Batman Peygamber Sevdalıları'ndan Ramazan Tavsiyeleri

Batman Peygamber Sevdalıları Platformu Koordinatörlüğü Ramazan ayında bireysel, ailevi ve toplu olarak yapılabileceklerin yanında platforma üye derneklerin Ramazanda yapılabilecekleri hakkında tavsiyelerde bulunuldu.

BATMAN - Batman Peygamber Sevdalıları Platformu Koordinatörlüğü Ramazan ayında yapılması gerekenler hakkında yazılı açıklama yaparak tavsiyelerde bulundu.

 

Ramazanda bireysel, ailevi ve toplu olarak yapılabileceklerin yanında platforma üye derneklerin Ramazanda yapılabilecekler sıralandı.

 

Bireysel Olarak Yerine Getirilebilecek Tavsiyeler
Peygamber Sevdalıları Platformu bireysel olarak yerine getirilebilecek tavsiyeleri şu şekilde sıraladı:

 

- Günlük olarak en az bir cüz Kur'an (mümkün mertebe camide mukabele şeklinde, mümkün değilse aile ile beraber mukabele şeklinde, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak) okumaya çalışılmalı.

- Ramazan ayı boyunca ilmihal, fıkıh ve siyer kitapları okunmalı.

- Namazlar mümkün mertebe camide cemaatle, mümkün olmuyorsa ailede cemaatle kılınmalı. - Teravih namazları, en yakın camide cemaatle kılınmalı.

- Gece namazları alışkanlık haline getirilmeli, Ramazan sonrasında da buna devam edilmesi için gayret gösterilmeli.

- Bu ay içinde zekat farizası üzerine vacib olan herkes mutlaka bu görevi yerine getirmeli.

- Tüm üye ve gönüllülerimiz yakınlarına, dostlarına, yakınlarındaki ve tanıdıkları ihtiyar, hasta ve salih insanları ziyaret etmeli.

- Maddi güç ve imkânlar çerçevesinde iftar yemekleri verilebilir.

- Herkes kendi evinde iftar verebileceği gibi birbirlerine yakın olan üye ve gönüllülerimiz masrafları ve uğraşları beraber olacak şekilde daha müsait başka bir yerde de iftar yemeği verebilirler.

- İftar sonrası düzenli bir program dahilinde (mümkünse) kısa bir sohbet yapılabilir ve sohbet sonrası Yatsı ezanının okunması ile beraber camiye gidilebilir.

- Ramazan ayı içinde, özellikle de Ramazanın son on gününde itikâfa girmeyi tüm üye ve gönüllülerimize tavsiye ediyoruz.

- Her kardeşimiz Rabbimizin "Emril bil ma'ruf nehy-i anil münker" emri mucibince ve hayırların da Ramazan ayında kat be kat arttığı bilinciyle en yakınlarından başlayarak davet görevini ifa etmeye çalışmalıdır"
Ailevi Olarak Yerine Getirilebilecek Tavsiyeler
Peygamber Sevdalıları Platformu ailevi olarak yerine getirilebilecek tavsiyeleri şu şekilde sıraladı:

- Ramazan ayı boyunca özellikle çocuklara ilmihal dersi verilmesi tavsiyemizdir. Daha önce verilmiş olsa bile hayırlı bir tekrar olacaktır.

- Mümkünse küçük ebatlı bir siyer kitabı ders şeklinde okunmalı.

- Namazlar cemaatle kılınmaya çalışılmalı.
- Aile fertleri, yaşları da göz önünde bulundurularak gece namazlarına teşvik

edilmeli.

- Camide mukabele şeklinde okunmuyorsa- Evde günlük en az bir cüz olmak üzere mukabele şeklinde Kuran okunmalı.

- Çocuk ve gençler de Kur'an okumaya teşvik edilmeli, tecvit kurallarını bilmeyenler Ramazan'da bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmalı.

- Platformumuzun icra edeceği etkinlik ve programlara mümkün mertebe ailece iştirak edilmeli.

- Ramazanın son on gününün tekli gecelerinde Kadir Gecesine rastlama ümidiyle, bu günler ibadet ve zikirle ihya edilmeli. Ramazan boyunca -özellikle- vakit namazlarından sonra, seher vaktinde, Cuma günü, Kadir Gecesi ve Kadir Gecesinin arandığı tekli gecelerde Camiamıza, İslam uğrunda can veren ve tutuklananların ailelerine, zindandaki Müslümanlara ve dünya Müslümanlarına dua edilmeli.

 

Toplu Olarak Yerine Getirilebilecek Tavsiyeler
Peygamber Sevdalıları Platformu toplu olarak yerine getirilebilecek tavsiyeleri şu şekilde sıraladı:

- Gerek şehir ve gerekse ilçelerde, bütün üye ve gönüllülerimiz, teravih namazlarını kendilerine en yakın olan camide cemaatle kılmalı.

- Teravih namazlarının kılındığı yerlerde teravih namazından sonra özellikle ilmihal, fıkıh ve siyer sohbetleri olursa bunlara katılmalı ve katkı sunulmalı.

- Ramazan ayı boyunca üye ve gönüllülerimiz dargınlıkları gidermeli, yeni dostluklar kurmalı, zayıflamış akraba bağlarını güçlendirmeli Ramazan Ayı sonunda nefsini hesaba çekip, bu konudaki amellerini değerlendirmelidir.

- Ramazan ayı münasebetiyle her Müslüman mutlaka ailesini, akrabalarını, komşularını, aşiretinden, mahallesinden, iş arkadaşlarından vs. gidebildiği herkese gitmeli, halini sormalı, dertleri ile dertlenmeli, sorunlarını çözmeye çalışmalıdır. Tüm üye ve gönüllülerimiz bunu kendisine bir hizmet borcu bilmeli bu konuda gevşeklik göstermeden şevkle çaba göstermelidir.

- Her Müslüman kardeşimiz (imkânı varsa) bu ayda kendini dünyevi işlerden azade kılarak vaktinin tümünü bu hedefi gerçekleştirmeye adamalıdır. Eğer imkânı yoksa tümü olmasa da en azından gününün belli bir kısmını bu hizmete adamalıdır. Her Müslüman aile, kadın-erkek, yaşlı-çocuk Ramazan ayı başında bu hususta bilgilendirilmeli ve böyle bir hedefi gerçekleştirmek için hep beraber seferber olunması yönünde bir hazırlık yapılmalıdır.

- Ramazan ayının son on gününün tekli geceleri mümkün mertebe camilerde ihya edilmeye çalışılmalıdır. Toplu halde cevşen ve benzeri dualar okunabilir ve her gecede gerek risalet ve gerekse Kuran'ın nüzulü ile ilgili bir sohbet yapılabilir.

- İtikâf sünnetini ihya için hazırlık yapılmalı Müslüman halkımız bu konuda bilinçlendirilmeli; afiş, ilan ve duyurularla bu ibadetin önemi vurgulanmaya çalışılmalıdır. Bu sünnetin ihya edildiği yerlere Müslüman halkımız açıkça davet edilebilir.

 

Müekked sünnet olan itikaf sünnetini tekrar ihya etmek için mevlitten bir kısım okunabilir. Kıraati güzel olan şahısların Kuran tilaveti yapabilir, tefsirden ve siyerden bir bölüm okunabilir. İtikafta bulunan şahısların boş durmamaları ve genel sohbetin olmadığı zamanlarda da vakitlerini Kur'an-ı Kerim ezberi, namaz ve ibadet ile geçirmeleri telkin edilebilir. Yapılabilecek ilgi çekici programlar ile özel günlerde halkımız itikâf kültürüne alıştırıp buna yönelmeleri sağlanabilir.

- Kadir gecesinde mümkün olan her camide gecenin tamamını ihya edecek şekilde programlar düzenlenebilir.

- Bayram namazı için her kardeşimiz kendisine en yakın olan camiye gidip bayram namazı kılmalı, namazdan sonra camidekilerle tebrikleşmeli, ardından ev halkıyla, komşu, akraba dost ve tanıdıklarıyla bayramlaşmalı, uzak olanlara telefon ve mesajlaşma şeklinde ulaşıp bayramlaşarak Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı ihya edilmeli.

- Akraba, komşu, mezar ziyareti göz önünde bulundurularak bayramlaşma topluca uygun yerlerde yapılabilir.

 

Derneklerde Yapılabilecekler
Platforma üye derneklerde toplumun her kesimine yönelik iftar yemekleri verilebilir. Platform üyesi derneklerde yapılacak sohbetlerin konusu Ramazan ayı ve içeriği ile ilgili olabilir. (M. Sait Çelik - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Regaip Kandili idrak edilecek
Rahmet ve mağfiret dolu "üç aylar" başlıyor
Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"