Dünyada yaşanan bu açlık sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla Yeryüzü Doktorları Genel Merkezinde "Beslenme Sağlığı" temasıyla düzenlenen seminerde, beslenme sağlığı projelerinin son durumu, Yemen ve Çad’da gerçekleşen tıbbi beslenme tedavilerine dair detaylı bilgiler paylaşıldı.
Açlık çeken çocukların karın şişliğine de sebebiyet veren Protein Enerji Malnutrisyonu’nu (PEM) hakkında konuşan Yeryüzü Doktorları Üyesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Vural Kartal, şu ifadeleri kullandı:
“Vücut kısa süreli yetersiz beslenmeyi tolere edebilir. Vücut depolarındaki yağ, enerji, vitamin ve proteinlerini kullanarak bir süre daha idare etmeye çalışır. Ama yetersiz beslenmenin devam etmesi ile depoları boşalır ve PEM başlar. PEM gelişmemiş ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biridir. PEM hastalığı başlayınca çocuklarda özellikle kaslar erimeye başlar ve kemikler kolay kırılır. Zamanla damar ve organların da düzeni bozulduğu için, içeride olması gereken sıvı dışarı sızarak vücutta ödem yapar ve bu ödemler en çok karın içerisinde birikir. Bu yüzden açlık yaşayan çocukların karınlarında şişlikler görülebilir. Hastalığın geri dönülemeyecek noktaya gelmeden müdahale edilmesi ise hayat kurtarıcıdır.”
Seminer sonrasında İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney ise, "Dünyadaki eşitsizliği birden bire bitirmek kolay değil. Çünkü insan toplumları kendi içerisinde adil değiller. İki yönlü çalışıyoruz. Birincisi merhameti güçlendirecek, yardım, iyilik dugusunu, hayrı insanların gönlüne, aklına ulaştırarak onları iyileştirecek, onları daha iyi insanlar yapacak olan bir güzelliği oluşturmak istiyoruz. İkincisi ise elde olan az miktarda gönüllü, bağışçılardan toplananları en ihtiyaç olan yere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu ancak bilimsel bir çabayla 20 yıllık tecrübemizi kullanarak yapıyoruz. İhtiyacın en çok olduğu yerlerde, savaş ve kıtlığın olduğu yerlerde projeler yapıyoruz. Bizim mülteci sağlığı kliniklerimiz, beslenme sağlığı kliniklerimiz acıların, sıkıntıların çok yoğun olduğu yerlerde bulunuyor. Çünkü küçük dokunuşlarla, ufak desteklerle, beslenme destekleriyle, basit sağlık taramaları, mineral destekleriyle bunlar ortadan kalkabiliyor." dedi.
Güney, "Yeryüzü Doktorları Derneği bu anlamda 'Hayat Çok Ucuz!' diye bir kampanya yaptı. Bu kampanya gerçekten çok küçük rakamlarla, 280 TL gibi rakamla buradaki çocukları, anneleri, zor durumdaki masum yavruların hayatını kurtarabilecek bir çalışmadır." ifadelerini kullandı.
İLKHA