İstanbul Kartal'da yaşanan olayın ardından kentsel dönüşüm projeleri tekrar gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talimatıyla Türkiye genelinde 90 gün içerisinde riskli alan tespitleri yapılacak. Batman'da da riskli binaların tespit edileceğini belirten Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, binalarının riskli olmasından şüphelenen vatandaşların kendilerine başvurmalarını istedi.
Riskli alanlarla ilgili yeni bir çalışmanın yapılacağını aktaran Özkan, "Kentsel dönüşüm ile ilgili Bakanlığımızın yeni yayınladığı bir strateji eylem planı var. Bu eylem planı tüm 81 il valiliklerine gönderilmiştir. Bu strateji eylem planı tüm belediyelere gönderildi ve belediyeler bu konuyla ilgili riskli alan tespitlerini yaparak 90 gün içerisinde Bakanlığımıza bildireceklerdir. Türkiye genelinde bildirilen bu riskli alanlar üzerinde Bakanlığımız, bu kentsel dönüşüm ile ilgili yeni çalışmalar yapacak. İlimizde de bu anlamdaki strateji eylem planı belediyeye gönderildi. Belediyelerimizle bu konu ile ilgili istişare halindeyiz. Onlara gerekli teknik desteği de sunacağımızı ilettik. Belediyelerimizle beraber ilimizde riskli alan olabilecek alanların belirlenip Bakanlığa bildirilmesi durumunda biz de üstümüze düşen çalışmaları yapacağız." dedi.
"Çalışmalar alan bazda olacak"
Çalışmaların parsel bazda değil, alan bazda olacağını söyleyen Özkan, "Şimdiye kadar ilimizdeki kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar parsel bazlı çalışmalar oldu. Bazı vatandaşlar kendi binasının riskli olduğunu belirterek risk analiz raporu yaptırdı. Risk analiz raporundaki değerlere göre tespit edilen riskli yapıların yıkılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar oldu. Bakanlığımızın yeni strateji eylem planında riskli binanın parsel bazda değil de alan bazda olmasının daha manalı olabileceği belirtildi." ifadelerini kullandı.
"Eski binalar risk altında olabilir"
Binalarının riskli olmasından şüphelenen vatandaşların kendilerine başvurmalarını isteyen Özkan, şunları söyledi:
"Binasından şüphelenen, eski olduğunu ya da depreme dayanaklığının olmadığını düşünen vatandaşlarımız bize veya belediyeye talepte bulunabilirler. Bu binaların risk analizi yapılır. Eğer risk analizinde performans değerleri yönetmelik değerlerinin altında çıkarsa binanın yıkılması gerekliliğine karar verilir ve bu binalar ilgili idarelerce yıktırılır. Belediye ile çalışmalar yapılacak. Çalışmalarımız raporlaştırılıp Bakanlığa bildirilecek. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda biz de üzerimize düşeni yapacağız. Genelde projelendirilmemiş, mühendislik hizmeti görmemiş, bir hesaplaması yapılmamış eski binaların risk altında olabileceğini düşünmekteyiz."
"29 binin üzerinde imar barışına başvuru"
İmar Barışı Kanunu hakkında da bilgilendirmede bulunan Özkan, Batman'da 29 binin üzerinde imar barışı başvurusu yaptıklarını belirtti.
Vatandaşların imar barışından faydalanmalarını isteyen Özkan, "İmar barışı geçen yılın haziran ayında başladı. İlimizde o günden bu yana baya çalışmalar oldu, müracaatlar oldu. 29 binin üzerinde bir başvuru var. Yaklaşık 57 milyon lira da bir harç yatırım belgesi alan vatandaşımız var. İmar barışı süresi bu haziran ayının sonuna kadar uzatıldı. Burada amaç şuydu; ruhsat alamamış, imara aykırı yapılmış olan yapıların kayıt altına alınmasıydı. Bu durumda olan vatandaşların bunu değerlendirip haziran ayının sonuna kadar bundan faydalanmalarını istiyoruz. İmar barışı destek masamız hazır. Bu konuyla ilgili sorunlarını çözmek adına vatandaşlarımızın hizmetindeyiz." şeklinde konuştu.
İLKHA