Batman Valisi Şahin’den çiftçilere çağrı: Artık mısır ekimini bırakmamız lazım

“Hasat şenliği” etkinliğinde konuşan Batman Valisi Hulusi Şahin, mısırın toprağı çok yorduğunu, çok fazla suyun kullanılmasına sebebiyet verdiğini belirterek çiftçilerin artık mısır ürünü yerine pamuğa yönelmesi gerektiğini söyledi.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteğiyle İkiztepe köyünde bir çiftçinin 150 dekar alanda damlama sistemiyle yaptığı sebzecilik alanında ‘Hasat şenliği’ programı yapıldı.

Programa; Vali Hulusi Şahin, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, oda ve birlik başkanları ve çiftçiler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Hulusi Şahin, Batman’ın verimli topraklara sahip bir şehir olduğunu belirtti.

“Mısır toprağı yoruyor”

Verimli toprakların heba edilmemesi gerektiğini ifade eden Vali Şahin, “Bu memleket ne kadar verimli bir memleket, gerçekten her yerinde verim fışkırıyor. Fakat bu küçücük alanda bahçe bitkileri yapılıyor. Sağımız, solumuz, her tarafımız mısır. Halbuki mısır toprağı yoruyor. Mısır suyu çok fazla kullanıyor. Kullanılan gübrenin de suyla beraber akmasıyla beraber kirliliğe de sebebiyet veriyor. Sularımız kirleniyor. Toprağımız verimsizleşiyor ve tuzlulaşmaya başlıyor.” dedi.

“Tekrar belki pamuğa dönebiliriz”

Çiftçilerin mısır yerine pamuk ekimine yönelmesinin daha faydalı olabileceğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

“Artık bizim bu mısır ürününü bir miktar bırakmamız lazım. Tekrar belki pamuğa dönebiliriz. Ama en kıymetlisi tabi bu bahçe bitkileridir. Tabi bu bir miktar zor bir iş, işçiliği de ağır. Ama bu memlekette işçilik sorunu var mı? Biz başka şehirlere tarım işçisi gönderiyoruz. O hemşerilerimiz zor şartlarda kuzey şehirlere işçi olarak gidiyorlar. Burada imkan bulsalar onlar burada da tarım işçiliği yapabilirler.”

“Verimli ürünlere dönmemiz lazım”

“Demek ki bir işçilik problemi aslında yok” diyen Şahin, “Elimizde insanımız var. Toprağımız verimli, suyumuz var. Suyumuzu da verimli olarak kullanabileceğimiz sistemlerimiz de var. Bizim artık gerçekten bu tür verimli ürünlere dönmemiz lazım. Eğer bunu başarabilirsek hem suyumuzu çok daha tasarruflu kullanırız hem de elde edeceğimiz gelir daha yüksek olur ve Batman bütün Türkiye’yi, hatta civar ülkeleri de doyuracak kapasiteye sahiptir.” ifadelerini kullandı.

“30 bin dekar alanda sebze yetiştiriciliği yapılıyor”

Programda bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise kentte yaklaşık 30 bin dekar alanda sebze yetiştiriciliğinin yapıldığını aktardı. Gün, “Özellikle Batman’ımızda sebzecilik Dicle kenarı, Batman Çayı veya yeraltı kaynakları, bahçecilik şeklinde küçük aile işletmeleri şeklinde yapılmaktadır. Son yıllarda seracılığında içine girmesiyle şu anda 400 dönümlük alanda seracılık yetiştiriciliği yapılmaktadır.” dedi.

Konuşmaların ardından sebze yetiştiriciliğin yapıldığı alanda incelemelerde bulunan Vali Hulusi Şahin, hasat yaptı.




















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor