Bebek ve çocuklara takviye edici gıda verirken dikkat edilmesi gereken hususlar

Bebek ve çocuklarda takviye edici gıdalar kullanırken dikkat edilmesi gereken konular üzerinden ailelere uyarılarda bulunan Eczacı Emre Tüccar, takviye edici gıdaları kulaktan dolma ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Doktorların ve eczacıların balık yağı ve vitaminleri bebeklerde 6 aydan sonrası için tavsiye ettiklerini belirten Eczacı Tüccar, doktor ve eczacılara danışmadan bu tür gıdaların çocuklara verilmemesi gerektiğini söyledi.

Takviye edici gıdalar konusunda ailelere tavsiyelerde veren Tüccar, “Balık yağı ve vitaminler sistemlerde genel olarak gıda takviyesi olarak geçiyor. Bu aralar çocuklarda çok daha fazla kullanılıyor. Ama doktorlar ve biz eczacılar olarak balık yağı ve vitaminleri 6 aydan sonrası için tavsiye ediyoruz. Çünkü ilk 6 ay anne sütü bebeklerde her dönem için önemlidir. Multivitaminler ise çocukların bağışıklık sistemleri için kullanılabilir. Balık yağları ise bazı hastalarda iştah açıcı ve EPA, DHA’larda zeka gelişimine katkı sağlıyor. Bu tür vitaminleri tabi eczaneden almak gerekir. Genelde vitamin grupları 4-10 yaş aralığında kullanıma uygun ama 6 ayı atlatan bebeklerde de kullanılabiliyor. Ekstradan beta glukan içerenler vücudun bağışıklık sistemlerini güçlendirecek vitaminler olduğu için kullanılabilir. Ama doktor tavsiyesi olarak alınması daha doğru olur. Kulaktan dolma ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gerekir.” dedi.

“Takviye verici gıdaları sebze ve meyveler üzerinden doğal yolları karşılamak daha doğru olacaktır”

Takviye edici ürünler hakkında bilgilendirmede bulunan Tüccar, “Takviye verici gıdaları sebze ve meyveler üzerinden doğal yollardan karşılamak daha doğru olacaktır. Bebek ve çocuklarda meyve ve sebze yedirmeye daha çok önem verilmesi gerekir. Takviye edici gıdaların ikinci planda kalması daha teşvik edici olur. Takviye edici gıdalar çeşit çeşit olmakta. Bunların içinde üzüm çekirdeği ekstresi olanlar iştah açıcı oluyor. Multivitamin olanlar vücutta eksik olan vitaminleri tamamlamak için kullanılır. Balık yağların ise EPA ve DHA değerlerinin yüksek olanlarının kullanılması daha etkili olacaktır. Bu tür vitaminleri doktorunuza ve eczacınıza danışarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Son olarak çocukların değerlerini ölçülterek onların eksik ihtiyaçlarını karşılamanın daha mantıklı olacağının altını çizen Tüccar, vücuda ekstradan bir şey yüklemenin çocuklara ekstradan fazla bir şey kazandırmayacağını söyledi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor