BATMAN – Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, kentteki tarım verimliliği ve gelişen ürünler hakkında İlke Haber Ajansı’na bilgi verdi.
Bu yıl genel olarak ülkesel bazda yağış sıkıntısının yaşandığını söyleyen Kiyas, “Yağışlar istenilen seviyede olmadı. Genel olarak hem Güneydoğu’da, hem de Batman’da özellikle buğday ve arpada bir verim düşüklüğü yaşandı. Çok korkutan bir verim düşüklüğü yaşanmadı ama, geçen yıla göre biraz düşüklük yaşandı. Diğer Güneydoğu illerine göre Batman’da durum daha iyiydi. Çünkü Batman’ın yağış süreci daha iyi seyretti. Batman’da tarım arazilerinin yüzde 24’ü sulanabilmektedir. Bu sulu alanlarda mısır ekimi yapılmaktadır. Mısırda çok fazla verim düşüklüğü yaşanmadı. Güzlük ekilişler yağışlardan çok etkilendi. Bunlar da arpa, buğday ve mercimektir.” şeklinde konuştu.
“Çiftçiler daha çok mısır ekimini tercih ediyor”
Harcanan emeğin daha az olması sebebiyle çiftçilerin daha çok mısır ekimini tercih ettiğini belirten Kiyas, “Çiftçiler daha çok Bakanlığı’mızın verdiği pamuk ve mısır desteğine bağlı olarak, kendileri ayarlamakta ve tercih yapmaktadır. Özellikle çiftçilerimiz pamuktaki işçilik giderlerinin çok fazla olması, bazen de işçi bulamama nedeni ile mısırın genel olarak ekilişinden, hasadına kadar geçen süreçte harcanan emeğin daha az olması sebebiyle daha çok mısırı tercih etmektedir. Pamuk ile mısır alanlarında sürekli bir kayma oluyor. Çiftçi pamuktan mısıra kayma yapıyor. Zaten iki ürün de sulu alanlarda yetiştirilmektedir. Sulu alanda şu anda Batman’da az olduğu için, önümüzdeki yıllarda bu sulama kanallarının faaliyete geçmesi ile beraber, pamuk ile mısır arasındaki denge, desteklere ve işçilik giderlerine bağlı olarak sürekli değişkenlik gösterecektir.” dedi.
“Fıstık, Batman’da çok ciddi bir gelir kaynağı olacak”
Batman’ın sıcak bir il olduğunu ve ilde fıstık yetiştiriciliğinin giderek arttığını vurgulayan Kiyas, “Şu anda fıstık yetiştiriciliği, köylüler tarafından çok ciddi bir şekilde talep edilmektedir. Halen bu talepler devam etmektedir. İl Müdürlüğümüz, Batman, Siirt ve Diyarbakır kırsal kalkınma projesi ile çiftçilerimize epey bir bahçe kurdurmuş. Fıstık yetiştiriciliği kesinlikle doğru bir tercihtir ve inşallah biz de desteğimizi sürdüreceğiz. Çok yakın bir gelecekte Batman’da fıstığın çok ciddi bir gelir kaynağı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“İlçelerdeki ürünler gelişmektedir”
İlçelerdeki gelişen ürünüler hakkında da bilgi veren Kiyas, şunları kaydetti: “Sason tarafında cevizi geliştirmeyi düşünüyoruz. Sason bir ceviz bölgesidir. Eskiden beri cevizin yoğun olduğu bir yerdir. Bir de orada şu anda çilek çok doğru ve biraz da tütüne alternatif bir tercihle devam ediyor. Şu anda Gercüş’te de bağcılık yaygın. Oraya özgü yerel çeşitler var. Yerel çeşitler şu anda araştırma kuruluşları nezdinde ve ıslah amaçlı korunması veya geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Batman’da fıstık, ceviz, çilek ve bağcılık şuanda hala bir gelir kaynağı ve gelecekte de çok daha gelişeceğini düşünüyorum.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)