Pandemi sürecinin başında belirli bir süre kapalı kalan berberler kepenk açtıktan sonra eski işlerini bulamadı. İşlerinin düşmesinden dolayı zor günler geçiren berberler, Covid-19 önlemleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgenin ardından iş yerlerini sabah saat 10.00'da açıyor, akşam ise saat 20.00’de kapatıyor.
İşleri düşük olan berberlerin son genelge ile işlerinin daha da düştüğüne dikkat çeken Gaziantep’teki berber esnafı, yüzde 50 oranında iş kaybına uğradıklarını ifade ediyor.
İş yerlerini açma ve kapama saatlerinde yapılan değişikliğin kendilerini mağdur ettiğini ifade eden esnaf, hafta içi saat 08.00’de iş yerlerini açmak istediklerini belirterek yetkililerden çalışma saatleri konusunda bir düzenleme bekliyor.
Pandemi sürecinde berber esnafının işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirten Erol Atlı, son kısıtlamanın işlerini daha da düşürdüğünü ifade etti.
“Esnaf olarak ödemelere yetişemiyoruz”
Covid-19 nedeniyle berber ve kuaförlere ilişkin açıklamaların yanlış algıya da yol açtığını belirten Atlı, yapılan her açıklamadan sonra işlerinin iyice düştüğüne dikkat çekerek, “Yeni karara göre, işyerimizi açma ve kapatma sistemi işlerimizi bayağı etkiledi. Çünkü sabah saat 10.00’da açıyoruz. Aslında bizim sabah saatlerinde gelen müşterilerimiz vardı. Özelikle esnaf erken saatte gelip tıraş oluyordu. Fakat yeni uygulamada iş yerimizi saat 10.00’da açıyoruz. Bu saatte de kimse tıraş olmaya gelmiyor. Akşam saat 20.000’de kapatmak için saat 19.00’dan itibaren hazırlıklara başlıyoruz. Geriye de pek fazla bir zaman dilimi kalmıyor. Yine 65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve altı müşterilerimiz de gelmiyor. Kapalı olsak bundan daha iyiydi. Dükkân açık olduğu için elektrik, su ve diğer ödemelerimiz geliyor. Zaten esnaf olarak ödemelere yetişemiyoruz. En azından sabah erken iş yerimizi açsak ve erken kapanma olsa bir nebze de olsa müşterilerimiz olur.” dedi.
“Hem ekonomimiz hem de psikolojimiz bozuldu”
Esnaf olarak Covid-19 tedbirlerini alarak çalıştıklarını ifade eden Atlı, hijyen konusunda hiç kimsenin tereddüt yaşamaması gerektiğini belirterek, “Zaten randevu usulü ile çalışıyoruz. Covid-19 nedeniyle müşteriler de pek fazla gelmiyor. Tedbirlerimizi aldığımız halde insanlar korkuyor. Hem ekonomimiz hem de psikolojimiz bozuldu. Sağlık önce gelir ama esnafın da bu süreçte düşünülmesi gerekir. Bu çalışma saatlerinden dolayı hem biz hem de müşterilerimiz mağdur oluyor. Tedbirlerin hepsine saygı duyarız ama esnafın da korunması lazım.” ifadelerini kullandı.
“Yüzde 50 oranında işlerimizde düşüş var”
Pandemi sürecinde işleri düşük olan berberlerin son genelge ile işlerinin daha da düştüğüne dikkat çeken Yusuf Nasip ise şunları söyledi:
“Bu süreç bizi çok olumsuz etkiledi. Sabah saat 10.00’da açmak, akşam ise saat 20.000’de kapatmak işlerimizi ciddi oranda düşürdü. Yaklaşık yüzde 50 oranında işlerimizde düşüş var. Covid-19 tedbirleri kapsamında ne kadar tedbir alsak da müşteri tıraş olmaya çekiniyor. Çünkü müşterilerimiz korkuyor. İş yerimizi açma ve kapama saatlerinden dolayı ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda da işlerimiz düşüşte ve devletten destek istiyoruz. Önlem alınması iyi ama yetkililerden de saat konusunda bir düzenleme istiyoruz. Çünkü bu şekilde çok sıkıntıdayız. Esnaf olarak elektrik, su, kira ve diğer ödemelerimiz var. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Müşterilerimiz tıraş olmaya korkuyor, bunun da etkisi var. Daha önce ayda bir defa tıraş olmaya gelen müşterilerimiz şu anda 2-3 ayda bir tıraş olmaya geliyor.”
“Saat konusunda düzenleme istiyoruz”
İşlerinin yarı yarıya düştüğünü ifade eden Ali Bakış da, “İş oranlarımızda düşüş var. İş yerimizi açma ve kapatma saatlerinde bir düzenleme yapılırsa daha iyi olacak. İş yerimizi sabah saat 08.00’de açmak istiyoruz. Saat 10.00’da işyerimizi açmak bizi mağdur ediyor. Çünkü sabah erken tıraş olmaya gelen müşterilerimiz var. Özellikle esnaf veya işe giden müşterilerimiz tıraş olduktan sonra işyerini açıyor veya işe gidiyor. Bundan dolayı iş yerimizi sabah saat 08.00’de açmamız bizim için daha iyi olacaktır. Şu anda sabah saat 10.00’da açıyoruz, akşam da saat 20.00’de kapatıyoruz. Mesai saatlerimiz bu şekilde olursa bu süreçten daha az etkileniriz. Esnaf darda olduğundan devlet yanında olursa daha iyi olur. Dükkan kirası, elektrik, su ve vergi gibi ödemelerimiz var. Bu konu da bir destek istiyoruz.”