Batman Sağ-Çev Başkanı Dursun: Sigara ölümcül hastalıklara neden olmaktadır

31 Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla İLKHA'ya yazılı açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, sigaranın pek çok ölümcül hastalığa neden olduğunu söyledi.

Sigara ve tütün ürünlerinin, günümüzde rastlanan pek çok hastalıkla yakından ilişkili olduğunu belirten Dursun, tütün ürünlerinin sağlıklı yaşam anlayışıyla hiçbir şekilde bağdaşmayan modern dünyanın en büyük sağlık tehditlerinden biri olduğunu söyledi.

Başta akciğer kanseri olmak üzere birçok ciddi hastalığa yol açan sigaranın, kalp damar sağlığını da olumsuz etkileyerek hayati riske neden olabildiğine dikkat çeken Dursun, şöyle dedi:

"Özellikle kalp hastalarının, ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların ve damar sertliği saptanmış kişilerin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekiyor. Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünleri, damar sertliğinin ortaya çıkmasına neden olurken, damar sertliği olan hastalarda da rahatsızlığın ilerlemesine neden olmaktadır. Sigara kullanmanın bir diğer zararı; kanın akışkanlığını bozması ve pıhtılaşma eğilimini arttırmasıdır. Bunun sonucunda damarın tıkanma süreci hızlanmaktadır."

Ömer Faruk Dursun

Sigara içmenin Burger hastalığına da neden olabildiğini ifade eden Dursun, tedavinin ilk kuralının ise sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı.

"Uzuv kayıplarına neden oluyor"

Dursun, "Hasta bu süreçte sigara kullanmaya devam ederse parmağının ucundaki çok basit bir yara, altta doku beslenemediği için çok hızlı bir şekilde ilerleyip kemiğe kadar gidip uzuv kayıplarına kadar giden bir süreç ortaya çıkıyor. Burger hastalığı olanların yaklaşık dörtte üçünde, mutlaka ayaklarında iyileşmeyen yaralar vardır. Bu hasta gruplarının da dörtte birinde ampütasyon denilen uzuv kayıpları meydana gelmektedir. Damar tıkanıklığı olduğu için damar tıkanıklığını bir işlem yapılamıyor. Çok ilerlemediyse anjiyo grafik yöntemleri sonrasında tıkalı olan damarların içerisine balonla girerek hastanın şikâyetlerini açarak o bölgenin kanlanmasını artıracak işlemler yapılabilir. Bunun içinse sigarayı muhakkak bırakmak gerekiyor." dedi.

"Sigara tek seferde ve kesin olarak bırakılmalıdır"

Sigarayı azaltmak veya günde sadece bir tane içmenin sigarayı kesin olarak bırakmaya yardımcı olmadığını kaydeden Dursun, şunları söyledi:

"Az içmek, 'bugün efkârdan yarın sevinçten' gibi bahanelerle eski sigara içme alışkanlığına hızla dönmeye neden olacaktır. Dolayısıyla sigara tek seferde ve kesin olarak bırakılmalıdır. Sigara tiryakisi olan çok zorlu vakalarda sigara bıraktırmayı kolaylaştırıcı bazı ilaçlara başvurulabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken, hastanın bu ilaçları kullanmaya uygun olup olmamasıdır. Sigara bırakmadaki en önemli nokta hastanın sigarayı bırakmak istemesidir. Bunun için çok geç olmadan diyoruz ki sigara hayatınızı elinizden alırken size kalan sevdiklerinizle vedalaşmak veya sigarayı bırakmaktır."(İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor