Bingöl'de görev yapan gazetecilerle kahvaltıda buluşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, “Devlet Bingöl'e yapılabilecek yatırımın da istihdamın da son limitine gelmiş durumdadır.” dedi.
Gazetecilerle yapılacak görüş alışverişinin şehrin vizyonunun gelişmesi açısından toplantının önem arz ettiğini belirten Köşger, “Bugün tanışma toplantısı yapmak istedik. Bingöl'ü tanıyalım, potansiyelini, insan yapısını, coğrafyasını, insan dokusunu tanıyalım. Şehir ile ilgili nasıl bir vizyon geliştirebiliriz diye kafamızda bir şekillendirme olsun ve bunu basınla paylaşalım istedik. Benim Bingöl'e geleli 4,5 ay oldu. Bingöl Doğu Anadolu'nun ve Güneydoğu Anadolu'nun Afyonkarahisar'ı olmaya adaydır” dedi.
‘Bingöl'ün üretim tarzı yüzde 51'lik alan ile hayvancılığa dayalı’
Bingöl’ün coğrafi ve stratejik konumu itibariyle geleneksel üretim yapısına da değinen Vali Köşger, “Bingöl arazilerinin yüzde 51'i mera, yüzde 3'ü çayırlık, yüzde 30 orman yüzde 6'sı ise ağaçlandırmaya çalışılan alanlardır. Yüzde 7'si de tarım yapmaya müsait. Bingöl'ün geleneksel üretim yapısı tarıma dayalı yapı değil. Bingöl'ün üretim tarzı yüzde 51'lik alan ile hayvancılığa dayalı. Bunun bir şekilde yeniden canlandırılması lazımdır.” diye konuştu.
Bingöl'ün kalkınmasının yaygınlaştırılmasında, iki temel dinamikten birinin, kentin sahip olduğu termal su kaynakları olduğunu savunan Köşger,“Bingöl deprem kuşağında olması dolayısıyla termal su kaynakları var. Bingöl'ün kalkınmasının yaygınlaştırılmasında, refahın, gelişmenin bireylere yansıması konusunda iki temel dinamik olacağını tespit ediyoruz. Biri hayvancılık diğeri de termal su. Bizim Özel İdaremize bağlı çıkardığımız 50 santigrat derecede sanayide 200 litre debisi olan termal su var. Bingöl'de yer tespiti yaparak bu suyun şehirde kullanılması lazım. Bununla ilgili bir çalışma yapılması lazım. O suyun merkez bir noktaya getirilmesini düşünüyoruz. Çizeceğimiz yüz yıllık vizyon ve ayakların yere sağlam basması lazım. Yapacağımız iş tespitle ve gerçekçi olması lazım” ifadelerini kullandı.
Vali Köşger, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Devlet Bingöl'e yapabilecek yatırımın son limitine gelmiş durumda. İstihdamın da son limitine gelmiş durumda. Devlet öyle bir konumda olmalı ki gündelik yaşamda devletin varlığını ne kadar az hissediyorsak o kadar iyi bir devletimiz olduğunu kabul etmemiz lazım. Gündelik hayatta Devlet varlığını hissettirmemeli. Devlet yaptığı altyapı ve hizmet ile vatandaşın gündelik hayatını kolaylaştırmalı. Gündelik hayatın içinde yasaklar, ambargolar hapse atmalar bu şekilde devlet kendini hissettirmemeli.”
Toplantı soru-cevap ve sektör sorunlarının konuşulmasının ardından son buldu. (Nihat Kanat-İLKHA)