Besiciler bayramın birinci gününde umduğunu bulamadı

Kurban Bayramı öncesi umduğunu bulamayan besiciler, bayramın birinci gününde kurbanlıklarını satamadı.

Kurban Bayramı öncesinde umduğunu tam olarak bulamayan ve umudunu bayramın birinci günü yapacağı satışlara bağlayan besiciler, bayramın birinci günü de kurbanlıklarını satamadı.

Şanlıurfa Hayvan Pazarı’na kurbanlıklarını getiren besiciler, ekonomik krizden dolayı vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek, hayvancılığın sorunları ile ilgili devletin önlem almasını istediler.

Hayvan Pazarı'nda bir yandan kurbanlıklar kesilirken bir yandan da fiyatlar düşer diye bayram gününü bekleyen alıcılar ile besiciler arasında sıkı pazarlıklar yaşandı.

Hüseyin Akkuş hayvancılığın bitme noktasına geldiğinden dert yanarak, “25 senedir besicilik yapıyorum. Bu sene geçen seneye oranla fiyatlarda oynama olmadı. Her şey pahalı oldu ama hayvan fiyatları pahalı olmadı. Her şey yüzde 100 arttı ama hayvan fiyatları ise hayvan başına 50 ile 100 lira ancak arttı. Yem ikiye ve saman fiyatları ikiye katlandı. Bu işi yapanlar eziliyor. Böyle giderse besiciler top atar ve hayvancılığı bırakır. Bu iş böyle olmaz. Bu işe devletin bir el atması lazım.” şeklinde konuştu.

Fiyatların geçen seneki fiyatlarla aynı olmasına rağmen satış yapamadıklarını belirten Bayram Ceylan, “Hayvanları satamadık hepsi elimizde kaldı. Bu konuda devletin bir şeyler yapması lazım. Vakıflar kesecekleri hayvanları bizden almıyorlar, aracılar hayvanları alıyor, ortada para gidiyor. Fiyatlar ise hemen hemen geçen seneyle aynıdır. Yem pahalı oldu ama hayvan fiyatları geçen seneye oranla ucuz oldu. Bu sene arpa bir lira 60 kuruşa kadar çıktı. Bizi kurtarmıyor. Satışlarımızda geçen seneye oranla düştü. Her şey ortadadır. Hayvanlar hepsi elimizde kaldı." dedi.

Bu bayram umduklarını bulamadıklarına değinen İsmail Sarıdal, “Biz hiçbir zaman böyle bayram görmedik.  Hiç bayram havası yok. 16 kurbanlığım vardı şu an 100 tanesi içerde kalmış, 60 tanenin de 30 tanesini satabildik. Bunun en büyük sebebi vatandaşta para yok. Para olsa millet alırdı. Bence dolar ile alakalı bir durum değil. Dolar şu an düşmüş durumda. Millet parayı doları mı bağlamış bilmiyorum. İşlerimiz geçen bayramlar gibi değil, bayram havası göremedik." şeklinde konuştu.

“Benim arkadaşım 50 bin, ben ise 20 bin lira zarar ettim”

Ekonomik krizden dolayı işlerin kesat gittiğine vurgu yapan İsa Karaca, “Bu sene fiyatlar çok düştü. Sebebini bilmiyorum. Ekonomik krizden dolayı milletin parası yok. Geçen sene koyunun tanesini bin 300 liraya satıyorduk. Bu sene bin 100 liraya veriyoruz kimse almıyor. Benim arkadaşım 50 bin, ben ise 20 bin lira zarar ettim." dedi.

“100 kurbandan ancak 6 tane satabildim”

Kurban satışlarının geçen seneye oranla yarı yarıya düştüğünü belirten Hamit Sümbül, “Satışlarımız yok. Elimizde hayvan var ama pahalı olduğu için kimse almıyor. Satışlarımız geçen seneye oranla yarı yarıya düştü. Durumumuz iyi değil. Hayvan fiyatları 800 ile bin 200 lira arasında değişiyor. Bayramın son gününe kadar da burada bekleyeceğiz. Allah’tan ümit kesilmez. Elimde 100 kurbanlık var ama şimdiye kadar 6 tane tek sattım." ifadelerini kullandı.

Bayramın birinci günü hayvan pazarına gelerek kurbanlık alan Halil Barışan ise şöyle konuştu:

“Kurbanlık fiyatları ucuzdur. Geçen seneye oranla hiç değişme olmamış. İki tane kurban aldım. Allah kabul etsin inşallah.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor