Karaaslan, Bingöl’de ihale ile yaban hayvanlarının avlanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek tepki gösterdi.
Karaaslan, “Tüm canlılar için ölümde, yaşamda doğal döngü ile devam etmelidir. Av yaparak zevk uğruna canlıların öldürülmesi cinayettir. İlk çağlarda insan beslenmesi ve yaşamını idame ettirmesi için avcılık doğal döngü içinde bir hal iken, ilk çağlardan sonra modern dediğimiz çağın insanı, üretim tüketim zincirini güçlendirerek, özellikle açlık konusunda riskleri aşmıştır. Ne yazık ki dünyada hala açlık ve yoksulluk çeken insanlar olmasına rağmen, avcılığı bu insanların değil, zenginlerin yoksullaştırdığı dünyaya inat doğadaki canlıları para ile vurması ve buna alet olan yöneticilerimizi anlamak mümkün değildir.” dedi.
"Dünya ve doğanın dengesi kendi içinde kurulmuş Allah'ın bir lütfudur"
Konuşmasının devamında Karaaslan, şunları söyledi: “Bir kurum bakmakla yükümlü olduğu alana giren tüm flora ve faunayı yaşatmak için para emek çaba harcaması gerekirken, aksine bu alanda para ile avcılığı başlatması ve gündeminde olması akıl tutulmasıdır. Dünya ve doğanın dengesi kendi içinde kurulmuş Allah'ın bir lütfudur. Bu dengeyi korumak ve gelecek neslin emaneti olarak onurlu taşımak vazifemiz ahlakımız ve tek işimiz olmalıdır. Hızla tükenen hayvan nesli bir yana kalan birkaç dağ keçisi, geyik, ceylan gibi hayvanların öldürülmesi doğal döngüde onulmaz yaralar açacaktır. Yeryüzünde yaşama dahil olan tüm canlıların dünya ve ekosistem üzerinde önemli fonksiyonel değerler ürettiği ve bu ürettiği değerler ile dünyanın doğanın döngüsüne katkı sunduğu muhakkaktır. Bir hayvanın ölümü insan zevkine kurban edilmesi bu fonksiyonel değerlerin zincirinde kırılma yaratır. Bu kırılma zincirin bozulmasına ve bir başka hastalık musibet bela olarak yansır. Bu gün yaşadığımız salgın hastalıklar ve geçmişte yaşanan salgın hastalıklar insanoğlunun canlı varlıklar üzerindeki baskısı ve yanlış uygulamaları sonucu oluşmuştur.”
“Bingöl'de yaban keçilerin avlanması affedilemez"
“Bingöl'de 7 yaban keçisinin avlanması için 2020-2021 programına alınması affedilemez." diyen Karaaslan, "Tunceli, Eskişehir'de alınan kararlar yoğun doğaseverlerin karşı çıkması ile hukuk tarafından durdurulmuştur. Ülkemizde tek hukuk sistemi var. Yetkililerden bu konuda alınan kararların içtihad alınarak tüm ülke sathında ve Bingöl'de bu av katliamı kararının durdurulmasını istiyoruz. Hayvanlar ormanların ormanlar ekolojinin toprağın insanın yaşamı için bedava çalışan ve karşılığını para ile sağlayamayacağımız lütuflardır. Su orman iklim ve doğa düzenleme konusunda fonksiyonel değerler üreten bu varlıklar yok olduğunda dünya 10-40 yıl ancak yaşar. Ama insan nesli yok olduğunda dünya sonsuza kadar yaşar. Av ve cinayet ile dünyanın kalbini sökmek geleceği yok etmektir. Çocuklarımıza temiz bir doğa ve yaşanılabilir eko sistemi emanet olarak taşımamız şarttır.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yayımlanan 2020-2021 Av Turizmi Uygulama Talimatında, öldürülecek hayvanların listesinde Bingöl'de yer aldı. Bingöl’de 7 yaban keçisi ve 7 çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanmasına izin verilmiş, her bir yaban keçisi için 14 bin TL, çengel boynuzlu dağ keçileri için ise 8 bin 500 TL avlanma ücreti belirlenmişti.
İLKHA