Cazibe Merkezi Programı bilgilendirme ve İstişare toplantısı Bingöl Valiliği konferans salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, ilgili yatırımcılar ve kurum temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Köşger, “Ülkemizin geldiği noktada hem sosyolojik hem ekonomik durum itibari ile Liberal bir kalkınma modeli ile belli bir plan proje çerçevesinde ülkeyi daha iyi bir noktaya götürme çalışması devam ediyor, vatandaşlarımız bunları daha çok hak ediyor.” dedi.
“Bingöl altyapı ile ilgili birçok eksikliği gidermiş durumdadır.” diyen Vali Köşger, “Duble yollardan tutun, tren yolundan tutun, hava yoluna kadar bir çok alt yapı hazır durumda. Ayrıca Bingöl’ün bir avantajı da, çevre illere model olacak şekilde pilot uygulamaları da başlatmış durumdayız. Tekstil kenti bitirmeye yaklaştık. Çağrı merkezi ile ilgili binamız hazır, organize sanayi bölgesinde yatırımcısını bekliyor. Organize sanayi bölgemizde arsalar var. Erken hareket eden organize sanayi bölgesinde bulunan arsasını alıp yatırımına başladı. Bir kısmı işletmeye de açıldı, çalışmalar da devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Bingöl, Türkiye'de güvenli iller bakımından yirminci il”
Bingöl ile ilgili dezavantaj olan tek şeyin güvenlik algısı ile alakalı olduğunu belirten Vali Köşger, “Bingöl'deki yatırımcıların buranın güvenliği ile ilgili bir kaygısı yok. Burada yaşamayan yatırımcılar buraya sermaye getirme konusunda tedirgin oluyorlar. Ancak yapılan anketlerde Bingöl, Türkiye'de güvenli iller bakımından 20'inci il. Bizim insanlarımız buradaki güvenlik hizmetlerinden Ankara veya İstanbul'da olduğundan daha memnunlar. Son günlerde ulusala da düşen bir haberde de görmüşsünüzdür, Bingöl geçen yıl cinayet işlenmeyen tek ildir.” dedi.
Köşger, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Benim bir düşüncem var yatırım yapmak istiyorum ama… “Ama” dediğiniz noktada başlıyor devletin size desteği. ‘Bu düşünce yatırıma dönüştürülebilir mi?’ Bu konu ile ilgili de danışmanlık hizmeti vereceğiz. ‘Bu iş kârlı mı değil mi?’ O aşamada değerlendirme yapacaklar ve sizlere danışmanlık hizmeti verecekler. Arsanız varsa devletin yine sağlayacağı katkı var. Arsam yok diyarsanız, biz diğer illerden farklı olarak bir teşebbüs başlattık ve Bingöl’deki hazine arazilerinin envanterini çıkardık. Bunlardan ilgili bütün kurumların üzerinde mutabık kaldığı 37 adet arsa belirledik. İsterseniz buralarda da sizlere arsa tahsis edebiliriz. Organize sanayi bölgesinde 7 tane arsamız var. Arzu edenlere onları da tahsis edebiliriz. Yani isterseniz kendi arsanızda yatırımınızı yapın, isterseniz gelip bizden arsa isteyin. Fabrika binası yapacağız diyorsunuz bina için 20 bin metre kareye kadar 10 Milyon TL destek var. Yani 10 Milyon TL'lik binayı size verdiği zaman tapusunu vermiyor. 15 yıl çalıştıracaksınız 15 yılın sonunda siz taahhüt ettiğiniz işçi miktarını tamamladıktan sonra fabrika da artık sizin oluyor. 2 Milyon TL'ye 30 kişiye istihdam garantisi vereceksiniz. Devlet bunun sizden yüzde 30'unu bekliyor. 2 Milyon TL'nin üstünü devlet tamamlayacak. Kısacası bir daire parasına yatırım yapacak durumda olacaksınız ve sizin olacak. Bingöl’ümüze, yatırımcılarımıza, bölgemize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
Toplantıda yatırımcılara ve ilgili kurum temsilcilerine bilgi veren Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi Yetkilisi İsa Telimen de konuşmasında, “Bingöl’ün de içinde bulunduğu 23 ilde uygulanacak olan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında, Bingöl’de yeni yatırım yapacak, mevcut yatırımını yenileyecek veya diğer illerdeki mevcut yatırımını ilimize taşımak isteyen yatırımcılarımıza faizsiz yatırım kredisi, düşük faizli işletme kredisi, arsa tahsisi, fabrika binası yapımı, yatırım taşıma desteği gibi birçok desteğin yanı sıra yatırım öncesi fizibilitelerin yapılması gibi danışmanlık hizmetleri de verilecektir. Yapılacak yatırımlar için Bingöl OSB’deki boş parsel ve binalardan faydalanılabileceği gibi, OSB’de uygun parsel bulunmaması durumunda OSB dışındaki hazine arazileri de yatırımlara tahsis edilebilecektir.” dedi.
Cazibe Merkezleri Programı destek paketleri hakkında da bilgi veren Telimen, şunları söyledi:
Yatırım ve Üretim Desteği
“Cazibe Merkezleri Programı; Yatırım ve Üretim Desteği, Üretim Tesisi Taşıma Desteği, Çağrı Merkezi Desteği ve Veri Merkezi ve Enerji desteği paketlerinden oluşmaktadır. Yeni yatırım projeleri, yarım kalmış projeler, işletmeye geçememiş veya faaliyet göstermeyen tesisle ve işletme sermayesi ihtiyacı olan tesislerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Destek kapsamında Danışmanlık Hizmeti, Yatırım Yeri Tahsisi, Bina Yapımı Desteği, Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği ile Faiz İndirimli İşletme Kredisi Desteği sağlanacaktır. Destekten yararlanma koşulu, asgari sabit yatırım tutarının minimum 2 milyon TL olması ve asgari 30 kişinin istihdam edilmesidir.
Üretim Tesisi Taşıma Desteği
Program kapsamındaki iller dışında bulunan, taşınması uygun görülen, halen faaliyette bulunan üretim tesislerinden program kapsamındaki illere taşınmak isteyen yatırımcıların desteklenmesi amaçlanmaktadır. Paket kapsamında Nakdi Taşınma Desteği, Teşvik Desteği, Danışmanlık Hizmeti, Yatırım Yeri Tahsisi, Bina Yapımı Desteği, Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği ile Faiz İndirimli İşletme Kredisi Desteği sağlanacaktır. Destekten faydalanabilmek için asgari istihdamın 200 olması gerekmektedir.
Çağrı Merkezi Desteği
Yeni kurulan çağrı merkezlerinin desteklenmesi hedeflenmiştir. Destek paketi, Bina Tahsisi, Yatırım Yeri Tahsisi, Fiber İletişim Altyapısı Desteği, Personel Eğitim Desteği, Bina Yapımı Desteği ve Faizsiz Yatırım Kredisi Desteğinden oluşmaktadır. Destekten faydalanabilmek için asgari istihdamın 200 olması ve hizmet sözleşmesi yapılmış olunması gerekmektedir.
Üretim Tesislerini Taşıma durumunda bu destekler haricinde, işletme başına 1 milyon TL’ye kadar Nakdi Taşınma Desteği verilmektedir.
Tesisini taşıyan yatırımcıların yatırımları yeni yatırım kabul edilir, taşındığı bölgenin istihdama yönelik teşviklerinden yararlandırılır.
Çağrı Merkezi Yatırımlarında ayrıca, Fiber İletişim Altyapısı Desteği ve Personel Eğitim Desteği (personel başına 2 bin 500 TL’ye kadar) verilmektedir.”
Cazibe Merkezleri Programı 1. Dönem Başvurularının 27 Şubat'ta biteceğini vurgulayan Telimen, “Cazibe Merkezleri Programı 1. Dönem Başvuruları 24 Ocak itibariyle başlamış olup, 27 Şubat’a kadar devam edecektir. Başvurular, Kalkınma Bankası’nın Ankara’daki merkezine yapılabileceği gibi, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisine de yapılabilecektir.” diye konuştu.
İLKHA