Baygın kimse namaz ve oruçları sonradan kazâ eder mi?

Hastalık veya başka bir nedenden dolayı baygınlık geçiren kişi Şafiî mezhebine göre kılmadığı namazları sonradan kazâ etmez.

Hastalık veya başka bir nedenden dolayı baygınlık geçiren kişi Şafiî mezhebine göre kılmadığı namazları sonradan kazâ etmez. Hanefî mezhebine göre beş vakitten daha az bir süre baygın kalan kimse sonradan bu namazların kazâsını yapmalıdır.

İmsak vaktinden önce oruca niyet edip günün bir cüzünde ayılan kimsenin o günkü orucu geçerlidir. Ancak günün tamamını baygın geçiren kimse sonradan bu günün kazâsını yapar. Durum günlerce sürse de hüküm bu şekildedir. Namazın aksine, oruç ibadetinde baygın kimse sonradan tüm günlerin kazasını yapmalıdır. Bununla ilgili fakihler arasında ihtilaf yoktur (İbn Rüsd, Bidâyetü’l-Müctehid s.254; Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî ve Edilletuhu II, 126). Ayıldıktan sonra kazâ yapma imkanı bulmadan vefat eden kimse sorumlu olmaz. Zira bu kişi, hastalıktan dolayı oruç tutamayıp sonradan kazâ imkanı bulamayan kimse gibidir; ihmal durumu söz konusu olmadığı için yerine getiremediği ibadetlerden dolayı sorumlu olmaz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?