Batman’da elma hasadında yüzde 50 oranında verim kaybı yaşandı

Batman’da ağustos ayında başlayan elma hasadı sürerken, bu yıl nisan ayında yaşanan don nedeniyle hasatta yüzde 50 oranında bir verim kaybının yaşandığı belirtildi.

Batman’da hasadı yapılan, iç ve dış piyasaya satışı gerçekleştirilen elma hasadı kasım ayına kadar devam edecek.


Birçok kişiye istihdam sağlayan elma bahçelerinde bu yıl hasat nisan ayındaki don nedeniyle beklenilenin altında gerçekleşti.

Elma bahçesinden sorumlu Ziraat Mühendisi Özcan Aslan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman’daki elma bahçesinin bölgenin en büyük elma bahçesi olduğunu söyledi.


Özcan Aslan

2016 yılından bu yana elma ve diğer çeşitli meyvelerden üretim yaptıklarını dile getiren Aslan, elma bahçesinin 1600 dönüm olduğunu aktardı.

Aslan, elma hasadının ağustos ayının ilk haftasından itibaren başlayıp kasım ayına kadar son hasat çeşidinin devam ettiğini ifade etti.


“Nisandaki don nedeniyle ürün kaybı yaşandı”

Geçen seneye oranla bu sene elma hasadında verim düşüklüğünün yaşandığına dikkat çeken Aslan şöyle devam etti:

“Bunun sebebi, nisan ayının 14-15’inde eksi 3-4’lere varan bir don olayı yaşandı. Bunda gözler zarar gördü. Özellikle sert çekirdeklerde oldu fakat yumuşak çekirdeklerde de böyle bir sıkıntı yaşandı. Yüzde 50’lere varan bir ürün kaybımız oldu.”


“Bayan işçilerle yaklaşık 200 işçimiz oluyor”

Elma bahçelerinde çok sayıda kişinin istihdam edildiğini belirten Aslan, “Burada 6-7 yıldır çalışan SSK’lı çalışan 35 işçimiz var. Bunlar süreklilik şeklinde çalışıyor. Dönemsel olarak böğürtlen, elma hasat döneminde bayan işçilerle yaklaşık 200 yevmiyeyle çalışan işçimiz oluyor.” dedi.


“Ortadoğu ülkelerine ve iç piyasaya sunuluyor”

Elma hasadının birinci kalite, ikinci kalite ve meyve suluk olmak üzere üç şekilde yapıldığını aktaran Aslan, şunları söyledi:

“Birinci kalite Organize Sanayi Bölgesinde meyve suyu fabrikasına gönderiliyor. Birinci ve ikinci kaliteleri soğuk hava depolarına naklediyoruz. Orada paketleme işlemi yapıldıktan sonra Ortadoğu ülkelerine ve iç piyasaya sunulmaktadır. Meyve suluk meyveyi de Adana’ya, meyve suyu fabrikasına nakletmekteyiz.”


Elma bahçelerinin birçok aileye istihdam sağladığını vurgulayan Aslan, 7 yıldır bu istihdamın devam ettiğini kaydetti.(İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Siyer Yarışması'na katılanlara çeyrek altın hediye edilecek
Organik ürünler ile glikozla yapılan ürünler arasındaki fark nasıl anlaşılır?
İkinci el araç piyasasında durgunluk devam ediyor
Bakan Tekin: Kürtçe derslerin açılmasına engel oluyorlar
Batman'da bir araca silahlı saldırı: 1 yaralı