Batman Üniversitesi, 18 Mart Şehitler Günü'nü Çanakkale Kardeşliği Programı kapsamında düzenlenen "Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisi", "Çanakkale Destanı Paneli" ve 100 öğrenciyi de Çanakkale Şehitliği'ni ziyarete göndererek andı.
Merkez kampüste gerçekleştirilen programa; Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Prof. Dr. Salim Cöhce ve Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, STK temsilcileri, üniversite personeli, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Batman Valiliği, Batman Üniversitesi, Türkiye Gençlik Konseyi ve Batman Belediyesinin desteği ile Batman Üniversitesinden 100 öğrenci, 18 Mart Şehitler Günü'nü Çanakkale'de anmak üzere Rektör Durmuş, Belediye Başkan Vekili Aksoy, Vali Yardımcısı Çeviren, üniversite personeli ve öğrencileri tarafından uğurlandı.
Uğurlama töreninde konuşan Rektör Durmuş; belediyenin katkılarıyla 100 öğrenciyi Çanakkale'ye uğurladıklarını söyledi.
Uğurlama töreninden sonra Çanakkale Savaşlarını anlatan 160 foto öyküden oluşan "Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisi'nin açılışı Rektör Durmuş, Belediye Başkan Vekili Aksoy, Vali Yardımcısı Çeviren, Prof. Dr. Salim Cöhce ve Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu tarafından gerçekleştirildi.
19 Mart 2018 tarihine kadar gezilebilecek olan Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisinin halkın ziyaretine açık olacağı belirtildi.
Rektör Durmuş ve beraberindeki heyet, Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisini ziyaret ettikten sonra "Çanakkale Destanı Paneline katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilen duadan sonra açılış konuşması yapan Rektör Durmuş, "Tarihimizin en kanlı savaşlarından Çanakkale Savaşı'ndan zaferle çıkışımızın 103'üncü yıl dönümünde, bu savaşta hayatını vatan için kaybeden tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum." dedi.
Bugün burada, sadece bir savaşı değil, bir milletin varoluş mücadelesini andıklarını belirten Durmuş; bu ölüm kalım mücadelesinde genç yaşlı demeksizin, doğulu-batılı demeksizin, bu toprakların ekmeğini yiyen, suyunu içen herkesin kanıyla ve canıyla mücadele ettiğini vurgulayarak, gidenlerin ise pek çoğu dönemeyerek şehadet şerbetini içtiğini söyledi.
Çanakkale Savaşı'nı büyük yapan itilaf devletlerinin yenilmez dev gemileri, işgale gelenlerin asker sayısı ve topu tüfeği olmadığını ifade eden Durmuş, "Bu savaşı büyük yapan onları karşılayanların inancı ve asil ruhudur. Bu ruh ki namusunu çiğnetmeyen, geriye dönmeyi düşünmeden savaşan Asım'ın Nesli'nin ruhudur." diye konuştu.
Durmuş, konuşmasında şunları kaydetti: "Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyılı büyük toprak kayıplarıyla tamamlamış; Birinci Dünya savaşının hemen öncesinde Balkanlarda, Trablusgarb'da ve başka birçok cephede şiddetli savaşlarda bulunmuş, kayıplar vermişti. Ortadoğu'nun büyük bir kısmını hâlâ elinde bulunduran Osmanlı devletinin, batılı emperyalistlerin yakıştırmasıyla hasta adamın ölüm fermanının imzalanması için İngiltere ve Fransa bir araya gelmişti. Osmanlı İmparatorluğu ise bu dönemde Almanya ile yakınlaşmış ve kendisini de Almanların yanında, savaşın içinde bulmuştur. Fakat tarih öngörüldüğü gibi yazılmamış; Rusya'da sinyalleri gelmeye başlayan devrim, itilaf devletleri arasında bir sıkıntıya yol açmıştır. Savaşta yeni bir cephe açarak hem Osmanlı'yı saf dışı etmek hem de boğazların hâkimiyetini alarak Çarlık Rusya'sına yardım göndermek isteyen itilaf kuvvetleri, tarihte eşine rastlanmamış bir donanma kuvvetiyle Çanakkale'ye saldırma kararı almıştır. Fakat hesaba katmadıkları bir direnişle, güçle karşılaşmışlardır. İşte burada tarihin nasıl yazıldığı, bir savaşın nasıl destanlaştığı görülmüştür. Bu savaşı büyük yapan itilaf devletlerinin yenilmez görülen dev gemileri değil, işgale gelenlerin asker sayısı topu tüfeği hiç değildi. Bu savaşı büyük yapan onları karşılayanların inancı ve asil ruhuydu."
Ülkenin tarihi birçok kanlı savaşa sahip olduğunu aktaran Durmuş, "Bu topraklar öyle kolay kazanılmadı. Büyük acılar çekildi, büyük mücadeleler yaşandı. Bu nedenle günümüzde ülkemiz üzerinde oynanmaya devam eden oyunları anlayabilmek için, geçmişte yaşananları iyi okumalıyız, iyi anlamalıyız. Bu ülke hepimizin. Çanakkale'de savaşanlar Türk-Kürt-Arap ayrımı yapmadan vatan topraklarını korumak için mücadele ettiler. Bugün aynı kardeşlik ruhunu yakalayabilirsek geçmişte olduğu gibi bileğimizin bükülemeyeceğini tüm dünyaya gösterebiliriz." ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasından sonra 'Çanakkale Destanı' konulu paneli Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Cöhce ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'nun sunumlarıyla devam etti.
Panelin sonunda Belediye Başkan Vekili Aksoy, Prof. Dr. Salim Cöhce ve Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'na plaket takdim etti.
İLKHA