BİNGÖL-Bingöl'de öğrenciler tarafından başlatılan açlık grevine yönelik basın açıklamasını yapan Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Profesör Doktor Gıyasettin Baydaş, Bazı öğrencilerin karıştığı olayların güvenlik kamerası görüntülerini yerel ve ulusal basınla paylaştı.
Bingöl Üniversitesi’nde olay çıkaran öğrencilerin görüntüleri basınla paylaşıldı
Öğrenciler hakkında başlatılan soruşturmalar hakkında konuşan Rektör Baydaş, bazı öğrencilerin 5 farklı olaya karıştığını, olayların 16 Aralık 2014 tarihinde başladığını belirterek, "İlginçtir ki 5 olayın olduğu süreç 9 ya da 10 gündür. O tarihlerde Türkiye'de başka üniversitelerde de karşıt görüşlü öğrenciler arasında olaylar olmuştu." Diyerek o döneme denk gelecek şekilde başlayan bazı olayların çıktığını ifade etti.
Baydaş, Soruşturma kapsamında bulunan öğrencilerin karıştığı 5 olayı görüntüleriyle birlikte basınla paylaştı.
Baydaş 'Üniversite polis ile işbirliği yapıyor' iddialarına ise şunları söyledi: "Bizim suçlandığımız bir diğer konuda polis üniversiteyi işgal ettiği, sürekli onlarla işbirliği içerisinde olduğu şeklindeki suçlamalardır. Biz 7 yıldır yönetimdeyiz bu süreçte biz hiçbir zaman polisin üniversite içerisine girmesini tasvip etmedik ve davette etmedik. O nedenle üniversitede de çok ciddi sıkıntılar çıkmazdı. Üniversitede öğrencilerin eylemleri olmaz mıydı? Olurdu. Ama kırıp dökme olmadığı için, kimseye zarar vermedikleri için, mal ve cana zarar vermedikleri için biz o üniversite öğrencileriyle konuşarak işin çok kötüye gitmeden halledilmesini sağlıyorduk. O nedenle polise de ihtiyaç duymuyorduk.”
“Savcılığın yazısından sonra polis tedbir aldı ve ilk kez üniversitemize girdi”
Geçen Aralık ayında yaşanan olaylara da değinen Baydaş, “ Darp edilen öğrenci polis içeri girip müdahale etmediği için hem polis ve hem de bizim hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bizim hakkımızda suç duyurusu, 'Ben 30-40 kişilik grup tarafından darp edildim yönetim polisin içeri girmesine izin vermedi. Ben bu olaydan zarar gördüm' şeklindeydi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı bize bir yazı yazdı ve mevzuatı hatırlatacak bir yazıydı. Yani suç olduğu zaman fiili bir eylem olduğu zaman polis izin almaksızın üniversiteye girebilir suç ve suçluyu takip edebilir. Bu nedenle üniversitenin herhangi bir engel oluşturması yasal değildir. Bu bizim için bir hatırlatmaydı. O gün gelen polislere biz giremezsiniz diye bir dayatmada bulunmadık polis muhtemelen bir tereddüt yaşadı. Savcılığın yazısından sonra polis tedbir aldı ve ilk kez üniversitemize girdi.”dedi.
“Bizim soruşturma henüz devam ederken, 9 öğrenci emniyet tarafından alındı”
Savcılığa da intikal eden toplam 5 olayla ilgili 12 kişiden oluşan bir soruşturma ekibi oluşturulduğunu ve ekibin yaklaşık 2 ay çalıştığını belirten Baydaş, "Ekip, kamera görüntülerini, tutanakları ve emniyetteki kayıtlar üzerine çalışma yaptı. Bizim soruşturma henüz devam ederken, 9 öğrenci emniyet tarafından alındı. Bunlardan 3'ü tutuklu, diğerleri tutuksuz bir şekilde yargılanmaya devam ediliyor. Sadece bizim soruşturmalarda değil, şikâyetler üzerine adli olarak da soruşturmalar devam ediyor."ifadelerini kullandı.
“Sınav hakları gasp edilmesin diye hepsinin sınavlarını hapishanede yaptık”
Baydaş daha sonra, tutuklu yargılanan öğrencilerin sınavlarını hapishanede yaptıklarını belirterek, “Sınav hakları gasp edilmesin diye hepsinin sınavlarını hapishanede yaptık. Bizim soruşturma kapsamında 5 olayda fiili olarak bulunanlardan 15'i uzaklaştırma cezası almışlardır. Bazı öğrencilere kınama cezası verdik ki bunun hiçbir yaptırımı yoktur. Başka öğrencilerin eğitim hakkına engel oluşturdukları için sadece kınama cezası verildi. Dışarı anlatıldığı gibi değil hiçbir öğrenci üniversiteden atılmadı. Sadece geçici olarak uzaklaştırma cezaları almışlardır. Kınama cezası alan 50 öğrencimiz eğitimlerine devam ediyor herhangi bir engel de yoktur.”ifadelerine yer verdi.
“Birden fazla darp olayı, mal ve cana zarar verme olayı var, kayıtsız kalmamız yanlıştır”
Baydaş konuşmasının devamında, “Olaylara karışmadığını ve haksız yere ceza aldığını iddia eden öğrencilerin belirlenmesi için komisyon kurulacağını belirterek, "Bu işin bir esası, kuralı vardır. Kanunen suç olan bir şeyin bizim kaldırma şansımız yok. Yargıya intikal etmiş, 3 kişinin tutuklu diğerlerinin ise tutuksuz yargılandığı bir eylem var. Birden fazla darp olayı var. Mal ve cana zarar verme olayı var. Bizim buna kayıtsız kalmamız yanlıştır. Bunu yaparsak suç unsuru oluşur. Ama onun dışındaki öğrencilerimizin kendilerine zarar vermesinden ıstırap duyarım. Bu olaydan olmadığını iddia eden öğrencilerimiz var. Darp eyleminde olmayan öğrenciler için bir komisyon kuracağız. Bu kapsamda incele, araştırma yapacağız hakikatten suçlu olmayıp da ceza alan varsa onları tespit edip, cezalarını kaldıracağız" şeklinde konuştu.
“30-40 kişilik bir öğrenci grubu, aracına binen bir öğrenciyi engelleyip darp ediyorlar”
16 Aralık 2014 tarihinde kampüs alanında bazı öğrencilerin karıştığı bir darp olayının görüntülerini basınla paylaşan Rektör Baydaş devamla, "16 Aralık 2014 tarihinde üniversitemizden bir öğrenci kendi ağabeyi ve bir arkadaşıyla kendi bölümündeki iki öğretim görevlisini ziyaret ediyor ve bu öğretim elamanlarını üniversite dışında yapacakları bir etkinliğe davet ediyorlar. Bu öğrenci ve abisi oradan çıkarken bir grup öğrenci kendilerini takip ediyor. Birkaç kişilik grup telefon görüşmeleri sonucu 30-40 kişilik bir gruba dönüşüyor. Öğrenci aracına binerken bunu engelleyip darp ediyorlar. Bunlar en nihayetinde bir şekilde kaçıp polise sığınıyor ama kampüs alanı içinde değil. Çünkü üniversitede biz polis bulundurmadık hiçbir zaman.”ifadelerini kaydetti.İLKHA