Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri’nin (TTA) Batman'da atıl durumda bulunan fabrika arazisi ve depoları 2010 yılında binlerce kişiye istihdam sağlayacak tekstil sitesi yapıldı.
Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme sonrası TTA adını alan Tekel’in Batman merkezdeki Yaprak Tütün İşleme Fabrikası ve lojmanların bulunduğu 60 bin 804 metre karelik arazi ile Batman’ın Kozluk, Sason ve Beşiri ilçelerinde bulunan ve yaklaşık 174 bin metrekarelik bir alanı kaplayan işletme binası ve tütün depoları arazilerinin istihdam ve eğitim amaçlı değerlendirilmesi talimatını verdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da arazilerin Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devri için harekete geçti.
Atılan bu adımlardan sonra Batman'a gelen 10 tekstil firması tarafından atıl durumda bulunan fabrika arazisi ve depoları tadilattan geçirilerek, tekel alanı tekstil alanına çevrildi. Batman Tekstil Kent Sitesi ismini alan 60 bin 804 metre karelik arazide yaklaşık 2 bin kişi istihdam ediliyor.
Batman Tekstil Kent Sitesi firma sahipleri yıllar önce yetkililerin kendilerine verdiği sözlerin yerine getirilmediğini ve yapılan bunca istihdamın görmezden gelindiğini ifade ederek, verilen tüm emeklere rağmen tekstil kentin ihaleye çıkarıldığı belittiler.
Konu hakkında bilgi veren Batman Tekstil Kent Site Yöneticilerinden Yavuz Tarhan, 2010 yılında 10 tekstil firması olarak işletmelerini kurduklarını belirterek, "Dönemin Valisi Ahmet Turhan'ın tekstilcilere katkısı çok oldu. İstihdama yönelik güzel bir çalışma yapıldı. Burası tekstilcilere verilmeseydi Milli Eğitim Müdürlüğüne veya açık cezaevine devredilecekti. Biz buna karşı ilimizde istihdama yönelik bir çalışma istedik. Bu isteğimizi dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Ahmet Turhan ve çabalarımızla tekstil kent olarak gerçekleşti." dedi.
"Sesimizi tüm yetkililere ulaştırdık, halen bize bir cevap verilmedi"
Tekel’in harabe binalarını çalışılabilecek konuma getirdiklerini belirten Tarhan, "Bize verilen bazı sözler vardı, hiçbiri gerçekleşmedi. Bu konuda çok sıkıntı yaşadık. Tekstil Kent’in bulunduğu alan özelleştirmedeydi. Ondan sonra Milli Emlak'a geçti. 60 dekarlık yer özelleştirme idaresine devredildi. Üç defa buranın ihalesi oldu. Dışarıdan gelen müteahhitler ve petrol firmaları burayı başka şekilde kullanmak istediler. Buradaki istihdamı yıkmak istediler. Bin 500'e yakın resmi SGK'lı çalışan ve 300 işbaşı eğitim gören elemanlar, yaklaşık 2 bin çalışanın olduğu alanı kapatıp başka amaçlarla kullanmak istiyorlar. Biz bu sorunları tüm yetkililere dile getirdik. Ama bir çözüm bulamadık. Sesimizi tüm yetkililere ulaştırdık, halen bize bir cevap verilmedi. Buradaki istihdamı artırma çabasındayız." ifadelerini kullandı.
Esnaf odalarından da hiçbir yetkilinin kendilerine yardımcı olmadığını söyleyen Tarhan, son olarak şunları söyledi: "Batman'daki sivil örgütlerin hiçbiri bize yardımcı olmadı ve destek çıkmadı. Aksine sivil örgütler köstek oldular. Batman Organize Sanayi'ndeki en büyük firmalar da bile çalışan eleman sayıları bizim bir firmalar kadar yoktur. Bugün Batman tekstil ile tanışmışsa buradaki firmalar sayesinde tanışmış. Bugün Batman'da 200 tekstil firması var ve en büyük istihdamı sağlayan da tekstildir. Genç nesli içine barındıran tekstildir. Holdinglerin para akışları hep dışarı gider ama tekstilin kendi memleketimize gelir. Tekstilin aylık yüksek rakamlarla Batman'a girdisi vardır. Tekstilden herkes faydalanıyor."
İLKHA