​Batman Sason'da ekmeklerini yüzyıllardır tuzdan çıkarıyorlar

​Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kavaklı köyü sakinleri, yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle ürettikleri kaya tuzunu satarak geçimlerini temin ediyorlar.

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kavaklı köyünde üretilen kaya tuzu köylülerin geçim kaynağı oldu. Köylerine bir kilometre uzaklıkta bulunan kuyulardan kendi imkânlarıyla çıkardıkları tuzlu sudan kaya tuzu üreten köy sakinleri, ürettikleri kaya tuzunu satarak yüzyıllardır geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

Tuz yataklarının bulunduğu Sason ilçesinde köylüler tarafından üretilip ortaya çıkarılan saf ve doğal tuz, birçok köylünün geçim kaynakları arasında bulunuyor. Birçok hastalığa da iyi geldiği belirtilen kaya tuzunu satarak adeta ekmeğini tuzdan çıkaran Kavaklı köyü sakinleri, daha fazla üretim yapabilmek için yetkililerin desteğini bekliyor.

Turşu, salça ve peynir gibi ürünlerin yapımında daha çok kullanılan tuzu temin ederken birçok zahmete katlanan köylülerin tuz kuyularına musallat olan hayvanlardan başları dertte. Tuz kuyularının etrafının tel örgülerle kapatılıp, yollarının yapılmasını isteyen köylüler, daha önce kapatılan tuz kuyularının tekrar açılıp, var olan diğer kuyularının ise genişletilmesini istedi.

Kavaklı köyü muhtarı Ömer Basut İLKHA muhabirine konuşarak, kuyudan çıkardıkları tuzlu suyu havuzlarda bir hafta boyunca bekleterek saf tuz haline getirip, daha sonra sattıklarını söyledi.

“Yolumuzun yapılıp, tuzun çevresinin tel örgüyle kapatılmasını ve kuyunun açılmasını istiyoruz”

Köylülerin ve birçok mezra sakinlerinin tuz üretimi yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten Basut, “Yanımızda tuzluğumuz var, geçim kaynağımızdır. Vatanda yetiştiriyor, satıyor. Bu tuzluğumuz kuyudan çıkıyor. Bizde bu tuzlu suyu naylonun üzerine seriyoruz. Bir haftada tuz oluyor. Tuz olduktan sonra kilosunu bir, bir buçuk TL’ye satıyoruz. İki günde bir köy ve mezra sakinleri buraya gelip, çalışıyor. Tuz olduktan sonra çuvallara koyuyoruz ve satmaya götürüyoruz. Bu iş meşakkatli bir iştir. Tuz kuyusunun açılmasını istiyoruz. Daha önce devlet kapatmıştı, şu anda yarım metre kadar açıktır. Yolumuzun yapılıp, tuzun çevresinin tel örgüyle kapatılmasını istiyoruz.” dedi.

“Yüzyıllardır burada tuz üretiliyor”

Köydeki kadınlarla birlikte tuz kuyularına gelip sıcak havaya rağmen çalıştıklarını söyleyen Hakine Mintaş, “Burada haftada bir gelip tuzumuzu çıkarıyoruz. Hayvanlar tuz kuyularına girip kirletiyor. Birde yolumuz yoktur, tuzu götürmek çok zahmetli oluyor. Vatandaşlar peynir, turşu için tuz istiyor, bizde onlara satıyoruz. Kaymakamlıktan destek bekliyoruz. Yolumuzun yapılmasını istiyoruz. Hayvanlardan rahatsızız. Tuz kuyuların etrafının tel örgülerle kapatılması ve çimento dökülmesini istiyoruz. Bizde burada çalışarak geçimimizi sağlamak istiyoruz. Dedelerimizde bu işi yaparak geçimlerini sağlıyormuş. Yüzyıllardır burada tuz üretiliyor.” diye konuştu.

İLKHA























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sason Haberleri

Kısa sürede gözde ürün haline gelen çilekten 370 çiftçi geçimini sağlıyor
Üreticisinin yüzünü güldüren yılın son çilek hasadı yapılıyor
Hidrosefali hastası çocukları için yardım bekliyorlar
HÜDA PAR Sason İlçe Başkanı Avcı’nın babası vefat etti
Şiddetli rüzgârın etkisiyle cami minaresi yıkıldı