmıştır. Kâinatta olmuş, olacak her şey önceden yazılmış, planlanmıştır. Kâinatta hiçbir hareket rastgele değildir. İnsan hücreden sisteme dizayn edilmiş, her bir organ ve molekül birbiriyle uyumlu şekilde işleri halletmektedir. Kâinatta her bir zerre bir amaca hizmet eder. Evrenin neresinden bakarsanız bakın plansızlık veyahut düzensizlik görülmez.
Mademki Sünnetullah’ı örnek almak gerekir o halde plansız ve rastgele yaşamak bir Müslümana yakışmaz. Yapılan araştırmalara göre insanlar günlerinin %30 veya %40’ını kullanmakta, geriye kalan %70 veya %60’lık kısım boş geçmektedir. İnsanların pek azı günlerini planlar. Başarılı insan sayısının başarısızlara oranla az olmasına şaşırmamak gerekir. Nitekim peygamberimizin bir hadisi bu durumu ortaya koyar: “İki nimet vardır ki insanların pek çoğu onlarda aldanmıştır: sıhhat ve boş vakit.”
Hadiste geçen aldanmışlardan olmamak için planlı olmaya özen göstermemiz gerekir. Bir Müslümanın günü 5 vakte bölünmüştür. Bir Müslüman uyku vaktini yatsı ve sabah namazına göre ayarlamalıdır. Yorgunluk sebebiyle yatsıdan önce uyuyan veya gece 1’e 2’ye kadar televizyon önünde vakit geçirdikten sonra uyuyan, dolayısıyla sabah namazına kalkamayan günümüz insanının hali içler acısıdır. Erken yatanlar ile alay edenler günün en verimli vakti olan sabah vaktini gaflette geçirmekte dolayısıyla işlerini yetiştirememektedir. Gün içinde huzursuzluk, sıkıntı şeklinde bu yanlışın yan etkileri devam etmektedir. Hâlbuki vaktinde uyumak ve kalkmak tüm bu sorunları ortadan kaldırır. Sabah uyanınca o gün ne yapılacağı planlansa Müslümanın her bir günü verimli geçecektir. Birçok insan plan yapmak için kalem ve kağıdın şart olduğunu düşünür, halbuki plan akıldan da yapılabilir. Bir plana sahip olmak sürekli bir amacı olduğunu hissetmeye ve hedefe ulaşmak için çabalamaya vesile olur. işte o zaman kendini boşlukta hisseden, bunalım geçiren yığınlar iyileşecektir.
Plan yaparken ve planı uygulama aşamasındayken yapılan bazı hatalar çabucak yılmaya sebep olur. Gün içinde karşımıza planımız dahilinde olmayan bazı durumlar çıkabilir. Dolayısıyla planımız aksayabilir. Bunun için depresyona girmeye gerek yoktur. Çünkü önemli olan bir plan yapmak ve gücümüzün yettiği kadar uygulamaktır. Tüm maddeleri eksiksiz yerine getirmek mümkün olmayabilir. Plan kesinlikle yapacağımız işlerin değil yapılabilecek işlerin bir listesidir. Kehf suresindeki bir ayet bize bu konuda yol göstermektedir: “Hiçbir şey hakkında sakın ‘Yarın şunu yapacağım. ‘deme, ‘Allah dilerse yapacağım.(İnşallah) de. Unuttuğun zaman Rabb’ini an ve “Umarım Rabb’im beni bundan daha doğru olana ulaştırır.’ de.”(Kehf 18/ 23-24)
Şu ana kadar plansız yaşamışsak bile bundan sonra planlı olmak için niyet edelim. Geçmiş için dövünmek hiçbir durumu düzeltmez. Üstad Said Nursi'nin de dediği gibi: “Ey nefis! Bil ki dünkü gün senin elinden çıktı. Yarın ise senin elinde senet yok ki ona maliksin. Öyle ise hakiki ömrünü bulunduğun gün bil. Unutmayalım Müslüman dövünen değil dirilendir. Plansız yaşayanlara inat planlı olmak, daima huzurlu olmak duasıyla vesselam...