Bingöl Üniversitesi göktaşı analiz sonuçlarını açıkladı

Bingöl Üniversitesi, Sarıçiçek köyüne düşen göktaşının (Meteorit) kısmi analiz sonuçlarını açıkladı.

Bingöl Üniversitesinden araştırmacılar, 2 Eylül Çarşamba gecesi saat 23.05 sıralarında Bingöl’ün Sarıçiçek köyü ve civarına düşen göktaşlarını (meteorit) araştırmak üzere, göktaşının düştüğü bölgeye giderek bölgede geniş çaplı incelemelerden sonra meteoridin kısmi analizlerini açıkladı.

Bingöl Üniversitesinden Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan yaptıkları açıklamada, başta Sarıçiçek köyü ve civarı olmak üzere göktaşının düştüğü bölgede ilk incelemeleri yaptıklarını ve çok sayıda göktaşı numunesi topladıklarını belirttiler.

Araştırmacılar, toplanan meteoritlerin fiziksel, yapısal, jeolojik ve kimyasal analizlerinin FT-IR spektroskopisi, Raman spektroskopisi ve AAS, ICP-MS, XRD, SEM-EDX gibi yöntemlerle yapılacağını ve böylece meteoritlerin sınıflandırılacağını belirttiler.

Demirkol ve Erdoğan yaptıkları açıklamada, “Sarıçiçek meteorunun atmosfere girerken NASA’nın uyduları tarafından da tespit edilmiştir ve meteorun (ana parçanın) çapının yaklaşık 50 santimetre büyüklüğünde, atmosferde yaklaşık 40 kilometrelik bir yükseklikte parçalandığı ve oldukça dik bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir. Akabinde NASA ve İstanbul Üniversitesinden bir ekip üniversitemize gelmişlerdir. NASA'dan (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Ozan Ünsalan ile Bingöl Üniversitesinden bir ekip  (Prof. Dr. İskender Demirkol, Doç. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan) oluşturularak 4 gün süreyle Sarıçiçek köyü ve civarında araştırma yapılarak, bulunan meteorların kütleleri tespit edildi. Bunların bulundukları yerler ve koordinatları alındı.” şeklinde konuştular.

Demirkol, Bingöl Üniversitesinin ilgili araştırma grubu olarak, Türkiye'den 5 üniversite olmak üzere NASA'nın da dahil olduğu, 21 üniversite ve araştırma merkezinin Sarıçiçek meteorlarını incelemek üzere bir konsorsiyum oluşturulduğunu söyledi.

Konsorsiyumda her üniversitenin belirlenen çalışmaları yaptığını belirten Demirkol, Bingöl Üniversitesi laboratuvarlarında analizlerin bir kısmının yapılarak elde edilen dataların NASA'ya gönderildiğini, NASA ile irtibat halinde çalışıldığını ifade etti.

Yapılan incelemeler neticesinde düşen meteorun Howardite ve Eucrite türü meteor olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğunu belirten Demirkol,  “Oluşan konsorsiyumun kaydettiği 250 civarında bulunan meteorun var. Büyüklükleri 2 gramdan başlayarak bin 470 grama kadar büyük parça meteorlar bulundu ayrıca daha bulunmayan ve bulunup da kayda geçmeyen meteorlar var. Çalışmalar geniş kapsamlı bir şekilde devam ediyor.” dedi.

Demirkol son olarak, bulunan taşların Rusya'dan, Almanya'dan ve çeşitli ülkelerden bir kısım insanlar tarafından gramının 35 dolardan 50 dolara kadar satın alındığını ifade ederek bunun da yöre halkına katkı sağladığını söyledi.  (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bingöl Haberleri

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, Bingöl'deki ulaşım sorununa dikkat çekti
Bingöl İLİM İRFAN Medresesi icazet ve mezuniyet programı düzenledi
Bingöl'de açık alanda kitap okuma etkinliği düzenlendi
​Bingöl’de İTTİHADUL ULEMA'nın yetiştirdiği talebeler icazetlerini aldı
Bingöl Devlet Hastanesinde "Organ Bağışı" standı açıldı