MERSİN - Akdeniz ilçesi Cami Şerif Mahallesi'nde bulunan BDP'li belediyeye bağlı İŞTAR Kadın Danışmanlık Merkezinde, eski Mezopotamya medeniyetine ait İŞTAR tanrıçasının figürleri ortaya çıktı.
İŞTAR Kadın Danışma Merkezinde bulunan figürlerin tarihine bakıldığı zaman şu mitolojik bilgilerle karşılaşmak mümkün:
"Mezopotamya dininde savaş ve cinsel aşk tanrıçası. Batı Samilerin Astarte adlı tanrıçasının karşılığıdır. Önemli bir Sümer tanrısı olan İnanna da zamanla İştar'la özdeşleştirilmiştir. Ama İnanna'nın da Sami kökenli olduğu belli değildir; daha büyük olasılıkla, aralarındaki benzerlik nedeniyle İştar'la özdeşleştirilmiştir. İranlılar onu Anahita adıyla benimsediler. Fenikeliler ona Aştar ya da Aşoret dediler. Ona Aştart adıyla Asurlular da tapmışlardır.
Bedensel aşka düşkün Venüs tanrıçası olarak İştar, fahişelerin ve meyhanelerin koruyucusu sayılır. İştar kültü büyük olasılıkla bir ölçüde tapınak fahişeliğini de içerdi.
İştar'ın Sümer geleneğinden aktarılan birincil özelliği bereketi simgelemesidir. Ama zamanla çok daha karmaşık bir nitelik kazanmış, söylencelerde ölüm ve felaketle ilişkisi kurulmuş, yangın çıkaran ve söndüren, sevindiren ve üzen, hakkaniyeti ve hasımlığı temsil eden çelişkili güçlerin tanrıçası olmuştur. Her iki zıt kutbu bir arada bulunduran karakteri Gılgamış Destanı'nda çok iyi yansıtılır. Gılgamış destanında genç krala âşık olduğu ve yüz bulamadığı için ondan öç almaya çalıştığı anlatılır.
Başlangıçta ambarlarla ilişkilendirilir ve hurma, yün, et ve tahıl tanrıçası sayılırdı. Simgesi ambar kapısıydı. Aynı zamanda yağmur ve fırtına tanrıçası olduğu için gök tanrısı! An'la bağlantısı kurulmuştu. Kükremesi gök gürültüsünü andırdığı için yanında bir aslanla betimlenirdi. Ona savaş gücü de yakıştırılması büyük olasılıkla fırtınalarla bağından kaynaklanmıştır.
Yahudi Peygamberleri Museviliğin karşısında en büyük tehlike olarak İştar tapımını bulmuş ve onunla yüzyıllar boyunca savaşmıştır." (Osman Öksüz-İLKHA)