Batman Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mehmet Tekin, Batman’da şehir içi minibüslere yapılan zam ve yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirdi.
Batman merkezde 8 tane kooperatifin bulunduğunu ve 336 tane şehir içi minibüsün hizmet verdiğini belirten Tekin, kooperatiflerde şoförler, muavinler ve simsarlarla beraber yaklaşık 450 kişinin istihdam edildiğini söyledi.
Zorunlu trafik sigortasına yansıyan zam yüzünden çalışanların ücretlerini ödemekte zorlandıklarından dolayı şehir içi minibüslerde zam kararı aldıklarını ifade eden Tekin, “Geçen sene bir trafik sigortası 500-600 TL iken, bu sene ise 2 bin TL’den 7 bin TL’ye kadar yükseldi. Bunun dışında araçların masrafları ve çalışanların maaşları ile maliyetlerin yükselmesinden dolayı mecburen zam yaptık. Zam yapılmadan çalışamayacak duruma geldik.” dedi.
“Trafik sigortası minibüslere yüzde 15 zam getirdi”
Sigorta şirketlerinin getirdikleri zamla kendilerini sıkıntıya koyduğunu dile getiren Tekin, şunları kaydetti: “Bir sigorta biriminin alt ve üst limitinin olması gerekiyor. Maalesef sigorta şirketleri son iki senedir devletin denetimsizliği yüzünden istediği şekilde sigorta primlerini yükseltmektedir. Bizim en büyük sorunumuz sigortadır. Sigorta şirketleri Türkiye’nin birçok yerinde primleri yükseltmektedir ama özellikle Batman, Diyarbakır, Van ve Mardin gibi illerde aşırı bir yükseklik var. Yüzde 500 civarında bir yükseliş söz konusudur.”
İki buçuk sene boyunca minibüsler ücretlerine hiç zam yapmadıklarını ve sigortalarda yaşanana pirim artışları kendilerini zam yapmaya zorladığını vurgulayan Tekin, “Şehir içi minibüslere en son Ekim 2013 tarihinde zam yapmıştık. O zaman sivil yolcu ücreti 1 TL iken 1 TL 25 kuruş yapmıştık. Şu anda öğrenci ücreti 1 TL iken, 1 TL 25 kuruş, sivil ücreti ise 1 TL 25 kuruş iken, 1 TL 50 kuruş olmuş durumdadır. Yaklaşık olarak yüzde 15 zam yapmış bulunmaktayız. Son iki buçuk senedir ücretlere zam yapılmamıştı.” ifadelerini kullandı.
“Sıkıntılarımız hat safhadadır”
Batman’da araç sayısının artmasıyla trafiğin gün geçtikçe çekilmez bir hal aldığını söyleyen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman’ın caddeleri toplu taşımaya müsait değildir. Özellikle düzensiz park trafiğin akışına engeldir. İşlek caddelerden olan Diyarbakır, 8’inci ve Sigorta Caddelerinde araçlarımız düzensiz park yüzünden duraklara yanaşık yolcu indirip bindirememektedir. Toplu taşıma araçlarımız maalesef yol ortasında yolcu indirip bindirmek zorunda kalıyor. İşlek caddelerimizin çoğunda sağ taraflarda düzensiz park yapıldığından araçların durağa yanaşmasına imkân yoktur. Bu yüzden sıkıntılarımız hat safhadadır. Bu durumdan dolayı şoförlerimiz çok zorlanmaktadırlar. Batman’daki trafik keşmekeşliğine bir çare bulunması gerekiyor. İnşallah trafik ve belediye ile beraber bu soruna çözüm getireceğiz.”
“Yolcular dolu minibüslere binmesin”
Bazı saatlerde toplu taşıma araçlarında yaşanan yoğunluğa değinen Tekin, “Büyük şehirlerde de sabah ve akşam saatlerinde toplu taşımacılıkta yolcu yoğunluğu olmaktadır. Bizimde Diyarbakır Caddesi güzergâhında olan mobil hattımız, toplu taşıma yolcuların yüzde 80’nin üzerinde olduğu güzergâhtır. Bundan dolayı yoğunluk yaşanmaktadır. Yolcularımıza bir çağrımızda bulunmak istiyoruz; dolu olan minibüslere binmemeye özen gösterip bir sonraki aracı beklemelerini istiyoruz. İlerdeki tarihlerde ayakta yolcu sayısı en fazla 5-6 kişi olabilecek şekilde ayarlanacaktır. Yoğunluğun yaşandığı saatlerde göre araçlar 3 dakika ara ile gitmektedir. Sabah ve akşam yoğunluklarında araçların arasındaki süre 1 dakikaya bile inmektedir.” dedi.
İLKHA