Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda dengenin bozulduğunu anlatan uzmanlar, yağlı yiyeceklerden uzak durulmasını öneriyor.
Kırmızı et tüketiminin bayramda arttığını belirten Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceylan Özateş, fazla et tüketiminin yağ ve kolesterolün yükselmesine sebep olduğunu söyledi.
Özellikle kalp rahatsızlığı ve şeker hastalarının bu hususa dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Özateş, "Bayram zaten bütün düzenimizi bozmaktadır. Kurban Bayramı'nda, ramazandan farklı olarak kırmızı et tüketimi artıyor. Kırmızı et ve tatlı tüketimi arttığı için yağ ve kolesterolün de yükselmesine sebep oluyor. Tabi, ailesinde şeker hastalığı ve kalp rahatsızlığı olanlar biraz daha dikkat etmeli. Bayram diye kahvaltımız öğle saatine yaklaşıyor. O saatte de kurban eti tüketiyoruz. Ya eti kızartıyoruz ya haşlıyoruz. Her şekilde güne etle başlamak sıkıntılı. Sabah kalkıp hafif bir kahvaltı yapmak hem yorgunluğumuzu alır hem de o günü daha iyi geçirmemizi sağlar." dedi.
Kurban eti alınırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapa Özateş, sözlerine şöyle devam etti: "Kurban etini, kurbanlıklarını seçerken veteriner kontrolünden geçmiş olduğunu bilmek gerekiyor ve en az bir gün dolapta dondurmak gerekiyor. Kırmızı et kas için çok önemli. Tabi, B vitamini de içeriyor ama aşırı, fazla tüketimi ürik asidin artmasına sebep oluyor. O yüzden haftada, 2 ile 4 gün arasında yanında bol salatayla kırmızı et tüketimini öneriyoruz. Tabi, eti de kızartarak değil. Zaten et yağlı bir besin. Ya fırında ya haşlayarak ya da ızgara şeklinde tüketmek gerekiyor."
Tüketilecek tatlıların şerbet yerine sütle yapılmış olmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirten Özateş, bayramda bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Özateş, "Tatlı olarak şerbetli tatlılardan uzak dursunlar. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih etsinler. Gazlı içeceklerden uzak dursunlar. Yerine tuzsuz ayran içebilirler. Bol su içsinler. Bayram tatilini bu şekilde hayatlarına dönüştürebilirler. Yani en azından bayram olsa bile günde yarım saat yürüyüş yapmayı unutmasınlar." ifadelerini kullandı.
Özellikle şeker hastalarına da uyarılarda bulunan Özateş, "Şeker hastasının kendini aç bırakmaması gerekiyor. Çünkü kan şekerimiz 3 saatte bir düşüyor. Onun için ne kadar aç kalırsak dezavantajlıdır. Kan şekerinin düşmesi, yükselmesinden daha kötüdür. Bir de direkt yağlı şeyler yemek insülin etkinliğini azaltıyor. Zaten diyabet hastalarında insülin eksikliğinden dolayı şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Bu yağlı yiyeceklerden dolayı insülin kendini kullanamadığı için haliyle şeker hastaları sıkıntı çekiyor." şeklinde konuştu. (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz - İLKHA)