Usta-kalfa ve çırak ilişkisiyle sürdürülen mesleklerden biri olan berberlik mesleğinde de artık çırak bulunamıyor. Çocukluğundan beri Bitlis'te berberlik yapan Ercan Dalkıran, son zamanlarda çalıştıracak ve mesleği öğretecek çırak bulamadığını söyledi.
Birçok meslekte olduğu gibi berberlikte mesleğinde de artık çırak bulmakta zorlandıklarını belirten Dalkıran, 9 yaşından bu yana berberlik yaptığını dile getirdi.
Eskiden, ailelerin meslek öğrenmesi için çocuklarının ellerinden tutup bir sanatkârın yanına götürdüğünü hatırlatan Dalkıran, şimdilerde ise çırakların sanata değil, sıcak paraya baktığını ifade etti.
Dalkıran, "Yaklaşık 25 yıldır berberlik yapıyorum. Bitlis'te daha öncede büyük ustalarımız vardı. Doğuya hitap edecek kadar sanatkâr ustalarımız vardı. Şu an çırak yok. Ekonomik krizden dolayı gelen çıraklar sanat değil, para istiyor. Bizler önce berberliğe başladığımızda sanat istiyorduk. Şimdi gelen elemanlar sanatı öğrenmeden para istiyor." dedi.
Berberlik, geliri iyi ve güzel bir sanat olduğu halde rağbet görmediğini dile getiren Dalkıran, şunları kaydetti:
"Berberlik, para kazanabilen güzel bir sanattır. Burası gibi küçük şehirlerde zor olsa da büyükşehirlerde güzel paralar kazandırıyor. Şu an berberler için açılan eğitim kursları yok. Çırak geldiyse kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz. Diploma için açılan kurslar vardı, onlarda iptal oldu. Eskiden 1-2 yıl içinde çırak yetişip ustalaşıyordu. Ama şimdi gelen çıraklar 6 ay gibi kısa bir sürede ustalaşıyor. Şu an Bitlis'te kalfa ve çırak ihtiyacı çok var. Böyle giderse bu sanat ölür. Şu an Türkiye genelinde sanat diye bir şey kalmadı. Ekonomiden dolayı herkes paranın peşine düşmüş. Her ustanın bir çırağı olması gerekiyor. Şu an çırak diye bir şey kalmadı."
İLKHA