Besiciler kurban satışı yapamamaktan şikâyetçi

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde kurban besiciliği yapan vatandaşlar, satışların iyi gitmemesinden yakınarak, günler öncesinden satışa sundukları kurbanlıkların ellerinde kaldığını ve satışların geçmiş yıllara göre düşük gittiğini söylediler.

Dışarıdan devlet eliyle yapılan ithalat nedeniyle kurbanlıklarını satamadıklarını belirten besiciler, devlet yetkililerinden duruma acil bir çözüm bulmalarını istedi.

Hayvan besiciliğinin hem zor bir iş olduğu hem de yem ve saman fiyatlarının yüksek olduğu hesaba katıldığında zarar etmeye başladıklarını ifade eden besiciler, devlet yetkililerine çözüm için çağrıda bulunarak hayvan besicilerine destek olunması gerektiğini belirttiler.

"Devlet kendi hayvan besicilerine destek olsun"

Dışarıdan yapılan ithalattan dolayı kurbanlarını satamadıklarını söyleyen besici İzzetin Keskin, "Şu an Viranşehir hayvan pazarındayız. Vatandaş perişan haldedir. Hayvancılık son noktaya gelmiş durumda. Dışarıdan ithalat yaptıklarından dolayı milleti perişan ettiler. Arpanın tonunu bin 400, samanı ise bin TL'ye alıyoruz. Şu an besiciliğin tamamı zarardır. Perişan haldeyiz. Zararda çalışıyoruz. Satış yapamıyoruz. Bizler buradan yetkililere sesleniyoruz: Yetkililer, dışarıdan et getirmesinler buradan alsınlar etimiz yeterlidir. Ve kendi hayvan besicilerine destek olsunlar." ifadelerini kullandı.

"Burada hayvan varken almıyorlar, gidip dışarıdan hayvan ithal ediyorlar"

Esnaf olarak çok mağdur olduğunu söyleyen Abdullah Yağdı, "Sabahtan beridir hayvan pazarına gelmişiz. Hiç kimse hayvan alıp satamıyor. Esnaf olarak çok mağduruz. Para dönmüyor. Yetkililer bu halimizi görmüyor mu? Baştakiler sadece, 'Bizler böyle yapacağız, paramız çoktur, doları düşüreceğiz.' diyorlar. Peki, bu esnafların halinin ne durumda olduğundan haberleri var mıdır? Yemin tonu 2 bin TL olmuş, saman ise bin TL olmuş durumda. Acaba bu halimizi duyup görüyorlar mı? Buraya bakın! Burada 2 bin insan var ama hiç kimse satış yapamıyor. Bu insanlara günah değil mi? Gelip vergilerini alıyorlar. Sabahtan beri insanlarımız bu sıcağın altında tozun içindedirler. Tarım Bakanı Türkiye'deki malı almadan gidip dışarıdan mal getiriyor. Burada hayvan varken almıyorlar, gidip dışarıdan hayvan ithal ediyorlar. Gidip Hristiyanların mallarını alıp bize getirip helal maldır diyorlar. Niye bizden almıyorsunuz?" sorularını yönelterek serzenişlerde bulundu.

"Bayrama 3 gün kalmış, kurbanlıklarımız boynumuzda kalmış durumda"

Alıcı bulamadığını söyleyen besici Ramazan Gülşen, "Bir yıldır zarar ediyoruz. Milletimiz perişan olmuş durumda. Yokluktan kimisi Malatya iline kayısı toplamaya, kimisi ise Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamaya gitmiş. Gidenlerin birçoğu da buradaki besicilik yapan arkadaşlarımızdı. İş olmadığından dolayı çocuklarıyla beraber Batı illerine gitmek zorunda kaldılar. Perişan durumdayız. Alıcı bulamıyoruz. Bayrama 3 gün kalmış, kurbanlıklarımız boynumuzda kalmış durumda. İşimiz bu, başka iş de yapamıyoruz. Yem çok pahalı. Bir koyundan 35-37 kilo et çıkıyor. O hayvanımızı da ancak bin 200 TL'ye satıyoruz." diyerek zarar ettiklerinden yakındı.

"Hayvanlarımız satılmazsa içinde oturduğumuz evimizi satacağız"

Besici Veysi Sana İse, "Yem pahalı. Sattığımız hayvanlar da bir kâr bırakmıyor. Çok masraf etmişiz.  Gördüğünüz gibi bayrama 3 gün kalmış ama satış yapamıyoruz. Vatandaşlarda para olmadığından dolayı kimse gelip kurban alamıyor. Şu an şaşırıp kalmışız. Bu şekilde devam ederse bu kadar masraf ettiğimiz hayvanlarımız satılmazsa içinde oturduğumuz evimizi satacağız. Yetkililerden ricam; bu gidişata bir çözüm bekliyoruz." dedi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi