Mersin ve Adana başta olmak üzere çevre illerden sebze ve meyve haline gelen ve tarlalardan toplanan patlıcan, biber, kabaklar kurutmacı ev kadınları tarafından alınarak büyük bir zahmetle içleri oyulup iğneyle iplere diziliyor.
Bir müddet suda bekletilen sebzeler, daha sonra güneş gören boş arazilerde hazırlanan askılara kurutulmak üzere bırakılıyor. Askılarda adeta görsel bir şölen oluşturan kurutmalıklar burada günlerce kavurucu güneşin altında bırakılıyor.
Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek Türkiye'nin neredeyse tüm illerine gönderiliyor.
Batman'da kuruttukları sebzelerin satışını gerçekleştiren kurutmacı Tahir Fidan, 2002 yılında Aydın Nazilli'de kurutmalık işine başladıklarını, yaklaşık 4 yıldır da Batman'da bu işi sürdürdüklerini belirtti.
"Yaklaşık 200 kişi ile çalışıyoruz"
Batman'da bu işe başladıklarında ilkin kimsenin kendilerini tanımadığını ancak zamanla tanınmaya başladıklarını ve bu konuda itibar edilir hale geldiklerini aktaran Fidan, "Evlerde çalışan ailelerle birlikte yaklaşık 200 kişi çalışıyoruz. Çalışanların bir grubu tarlada, bir grubu da evde. Bir de burada dönüşümlü olarak çalışanlar var. Çalışanların çoğu civardaki evlerden olmaları onlar için de bizim için de iyi oluyor. Geçen sene yaptığımız kurutmalıklar 100 ton iken, bu sene 150 tona yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu yıl pandemiden dolayı geçen yıla göre satışlarımız düşmüş durumda." dedi.
"Patlıcan çıktığı gibi yağmur yağana kadar kurutuyoruz"
Tarladan topladıkları patlıcanları evlere dağıttıklarını belirten Fidan, "Patlıcanları evlere dağıtıyoruz. Biberler hassas ve çabuk kırılıp ezildikleri için burada tezgâhta hazırladıktan sonra çocuklarımla beraber hemen asıyoruz. Havalar elverdiği müddetçe yazın patlıcan çıktığı gibi kurutuyoruz. Bizim de kendi ektiğimiz 40 dönüm kadar tarlamız var. Adana ve Mersin'deki sebze hallerinde de tanıdıklarımız var. Patlıcan ve biberlerin fiyatları uygun olduğunda oralardan da kamyon bazında her seferinde 18-20 ton civarında ürün istiyoruz. 2 veya 3 günde bitirdikten sonra bir daha istiyoruz. Şu anda patlıcan fiyatları yüksek olduğu için kendi tarlamızda ektiklerimizle yetiniyoruz. Isı derecesi 30 derecenin altına düşmediği sürece işimize devam ediyoruz. Geçen yıl ekim ayının 15'şine kadar çalıştık." diye konuştu.
"Kuruttukları sebzeleri internet üzerinden Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz"
İnternet aracığı ile Türkiye'nin her yerine kurutmalık sattıklarını söyleyen Fidan, "İnternet sayfamız üzerinden Türkiye'nin her yerine satışlarımızı yapıyoruz. Müşterilerimiz bizimle irtibata geçip istedikleri ücret karşılığında kargo ile Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. İstanbul'da depolarımız var. Burada kurutma işimiz bittikten sonra 4 oğlum buradaki kalan malları İstanbul'a götürüp pazarlama ve satış işini yapıyorlar. Sabit bir yerimiz olmadığından bütün bu techizatı sezon sonunda sökmek mecburiyetinde kalıyoruz. Bu bizim için çok zahmetli bir iş ve müşteri kaybına neden oluyor. Yetkililerden bize bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. 4 veya 5 dönümlük sabit bir yerimiz olsaydı daha iyi şartlarda ve düzenli çalışırdık. Bu da çalışan sayısını da etkilerdi. 2 yıldır buradayız geçen yıl 15 aile ile çalışıyorduk, bu yıl ise 25 aileyle çalışıyoruz. Çalışma yerimiz sabit olursa işlerimiz daha da iyi olacaktır." ifadelerini kullandı.
"Pandemi hastalığı işimizi etkiledi"
Pandemi hastalığının işlerini etkilediğini belirten kurutmacı Mahsum Fidan, "Pandemi nedeniyle süreç çok yavaş ilerliyor. Bazı müşterilerimiz pandemiden dolayı iş yapamaz hale geldiğinden kurutmalık talebinde azalma oldu. Yine de işimizin başındayız. Her sene oldu gibi bu sene de patlıcanları kendi tarlamızdan topladım. İçlerini oymaları için evlere dağıtıyoruz. Daha sonra oyulan patlıcanları toplayıp bir süre acılığı gitsin diye suda beklettikten sonra getirip burada asıyoruz. Biberleri ise halden alıp direk burada oyup iplere geçirip asıyoruz. Kuruyan sebzeleri külte yaptıktan sonra depoda saklıyoruz. Depolama sürecinden sonra işimiz burada bitince İstanbul'a gönderiyoruz. İstanbul'da toptancı ve perakendeci müşterilerimizin dışında ürünlerimizi pazarlara da satıyoruz." dedi
"Patlıcan, biber, kabak, fasulye ve domates gibi birçok sebze çeşidini kurutuyoruz"
Yaklaşık 15 yıldır babasının başlattığı kurutmalık işini severek yaptığını belirten kurutmacı Sinan Fidan, "İlk zamanlarda babam tek başına kurutmalıkları tüccarlardan alıp pazarlarda satıyordu. Gelen yoğun talep üzerine üretimi kendimiz yapmaya başladık. Ben ve 4 kardeşim babamın öncülüğünde bu işe devam ediyoruz. Haziran gibi sezonumuz başlayıp eylül-ekime kadar yani yağmurların başlamasına kadar sezonumuz devam ediyor. Patlıcan, biber, kabak, fasulye ve domates gibi birçok sebze çeşidini kurutuyoruz. İşimiz güzel ve seviyorum. İşimiz zevkli bir iş olduğu kadar da meşakkatli bir iştir." dedi.
İLKHA