Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, kentte yürüttükleri çalışmaları değerlendirdi. Alt yapı çalışmalarından üst yapıya, Dere Üstü Islah Projesi’nden Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ne, Şehirlerarası Otogar Projesi’nden Tekstil Kent Projesi’ne, Kale Işıklandırma Projesi’nden sosyal aktivite projelerine varana dek birçok yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Tanğlay, 2020 yılında Bitlis’te altyapı sorunun kalmayacağını belirtti.
Tanğlay, "Bildiğiniz üzere Bitlis'te bir altyapı çalışmamız vardı. 5 yılda yüzde 28 buçuk bir çalışma yapılmıştı. Bunu aldıktan bugüne kadar yaptığımız çalışma yüzde 90’ı buldu. 2020 yılında Bitlis'te kanalizasyon, içme suyu altyapı sorunu kalmayacaktır. Altyapı çalışmasını bitirdiğimiz yerlerde üstyapı çalışmalarını da yapıyoruz. Çok şükür halkımızı bu çamurdan, tozdan kurtardık. Bu çalışmalar sürecinde belki hemşerilerimize bir rahatsızlık vermiş olduk. Buradan da hoş görülerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.
"Dere Üstü Islah Projesi’nde halkı mağdur etmeden yürüteceğiz"
Şehirlerarası otogar projesi ve 3 kütüphane projesinin de tamamlamasıyla birlikte seçimlerde verdikleri 50 projenin 26’sını tamamladıklarını dile getiren Tanğlay, Bitlis’i hak ettiği yere taşımak için ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini söyledi.
Vatandaşlar mağdur edilmeden Dere Üstü Islah Projesi’nin devam edeceğini vurgulayan Tanğlay, şunları söyledi:
Bu süreçte biliyorsunuz en önemli konulardan biri de Bitlis Dere Üstü Islah Projesi’dir. Görevimiz boyunca en büyük projemiz diyebiliriz. Nasip olursa bu projeyi gerçekleştireceğiz. ‘Hanedan’ın yıktırılmasıyla buna başladık. Hanedan kalkınca da gördüğünüz gibi Bitlis’te bir tarih gün yüzüne çıktı. Güzel bir görünüme kavuştu. ‘Eski Sanayi’ dediğimiz yerin yıkımını da gerçekleştirdik. Bunun ile Alemdar Sokağın tarihi eserleri bu şekilde gün yüzüne çıkmış olacaktır. Yıktığımız eski sanayinin yerine de güzel yeşil alan ve park yapmayı düşünüyoruz. Esnaflarımızı mağdur etmeden İnşallah eski halimizi de 2-3 ay içerisinde yıkım işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de şunu söylemek isterim ki esnaflarımız ile birlikte istişare ederek karar alıyoruz. Esnaflarımızı mağdur etmeden bunu yapıyoruz. İşin doğrusu ekonomik olarak iyi bir belediye değiliz. Öz kaynaklarımız yok. Bu konuda bir sıkıntı içindeyiz. Biz çalışacağız. Her zaman şunu söylüyorum, Allah çalışana verir. Halkımıza hizmet edeceğiz.
"Sokak Sağlıklaştırması ve Kale Işıklandırma Projesiyle Bitlis’in güzel bir görünüme kavuştu"
Hem Sokak Sağlıklaştırması Projesi hem de Kale Işıklandırma Projesi ile Bitlis’in güzel bir görünüme kavuştuğunun altını çizen Tanğlay, "İl Kültür Müdürlüğü ile beraber yürütmüş olduğumuz Kale Işıklandırma Projemiz vardı. Belki yıllardır herkes tarafından söyleniyordu. Aslında çok zor bir olay değildi. Geldiğimiz gibi hemen onun projesini yaptık. Gördüğünüz gibi gerçekten de kalemiz geceleri çok ihtişamlı bir görünüme kavuşuyor. Güzel bir çalışma oldu. Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin 3’üncü etabı bitti. Bu proje ile esnafımızdan tek bir kuruş almadan 241 tane dükkân giydirmesini ve çatısını yaptık. Bunu DAP ile birlikte yaptık. 4’üncü etaptaki projemizi de DAP’a sunduk. Yönetim kurulundan geçti. Bakanlığımızdan takibini yaparak, 4’üncü etap sokak sağlıklaştırma projemize de devam edeceğiz. Yine burada bizim bir Sanat Sokağı projemiz var. 4’üncü etapta düşündüğümüz bisiklet ve yaya yolu projemizde yönetim kurulundan geçti. İnşallah bunlar da bittikten sonra yaz aylarında çalışmalarına devam edeceğiz. Sulama kanalı ile birlikte içme suyundan da yüzde 40 gibi bir tasarrufumuz olacak." diye konuştu.
"Güneş enerjisi paneli ile belediye 300-400 bin TL elektrikte tasarrufa geçecek"
Güneş enerjisi paneli projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte belediyenin ayda 300-400 TL elektrikte tasarrufa geçeceğinin müjdesini veren Tanğlay, bunun geliri olmayan bir belediye için bu önemli bir proje olduğunu ifade etti.
Açıklamasının devamında Tanğlay, şunları söyledi: "Güneş Enerjisi projemiz vardı ki bu projeye çok önem veriyorduk. Çünkü öz kaynağı olmayan bir belediyeyiz. Burada 2 megabaytlık güneş enerjisi projemiz var. 64 dönümlük bir yerin tahsisini yaptık. 3 megabayt içinde yeterli yerimiz var inşallah önümüzdeki yıllarda onunla ilgili de çalışmalarımız olacak. 2-3 ay sonra da inşallah Bitlis Belediyesi artık 300-400 bin TL elektrik tasarrufunu yapmış olacak. Bunun yanında kış hazırlıklarımızı tamamladık. Bütün araçlarımız ile ilgili çalışmalarımızı, bakımlarımızı, her şeyimizi tamamladık. Kar ile ilgili bir sıkıntımız da yok. Kar yağınca ekiplerimiz sahada olacaklar zaten. 9 ay içerisinde de araç filomuza 5 tane minibüs, 2 adet rotatif aldık. Çevre Şehircilik Bakanlığımızdan JCB araç aldık. Bir adet modern kanal açma makinesi aldık. Projelerimizi yürütmeye çalışıyoruz."
"Tekstil kent projemiz devam ediyor"
Halkın merak ettiği tekstil kent ile ilgili de açıklamada bulunan Tanğlay, "Halkımızın da merak ettiği tekstil kent projemiz vardı. Devlet Hastanesinin yanındaki 400 dönümlük bir arazide olacak. Oranın işlemleri bitti ve Özel İdareye devredildi. Bununla ilgili bir altyapı çalışması yapmamız gerekiyordu. Sanayi Bakanlığımız altyapısının kendileri yapacakları gibi bir sözü vardı. Bir yandan bu işlemlerimizi gerçekleştirirken, bir yandan da DAP’a Organize Sanayi içerisinde 5 kapalı alan, her biri 2 bin metre 5 proje sunduk. Toplamda 10 milyonluk bir projedir. Bunun 5 milyonu DAP karşılayacak, 5 milyonu da belediye olarak karşılayacak. Tabii işlemler gerçekleşirken, belediyeler OSB içerisinde yatırım yapamadığı için biz bunu Özel İdare üzerinden yapıyoruz. Protokol imzalandı. İlk etapta can suyu olsun diye 2 bin metrekare kapalı alanda 5 tane yapılacak ve bunların her birinde en az 300 kişiyi istihdam edecek. Yani bin 500 gencimiz burada istihdam edilmiş olacak. Tekstil kent projemiz devam ediyor." dedi.
İLKHA