Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl Balı’nın hak ettiği düzeyde tanıtımı için yapılacak çalışmaların büyük önem taşıdığını söyledi.
Bal sektöründeki sıkıntılara değinen Üzer,”Bingöl balının hak ettiği yere gelmesi için çalışacaklarını belirterek, hedefimiz “Bin şifa” adıyla, paketleme fabrikasında önümüzdeki yıl üretime geçilmesini ve doğrudan satış merkezi kurarak kaliteli Bingöl balının kalitesini tescillemeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda birliğimiz üye 663 üyenin balları İzmir’deki tam teşekküllü laboratuarda gerekli ölçümlerin yapılmasıyla sadece organik olan ürünler kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.
Dünyaca ünlü Anzer Balı gibi Bingöl çiçek balının da yüksek kalitede bir bal olduğuna dikkat çeken Üzer, geçtiğimiz günlerde Erzurum’da düzenlenen Dünya Bal Konferansı’nda Bingöl balının kaliteli ballar arasında örnek olarak gösterilmesinden dolayı büyük gurur duyduğunu, ancak bu konuda gerekli bilgilendirmelerin yapılarak Bingöl balının değerinin artırılmasının da büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
“650 üyemizin 130 bin arı kovanı var”
Balın kalitesinde, arıcının büyük etken olduğunu belirten Üzer, bazı sıkıntılar yaşadıklarını ancak bunların aşılması hususunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Birliğimize kayıtlı 663 üyemiz bulunuyor. Arıcılık yapan 650 üyemiz kovan başına 10 TL destek alıyor. Birliğimize kayıtlı üyelerin yaklaşık 130 bin arı kovanı var. Arıcılarımızın yayla konaklama sıkıntısını aşmak için İl Tarım Müdürlüğü ile görüşmeler yaptık. Ayrıca, organik bal üretimine yönelik olarak İl Tarım Müdürlüğü’nden 8 danışman görevlendirildi. Bilinçsiz olarak yapılan arıcılığın yanı sıra, çiçek mevsimi ile birlikte ilaçlama ve şeker takviyesinin kesilmesi de, balın kalitesinde önemli bir etkendir. Özellikle bu konuda arıcıları bilgilendiriyoruz.” dedi.
“Organik bal çalışmalarıyla balın değerinin yanı sıra arıcıların kazancı da artacaktır”
Bingöl’ün yaylalarında üretilen balların toplu olarak büyük firmalar tarafından cüz’i fiyatlarla alınmasının balın kalitesinde düşüşe yol açtığını belirten Üzer, organik bal üretimine yönelik bilgilendirme ve uygulama çalışmalarıyla hem balın değerinin, hem de arıcıların kazancının artacağına dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Feshane’deki Bingöl Tanıtım Günleri’nde Kiğı’da üretilen kara kovan balını götürdüklerini ve bu balın, yüksek kalitesiyle büyük beğeni topladığını dile getiren Üzer, organik bal üretiminin yaygınlaşmasının Bingöl balının değerini artıracağına vurgu yaptı.
“Piyasadaki sahte ballara dikkat!”
Piyasada çok rastlanan sahte balın, insan sağlığı açısından büyük zararlara yol açabileceği hususunda da uyaran Arıcılar Birliği Başkanı Üzer, “Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde Bingöl balı adı altında satılan birçok ürünün, Bingöl ile alakası dahi yok. Ayrıca, bazı kanallarda reklamları yapılan ballar, sağlığa zararlı glikoz maddesi içeriyor. İran’dan getirilen balların da satışı yapılıyor. Bunlardan dolayı birçok şikayet var. Kaliteli bal almak isteyen vatandaşların, bu hususta bilinçli hareket etmesi gerekiyor. Bu konuda, Arıcılar Birliği olarak bizden kalite hususunda onay istenmesi önemlidir.” diye konuştu.